Lehet kérvényezni hogy teljesen külföldi keresztneve legyen egy gyereknek?
Manapság már mindenki különleges nevet akar, így már lassan az Erzsébetek, Lászlók lesznek különlegesek.
Magyar vagy, akkor mi a fenének adnál külföldi nevet a gyerekednek??
Egyfelől az MTA veszi fel az új utónevet az adható nevek listájára, ennek elindítására kell kb. 100 aláírás. Viszont ha elfogadják, és beveszik az adható utónevek közé, akkor csakis a magyar kiejtés szerint írhatják majd. Ezért van annyi Dzsenifer a Jenniferek helyett, illetve Eszmeralda az Esmeralda helyett…
Ha angol nevet akarsz a lányodnak adni, akkor egy olyan nemzetiségű férfinak kell lennie az apjának, akinek a nemzetében van ilyen név – te esetedbe ez amerikai vagy angol.
Nemsokára megkapom egy másik ország állampolgárságát, így kettős állampolgár leszek. Ha utána születik gyermekem, akkor a névadásra milyen szabályok vonatkoznak?
B kérdés, hogy ha a másik országban születik, de természetesen kérem neki a magyar állampolgárságot is, akkor melyik ország névadási szabálya az irányadó?
10:03!
Amilyen állampolgársága lesz, olyan névadási szabályokat alkalmazhatsz rá. Ha a gyereked magyar állampolgár lesz (és mivel ez nálunk ius sanguinis, azaz vér szerint megy, a gyereked is az lesz), így adhatsz neki magyar nevet. Mindegy hol születik, ugyanis anyakönyveztetni a saját országában fogják (ha kettős állampolgár, akkor akár két helyen is).
Hogy a felvett állampolgárságod alapján a gyereked megkapja-e szintén, nem tudom, azt országa válogatja. Én is kettős állampolgár vagyok (német-magyar), és ha gyerekem születik, szintén mind a kettőt megkapja. Ez alapján én adhatok majd neki német nevet (tervezem is). Kérdezz rá a nagykövetségen, ahol megkapod az állampolgárságot.
utolsó kettőnek:
Ha magyar állampolgár is vagy, akkor külföldi nevet külföldi helyesírással nem adhatsz. Amikor a nagyobb lányom született, a férjem még nem kapta meg a magyar állampolgárságot. Így a Magyarországon született gyerekünknek azt a nevet adtuk, amit akartunk és olyan írással, ahogy mi mondtuk.
Viszont azóta meglett a magyar állampolgársága, most már kettős állampolgár, de ha most születne gyerekünk, akkor ugyanazok a szabályok vonatkoznának ránk is, mit kér magyar állampolgárra.
Ismerősnél a nő magyar állampolgár, a férj magyar-külföldi, és nem adhatták a gyereknek a nevet külföldi írásmóddal, csak a magyarral. Egy helyen olvastam is, hogy az állampolgárságnál általános szabály, hogy nem hivatkozhatsz a másik állampolgárságodra. Pl. nem lehet, hogy itthon nem tartasz be egy szabályt, mondván külföldi vagy, a másik országban pedig hogy te magyar vagy (pl. sorkatonaság).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!