Meddig szabad hülyíteni a gyerekeket?
Hány éves korukig?
Tehát, hogy van mikulás, télapó, angyalka, stb-stb.
(Most tekintsünk el, ha kérhetem, úgy általánosságban a hitéleti dolgoktól, pl. az angyalok esetében, mert nem az lenne a célja a kérdésemnek, hogy ebbe az irányba egy vitát generáljak.)
Ha van egy 13 éves fiad is, akkor ezen már egyik gyereked átesett, feltételezve, hogy nem okozott neki semmilyen traumát, mert akkor írtad volna.
A lányodnál ugyanígy lesz. Sőt, akár az is lehet, hogy már régen tudja a bátyjától, csak még kitolja az illúziókkal teli mesevilágát, mert így jó neki és nem köti az orrotokra az igazságot.
Fogalmam sincs, hogy mikor jöttem rá, hogy nem létezik a mikulás, meg a Jézuska, meg a húsvéti nyuszi, fogtündér stb. de arra a mai napig kristály tisztán emlékszem, hogy mekkora csodának tartottam, és mennyire szerettem azt az időszakot, amikor rájuk “vártam”.
A mai napig hoz a “mikulás” nekem is meg a férjemnek is egy kis nasit, igaz, hogy egymástól kapjuk, de simán ráfogjuk a mikulásra :D
A kisfiam most még csak 3 hónapos, de nagyon várom már, hogy újra átélhessük ezeket a kis “csodákat” :D Remélem, hogy azért egy 7-8 éves koráig hinni fog bennük..
Amíg hisz a csodában. Hat évesem még hisz benne, nem hallott más verziót az oviban.
Egyébként is azt gondolom, hogy megéri. Ez a csodába vetett hit többet ad, mintha az igazat hallaná. Ha pedig rájön, hát a gyerekek túllendülnek rajta. Nekem is ment, ahogy gyerekek ezreinek. Rossz egy kicsit, mégis így csináljuk, mert megéri.
A gyerek addig hisz benne, amíg hinni akar. A kislányom most ötödikes, tehát 10 éves volt karácsonykor. Azt mondta, hogy náluk már senki sem hisz a Jézuskában, de ő igen, mert neki így jó és kész. (Bár hozzátette, hogy ezt az osztályban inkább nem vallja be, ki ne nevessék.) A fiam is olyan 9-10 éves lehetett, amikor úgy fogalmazott, hogy "Tudom, hogy nincs Jézuska, de azért pár évig még szeretnék hinni benne".
Mi ettől függetlenül még bőven minden évben eljátszuk ugyanazt a játékot, tehát a Mikulás az ablakba teszi az ajándékot, de Jézuska a fa alá, és a húsvéti nyúl is eldugja a tojásokat. Poén az egész, de mindenki élvezi.
Emlékszem, már bőven gimibe jártam, talán 11-be, amikor Mikuláskor az egyik lány iszonyatosan csalódottan jött be, mert abban az évben már nem kapott semmit. Azt mondták a szülei, hogy fejezzék be a bohóckodást, nagy már ehhez. 16-17 évesek lehettünk, mégis szinte sírt, hogy hogy lehetnek ilyen érzéketlenek a szülei, hogy egy nyamvadt csokimikulást nem tettek az ablakába.
Tesóméknak két ovis gyerekük van, és náluk nincs se Mikulás, se Jézuska, mert az "hazugság". Kapnak ajándékot a gyerekek, de úgy, hogy "Reggelre Anyáék beteszik a cipőtökbe a csokit, mert így emlékezünk Szent Miklósra". Szerintem, és a kamasz gyerekeim szerint is ez egyszerűen röhejes. A gyerekeik viszont igényelnék, idén is lelkesen mesélték, hogy az oviba bejött az igazi Mikulás.
A Polár Expressz c. mese fogja meg szerintem a legszebben ezt a végét.
Amíg hiszel benne, addig a csoda létezik. Azt gondolom, hogy ez remekül lefordítható a gyermeki nyelvre is a kételkedős időszakban. Peti azt mondta a suliban, hogy nem is létezik a télapó/nyuszi/jézuska/stb? Nos, ha ő nem hisz benne, akkor valóban nem. De ha te szeretnél benne hinni, ott bent, akkor neked igenis létezik.
Rég felnőtt vagyok, tudom, hogy a mese az mese. De a mai napig emlékszem, mikor lestem az ablakban a Télapót, mert biztos voltam benne, hogy láttam valamit. És emlékszem, hogy anyukám végig mögöttem állt, és hogy mekkora csoda volt, hogy bekerültek a szobába a mikicsomagok.
A felnőtt eszem tudja, hogy annyira belemerülhettem a nézelődésbe, hogy nem tűnt fel, hogy anyám elment, mégis szívesebben emlékszem vissza a csodavárásra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!