Miért nem ismerik be a szülők, ha hibáztak a gyermeknevelésben?
Akinek nem inge, de én azt vettem észre, hogy az én szüleim korosztálya (50-es évek közepén-végén, 60-as éveik elején járnak) egyszerűen nem ismerik be, hogy elrontottak valamit. Míg az én korosztályom (20-as éveim végén járok) könnyebben beismerik, ha tévednek, hibáznak. Nem csak az én szüleim ilyenek, az összes barátom, a párom szülei is, amikor szembesítettük őket, hogy ezt meg azt miért így csinálta, tudja-e, hogy ez hiba volt, mind tagadta. Ők aztán mindent jól csináltak és a legjobb szülők a világon és bármit is érzel mint gyereke az téves mert csak hálátlan vagy...
Erre a korosztályra miért ez a jellemző?
Ki mondott ilyet? Csak a két véglet van akkor ezek szerint? Az egyik gyereket verik a másikat nem, vagy micsoda?
Átesni a ló túloldalára azt jelenti az én olvasatomban, amikor a fiatal anyuka minden szrnak elhordja az anyját meg az ő gyermeknevelési módszereit. Ez nekem kb azt jelenti, hogy saját magát is egy szr embernek gondolja, elvégre senki ne mondja, hogy ő magától, teljesen önerőből tökéletes lett.
Továbbá azt is, hogy tiktok és hasonló platformok hozzászólásaiban rengeteg 20-as éveiben járó fiatal irkalja, egy egy markánsabb szülői megmozdulás vagy felszólalás hatására, hogy jaj ha én ezt élőben látnám rádhívnám a gyámügyet. Túlzás folyton babusgatni egy gyereket, korlátozni a pedagógusokat a munkájukban azzal, hogy balhét kell csapni, ha ferde szemmel néz a gyerekre.
Rengeteg a korosztályomhoz tartozó fiatalnál látom, hogy inkább hisznek 1-1 gyermeknevelési könyvnek, vagy GYK-s hozzászólónak, mint a saját szüleiknek, vagy nagy szüleiknek.
Anyáink, apáink még kaptak körmöst az iskolában, kaptak 1-1 fülest otthon, ha tiszteletlenek voltak, mégis felnőttek tisztességesen. Nem azt mondom, hogy minden esetben szigorúnak kell lenni, de az sem állapot, amikor az alsós gyerek a fülem hallatára kvázza le az anyját, az meg csak hebeg-habog.
#21 Hát figyelj engem is ütöttek meg, mégis felnőttem és nem öltem meg magam emiatt, viszont pszichológushoz járok és eléggé traumatizált. Úgyhogy ne mondd kérlek, hogy semmi bajuk nem lett azért, mert bántották őket, lehet van aki kevésbé érzékeny de van aki hiába lett tisztességes felnőtt még mindig sír néha ha eszébe jut, ugyanis NEM NORMÁLIS, NEM OKÉ gyereket verni.
Én is inkább hiszek egy pszichológus által írt gyermeknevelési könyvnek, mint a szüleimnek, ha azt mondják, hogy ha nem tanul akkor b.assz le neki egy pofont, a könyv meg értelmes tanácsot ír le, hogy reagálj, ha egyest kapott.
Ne értsen senki félre.
Én nem arra gondoltam, hogy agyba főbe verni kell a gyereket. Isten ments. Jó magam soha senkire nem tudtam kezet emelni, akkor sem ha kellett volna.
Én most csak tényleg erre a szükséges rosszra gondoltam. Fater anno belenézett a sulis naplóba, kapott egy körmöst, többet nem csinálta. Amikor én sulis voltam, az egyik alattam járó diák kidobta a naplót az iskola ablakán, a tanár veszekedett vele, majd anyuka akkor cirkuszt csinált, hogy a tanár volt megdorgálva a végén.
Vannak helyzetek, amikor szvsz muszáj egy szülőnek határozottnak lennie a gyerekkel szemben. Büntesse meg, csapjon a kezére vagy bármi, de a korlátlan szabadság a legtöbb esetben nem jól sül el..
Ennek több oka van:
1: Ha valakiről kiderült, hogy pszichológushoz jàrt, kb elmebetegnek bèlyegeztèk.
2: aki ki merte mondani, hogy a gyereknevelés sem akkora öröm, ahogy azt ő elkèpzelte, azt is dilisnek kiàltottàk ki.
3: nem volt ennyire elérhető mindenki számára ingyenesen pszichès tèmâban anyag.
4: a pszichológia is baromi sokat fejlődött azóta.
5: eleve kb minden neccesebb tèma tabu volt,mind a közeli baràtok ès a hàzastàrsak közt, pl hogy èrzi, hogy csapódott le rajta a gyerekkori sok szar,mit szeret a szexben,mert az csak nemzèsre szolgált a többsègnèl.
6: ha X èvesen nem volt y mennyiségű gyereke valakinek, màr be volt szarva, hogy "Ùridden,miccónak a faluba'?".
7: a gyerek munkaerő volt a földeken ha fiú,ha làny, a hâz körül akinek el kellett tartani a szüleit, mert baromi sokàig nyugdïj se volt. Ezèrt is volt normális legalább 5 gyereket vállalni, pl a mai '70-es korosztály feletti generációkban.
8: azért a VH-k sok változást hoztak a társadalomban,pl kiesett sok fèrfi a munkaerő piacról, ès mindenki próbált boldogulni, ahogy tudott, de az inkább vegetàlàs volt.
9: az orvostudomány sokat fejlődött ès ma már jó esetben nem 40 körül halnak meg az emberek, de rengetegen îgy sem foglalkoznak egy kapcsolat fenntartásàval,àpolàsàval. Csak ugye èvszàzadokig hadkötelezettsèg volt, meg az ipari forradalom előtt, amikor oltâsok sem voltak, meg fogkrém sem volt,egy 30 körüli ember szàjàból vagy kirohadt màr a foga ès a ràgàs képtelenségbe halt bele lassan,vagy a háborúban,ha nő, akkor a szülèsben,stb. Amikor a nagyszüleim születtek, a '30-as èvekben,ezek akkor is simán megtörténtek, pl az egyik dèdmamàm a szülèsbe halt bele.
Szóval nem olyan régi jelenség az emberi kapcsolatokon dolgozni, pláne párkapcsolaton, vagy a gyerekkel valón meg pláne egy új jelenség.
10: sokâig takarózhatott az ember azzal, hogy a gyerekeinek kutya kötelességük eltartani, akkor is,ha úgy bànik velük, ahogy egy igàs lóval sem. Csak most kezd viiszaütni, hogy èbresztő,lètezik öngondoskodás, meg, hogy egy gyerek nem önszántából van a földön, ezért nem kötelessége tűrni, hogy rajta versének le több generációs szart. Egyébként ez is az egyik indoka, hogy Magyarországon az èlen jàrtak mindig is az öngyilkosság okban,mert a szar mintâk azon túl is folytatódtak, hogy 10-ből 1 gyereknèl elszakadt a cérna ès leugrott a hâz tetőrőly vagy màskèpp vetett véget földi pâlyafutàsànak. Csak akkor még a többi gyerekkel lehetett vigasztalódni, mîg ma már egyre kevesebb gyerek születik,emiatt ezt a sok szart meg nem lehet a szőnyeg alá söpörni.Ez az,ami sok '50-es le se szar, de még most sem foglalkozik evvel kellő èrettsèggel elèg fiatal, hogy ez vàltozzon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!