Jogosan zavar, hogy anyám ennyire beleszól az esküvőmbe?
Vidéken élünk, nemsokára lesz az esküvőnk. Valamennyire tartjuk a régi szokásokat, a vőlegény meg az ő rokonai jönnek majd a szülői házhoz, itt a vőfély beszél majd templom és az étterem.
Itt a “lányosháznál” néhol szoktak ennivalót is kínálni, de van ahol egyáltalán.
Ebben anyám teljesen túlzásba esett, rendelt több tálca süteményt, kürtőskalácsot és emellé még 4 darab 8 személyes hidegtálat. Ezt amúgy véletlenül tudtam meg, mert meg sem beszélte velem. Óriási túlzásnak érzem, alig egy, másfél órás udvaron állásra ennyi mindent, mert ez is egy kisebb vagyon, ráadásul az étterembe megyünk enni, ahol lesz minden bőségesen.
Teljesen kiakadtam mikor hallottam ezt, mert teljesen kihagyott belőle, és mert túlzásnak érzem.
Ő azt mondja úgyis ő állja, miért nem mindegy nekem és a távolról jövő rokonokat meg kell vendégelni. Dehát enni megyünk az étterembe, ahol minden lesz bőségesen, tehát nem vagyok fukar de felesleges rongyrázásnak érzem ezt. Az a sok pénz amit arra költene nagy segítség lenne nekünk pl a menük kifizetésében vagy a fotós, zenészek bérénél.
Nagyon dühít ez, de az is lehet hogy csak stresszesebb vagyok most a kelleténél és túlreagálom. Ti mit gondoltok?
Azt se felejtsd el, hogyha tartjátok az ilyen jellegű hagyományt, akkor jönnek majd a tátogatók is. Vagyis a random arra tévedő falusi marcsinénit is illik megkínálni.
Oké, arra ott a süti meg a kalács, de abban is igaza van anyudnak, hogy a messziről jövő rokonoknak nem árt, ha meg tudja őket kínálni valamivel. Ehettek ti a környék legpuccosabb éttermében is, az esküvőnek az említett pontján az még baromi messze lesz.
"Nem költekeztünk túl! De ha segiteni szeretne és költekezni akkor ott kellene ahol értelme is van, Szerintem"
Csak pár aprosag:
-Ha kellene az anyagi segítség, akkor bizony túlköltekeztetek.
-Nem szeretne segíteni, simán udvarias akar lenni a vendégekkel.
-Szamara ennek van értelme.
-Mindegy, hogy szerinted hogy kellene csinálnia.
Na és a lenyeg: nem szól bele az esküvődbe
Simán nem engedet, hogy az esküvődön elővegye.
Ha ennyire leszarja a te igényeidet, még az esküvődkor is, egye szépen meg ő maga.
Szia!
Nekünk is hasonló esküvőnk volt, illetve én is ilyeneken vettem részt.
(Hányan lesztek? 20 embernek felesleges (annak a menet is), 100 bőven elfogyasztja.)
Egyáltalán nem túlzás anyukád részéről (max a kürtős kalács, mert szerintem az jobban maszatol, nem szívesen fogják választani az emberek). Eleve gondolom menni fog a menet a lányos házhoz (ebéd lesz?), ott még zajlik a kikérés az egy óra (pláne ha van bolondmenyasszony, egy kis feladatozás, vagy valami móka), azalatt pont unatkoznak az emberek, és amíg unatkoznak, éhesek. Nagyon jólesők ezek a finom kis falatok!
Általában le van csupaszítva az egész, nekünk csak a süteményekből maradt kizárólag, azt meg meg lehet enni később, vagy rokonok között ki lehet osztani - ez is szokás, bár ugye inkább az esküvő napja előtti napokon...
Plusz így van, ha rendes vidéki lagzi, lesznek nézelődők is, akiket kínálni illik, erre jó ha már előre felkértek 2-3 embert. Mikor a menet a templomba ér, oda is lehet vinni 1-2 kosárba és ott is szoktak még kínálni.
Megjegyzés: ha ennyire megérint a költekezés, akkor kösd fel a gatyádat. Mai árakkal egy rendes, hagyományos lagzi milliós tétel (kb 2-3 millió volt 5 éve, gondolom a mai "fejárak" az akkorinak a duplája), így nem ez az 40-50-es kajarendelés az, amin rugózni kell.
Aham, szóval szeretnéd a tipikus falusi csinnadrattát, csak éppen még a más pénztárcájára nézve is sóher vagy a násznéppel. Az ajándékok azok majd jól jönnek, nem? Vagy titeket se kell annyira kényeztetni, elvégre van mindenetek, és különben is: nem azért csináljátok az esküvőt?
Szégyelld magadat! Anyukád vendéglátóként fog helytállni a nagy napodon a lányos házas felvonásnál, és nyilván nem szeretne szégyenben maradni, ha már a falusi hagyományokat nézzük...Engedd már meg neki, hogy a SAJÁT PÉNZTÁRCÁJA terhére úgy vendégelje meg az odatévedőket, ahogyan ő jónak látja.
És ez hol érinti az esküvődet? Semmibe sem szólt bele, a saját házánál rendezkedik. Tőle, tőlük kérnek ki, nekik kell megvendégelniük az érkezőket.
Pár hete voltunk egy lagziba, 1 órára kellett menni, kis süti meg sós volt az asztalon, 3-4kor volt esküvő, 8kor vacsi... De, kell az a kaja, amit anyád rendelt.
Anyádra bízd rá, az ő felelőssége, nem a tiéd.
Lesz ugye polgári esküvőtök is?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!