Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Adnád a gyereknek az apja...

Adnád a gyereknek az apja keresztnevét?

Figyelt kérdés
nálunk az a szokás hogy az elsőszülött fiú mindig az apja keresztnevét kapja. pl ha az apa Kovács Sándor akkor az elsőszülött is sándor lesz. de én úgy gondolom az hogy a gyerek az apja nevén van e azt a vezetéknév jelzi. nem a keresztnév. keresztnév kell saját úgygondolom... 19L
2023. ápr. 20. 21:40
1 2 3 4 5
 11/45 anonim ***** válasza:
18%
Adnám (1. keresztnevnek is). Legfeljebb 2. keresztneve is lenne.
2023. ápr. 20. 22:53
 12/45 anonim ***** válasza:
18%
Igen nálunk a férjem keresztnevét kapta mert náluk 5 generációig (minimum) visszamenőleg ezt a nevet kapta az elsőszülött fiú. Nem akartunk egy ilyen hagyományt megtörni hogy trendik legyünk.
2023. ápr. 20. 23:31
 13/45 anonim ***** válasza:
82%
Nálunk is volt egy ilyen vonal a családban. Kedvenc nagypapám István volt. Imádtam. De nem tetszik sem ez a név, sem ez a hagyomány, mert szerintem családon belül legalább szolgálja már ki a megkülönböztető funkcióját, másrészt a vezetéknév hagyományozódik tovább férfi ágon úgyis.
2023. ápr. 20. 23:46
 14/45 anonim ***** válasza:
76%
Én férfiként úgy gondolom, a névválasztás legyen csak és kizárólag a nő kezében. A vezetékneve a gyereknek úgyis az lesz, ami nekem, legalább akkor a keresztnevet választhassa ki szegény nő...
2023. ápr. 21. 00:09
 15/45 anonim válasza:
77%
Biztos hogy nem
2023. ápr. 21. 00:18
 16/45 anonim ***** válasza:
87%

Ha fiam lenne akkor nem kapta volna az en keresztnevem.

Nekem meg apamnak ugyan az a nevunk. A leveleimet mindig felbontotta ameddig ott laktam mert nem tudta hogy nekem jott.

2023. ápr. 21. 00:19
 17/45 anonim ***** válasza:
87%
Nem adnám. Külön, önálló ember a gyerek, ezért megérdemel egy külön, önálló nevet.
2023. ápr. 21. 00:28
 18/45 anonim ***** válasza:
91%

Kizárt!

Ez az "adjuk az apa vagy nagyapa nevét hagyomány" eleve abból fakad, hogy az elsőszülött fiút a névadó férfi rokon meghosszabbodásaként tekintették, akinek az egyetlen életcélja, hogy beteljesítse és elérje mindazt, amit az apának / nagyapának nem sikerült. Rettentően romboló szülői attitűd.

2023. ápr. 21. 00:56
 19/45 anonim ***** válasza:
20%

Huu de sok lepontozást kaptak, azok akik, a gyermek apja után nevezték el a fiúkat. Az én kislányom megkapta az én nevemet 1.keresztnévnek, de a 2.használja. Ha lenne fiam megkapná 1.keresztnévnek az apja nevét és a 2.használná.

Én is megkaptam anyukám keresztnevét 2.nak. De én az elsőt használom. Kislányom nem ezt kapta ☺️

De én nem a hagyomány vagy bármi más miatt. Már kiskoromtól tudom, hogy én így szeretném elnevezni a gyermekeimet, bárhogy hívják az apjukat.

2023. ápr. 21. 01:09
 20/45 anonim ***** válasza:
78%

Általában ostoba, aluliskolázott emberek teszik.

A gyerek egy új ember, nem apuka másolata, tulajdona.

Ha nő lennék ugyanígy a férj nevét sem venném fel, főleg "Istvánné" nem lennék.

2023. ápr. 21. 01:15
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!