Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hány éves kortól illik, hogy...

Hány éves kortól illik, hogy egy gyerek nagyjából kiszolgálja magát?

Figyelt kérdés
Most arra gondolok hogy pl. a szobája minden szegletét, még az ablakokat is ő tisztítsa, vagy hogy a saját ruháit ő mossa, vasalja, hogy az ebéden kívül semmit ne készítsen neki a szülő (azaz a reggeli, a kaja a suliba, a vacsora az gyerek dolga), stb.

2023. máj. 22. 16:44
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
73%
Én 9, tesóm 11 éves volt, amikor anyu visszament dolgozni, onnantól a mosás kivételével mi csináltuk meg a felsoroltakat. Reggelit magunknak, szobát takarítottunk, plusz fel kellett söpörni, mosni, konyhában rendet tenni mire anyu hazaért. 10 éves koromtól főzök is.
2023. máj. 22. 22:17
 22/33 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon jó válaszok születtek. Viszont én kíváncsi lennék arra,hogy a kérdés miért született meg?

Te az anyuka vagy,aki bizonytalan,hogy mikor mennyit várhat el a gyermekétől ilyen téren,vagy a gyerek,aki úgy gondolja hogy neki ez még korai?

2023. máj. 23. 00:07
 23/33 NTBS ***** válasza:
72%
8-10.
2023. máj. 23. 06:33
 24/33 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom, de szerintem a mossa a saját ruháit pazarlás... várja meg, míg csak az övéből összejön egy adag fehér vagy törölköző.

Ahogy az ablakpuculás is. Miért állna neki külön annak az egynek? Ha csinálom, és otthon van, nyilván egy részét bevállalja....

Nem egy kívülálló albérlő, hanem családtag, miért kellene kb külön életet élnie itthon?

2023. máj. 23. 08:09
 25/33 anonim ***** válasza:
83%
11, hol látod az idézett szövegben, hogy csak a nőkre gondol, hogy életképtelenek? Felfogtad, amit olvastál? :D
2023. máj. 23. 08:11
 26/33 anonim ***** válasza:
83%

Hát rendet rakni a szobában szerintem már ovis korban elkezdtünk. Később ez már önállóan ment, mert ha anyunk pakolt el valamit, soha nem találtuk meg, így inkább nem vártuk meg, hogy elkezdjen pakolászni. :D

Mosogatni is elkezdtünk egész fiatalon öcsémmel szerintem 6-8 évesen. Néha segítettünk a főzésben is, persze nem azért mert kötelező lett volna, meg szerintem inkább hátráltatás volt az sokszor. :D A takarítás szerintem olyan 10-12 éves korunkban lett ránk bízva, legalábbis a saját szobánkban.

Viszont mi gyerekként segítettünk a földeken is, meg az állatok körül amikor volt kedvünk. Ha nem, akkor játszottunk kint, amíg a felnőttek dolgoztak. :D Mondhatni valamilyen szinten belénk nevelték a munka szeretetét. Persze később 16 fölött azért ez már nem kedv kérdése volt, egyszerűen csinálni kellett, de soha nem okozott gondot.

2023. máj. 23. 09:06
 27/33 anonim ***** válasza:
100%

6.

Megkérdezhetem milyen munkakörökben dolgozott anyukád napi 18 órákat?

Ti ovisok pedig egyedül voltatok otthon?

2023. máj. 23. 09:51
 28/33 anonim ***** válasza:
74%
Hát szerintem egy 13-14 évesnek már ne az anyja takarítsa a szobáját, és csinálja a kajáját. Ennek az önállóságon túl a magánszféra tiszteletben tartása is az oka. Egy kamasznak már bőven lehetnek olyan cuccai, amik között nem akarja hogy a szülei turkáljanak (nem kell szexuális dolgokra gondolni, lehet egy kedvelt énekes posztere is vagy képek a barátairól, akármi). Illetve ennyi idősen már legyen annyira önálló, hogy szendvicset tud magának készíteni, vagy egy tojást sütni, toastot csinálni, egy instant kínai tésztát összedobni, stb. De nyilván ezt fokozatosan kell felépíteni nyilván a gyerek szellemi képességeihez és kézügyességéhez mérten. Egy 3-4 évest már le lehet ültetni az asztal elé a kezébe a ronggyal, hogy törölje szárazra a műanyag edényeket, de a vasalót nyilván nem adnám a kezébe. Szerintem ha így szép lassan van önállósítva és bevonva a gyerek, akkor kamaszkorára igényelni is fogja a minél nagyobb önállóságot.
2023. máj. 23. 12:08
 29/33 anonim ***** válasza:
30%

Ja, a kamasz fiúk különösen igénylik az önállóságot a házimunkában. :D

Te se láttál még, egyébként teljesen normális kamaszt, aki tojik gyakorlatilag mindenre.

2023. máj. 23. 12:56
 30/33 anonim ***** válasza:
84%

12.56-os, a normális kamaszokat simán képesek megnevelni a normális szüleik és nem kezelik őket kisistenként. Az, hogy egy kamasz igénytelen, nem jelenti azt, hogy a szülőknek mindent el kell Tőlük tűrni, az meg teljesen alap, hogy el tudják látni magukat tizenévesen és nem várják el, hogy előrágják neki az ételt.

Nálunk a kamasz fiúk is simán tudtak alap dolgokat főzni (rántotta, virsli, pörkölt, paprikáskrumpli, később már a haverokkal bográcsoztak, vagy grillpartit rendeztek a kertben tizenévesen), azt is tudták, hol van a lakásban hűtő. Egyik se halt éhen, ha nem voltak kiszolgálva, de nem is értünk volna rá erre, mivel mindketten dolgoztunk és ők jóval hamarabb hazaértek, mint mi szülők. Mindegyikük ismerte a porszívót, seprűt, felmosóvödröt, sőt a mosógépet is, bár ez utóbbi nem volt elvárás, mivel együtt mostuk a családruháit, így azt általában megoldottuk mi szülők. 16-17 évesen már el tudták látni magukat, ha volt otthon megfelelő alapanyag, amiből kaját tudtak csinálni. Ez nálunk teljesen normálisan működött, csak a hasznukra vált, hogy ilyen talpraesettek lettek, ma már egészen bonyolult ételeket is el tudnak készíteni :)

2023. máj. 23. 14:02
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!