Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Adnád a gyereknek az apja...

Adnád a gyereknek az apja keresztnevét?

Figyelt kérdés
nálunk az a szokás hogy az elsőszülött fiú mindig az apja keresztnevét kapja. pl ha az apa Kovács Sándor akkor az elsőszülött is sándor lesz. de én úgy gondolom az hogy a gyerek az apja nevén van e azt a vezetéknév jelzi. nem a keresztnév. keresztnév kell saját úgygondolom... 19L
2023. ápr. 20. 21:40
1 2 3 4 5
 31/45 anonim ***** válasza:
68%

A férjem is örökölte az apja nevét és már ő is úgy volt megkülönböztetve, hogy János meg Janika. Amikor az első babát vártuk, a család rögtön úgy hivatkozott rá, hogy ha fiú, akkor biztosan az ifjabb Janika! Mi elmondtuk, hogy nem, amúgy is lány. A válaszuk ledöbbentett: akkor az én nevemet kapja?

A második gyerek fiú lett (ekkor bocsátottak meg nekem, mert náluk szégyen elsőre nem fiút szülni), és kezdődött újra. Mi is elmondtuk, hogy mindenkinek saját neve lesz, nem a mi életvonalunkat követő másolatok, de nem értették, csak elfogadták idővel. Hülyeség az egész hagyomány ma már. Régen még érthető volt, mikor a földet a gyerek örökölte és művelte tovább, és így egyértelművé tették, ki az örökös.

(Vidéki lagziba hívtak minket, a pár elfelejtette a fiam nevét és automatikusan az apja nevének becézését írták az ültető kártyára, mert nekik az a norma.)

2023. ápr. 21. 06:44
 32/45 anonim ***** válasza:
86%
Ha nagyon tetszik a név, akkor igen.
2023. ápr. 21. 06:56
 33/45 anonim ***** válasza:
67%
Őszintén ? Nem adnám ! Régimódi és elavult dolognak tartom . Azt a férfit sem értem meg aki foggal körömmel ragaszkodik h utána kapja fiú gyermeke a ( kereszt)nevét . Elfogadom hogy van akik még mindig hagyomány őrző emberként élnek , szívük joga . Mi nem tartozunk közéjük és ( még idős édesanyám is ) azt valljuk , hogy haladni kell a korral ! :)
2023. ápr. 21. 07:11
 34/45 anonim ***** válasza:
74%

A sógoromnak ugyanaz a keresztneve, mint az apjának, a nővérének pedig ugyanaz, mint az anyjának. A szülők nem erőltették meg magukat a név választásban. 🤦🏻‍♀️

Mi az első babánkat várjuk és bár a közeli családban mindenki tudja, hogy mi lesz a neve (egyáltalán nem az, mint az apjának, mivel én is azon az állásponton vagyok, hogy egy különálló személy és személyiség lesz, akkor had legyen már külön neve) , anyósom mégis mindíg úgy kérdez rá, hogy hogy van a kicsi Benjámin? (Így hívják a férjemet) Nagyon idegesítő tud lenni!

2023. ápr. 21. 07:14
 35/45 Metionin ***** válasza:
40%
Soha. A gyerek nem a szülő másolata, saját név jár neki.
2023. ápr. 21. 09:42
 36/45 anonim ***** válasza:
61%

Nem érdekelnének ilyen "szokások", mert semmi értelme.

Ismerős családjában is ez a szokás.

Nagyapa, fiú, unoka, dédunoka mind András - szóval amikor családi összejövetelen veszünk részt, kb vagy András, Bandika, Kisbandi... nevetséges.

2023. ápr. 21. 09:49
 37/45 anonim ***** válasza:
80%

Mondjuk én szülöm meg, engem kérdeznek meg a szülőszobán, szóval ha nem akarom az apja nevét adni - miután kihordtam, fájdalmak árán kitoltam magamból, akkor ne apucika CSALÁDJA döntse már, mi legyen a neve.

Mert a "hagyomány és szokás" így diktálja. Nagy ívben letojom, ő külön ember, nem a negyedik Kispistike.

2023. ápr. 21. 09:52
 38/45 anonim ***** válasza:
69%
Pároméknál is mindenki második nevnek valamelyik öreg nevet kapta. Tehát kellemes hangzású nevekhez egy öreg név, pl Szabolcs Pista, Lívia Erzsi, Karolina Manyi....
2023. ápr. 21. 10:18
 39/45 anonim ***** válasza:
67%
Utolsó vagyok, ráadásul úgy tartották ezt a hagyomanyt hogy akkor is azt a nevet adták nekik, mikor semmirevalóknak gondolták a felmenőket.. pusztán hagyományból.. hat kit érdekelne ebben az esetben a hagyomány. Öregapjuk szerette a tütükét például, szép emlék az ex alkesz nevét viselni
2023. ápr. 21. 10:20
 40/45 anonim ***** válasza:
22%

Az én nevem T. Á.

A gyerekem neve ifjabb T. Á. lesz.

2023. ápr. 21. 10:39
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!