Hogy értessem meg anyámmal, hogy nem azért költök többet, mint a tanév elején, mert felelőtlen vagyok/pazarlok/felesleges hülyeségeket veszek? Mit kezdjek a helyzettel szerintetek?
Egyetemre járok, a szüleim tartanak el. Sajna nem fér be az órarendembe annyi meló, hogy teljesen eltartsam magam, illetve a szüleim kijelentették, hogy nem szeretnék, ha suli mellett dolgoznék. Utóbbihoz annyira ragaszkodnak, hogy megvágnának minden támogatást, ha megtenném. Az meg nem lenne jó, ha már az óráim mellett nem tudok annyit melózni, hogy kijöjjek.(Sok a gyakorlatom, amire be kell járni, kicsi a létszám, ilyen 10 fő alatti, névsorolvasás is van, hogy ki van ott, tehát lehetetlen elsunnyogni, szinte csak ilyen óráim vannak. Melóra hivatkozva meg nem hiányozhatok, szóval ne is jöjjetek ezzel, maximum azt engedélyeznék erre hivatkozva, hogy tárgyfelvételi időszakon kívül passziválhassak, kérvénnyel.)
És hát az van, hogy a szüleimtől nem úgy kapom a pénzt, hogy meghatározott időnként x összeget, és osszam be, hanem úgy, hogy amikor hazamegyek (2-4 hetente), akkor megmutatom, hogy mennyi pénzem van a számlán, és ha bizonyos összeg alatt van, akkor utalnak nekem mindig ugyanannyit. És hát feltűnt nekik, hogy most 4 hét alatt költök annyit, mint amennyit ősszel 6 hét alatt, és anyámtól mindig kapom az ívet, hogy pazarlok, meg jön a hülye teóriáival, hogy biztos mindent elszórakozok/valaki zsarol titokban/drogfüggő vagyok/alkoholista vagyok/túl drága dolgokat veszek. Holott nem, őszhöz képest sokkal kevesebbet járok el egyébként bárhová is, tehát szórakozásra pont hogy jelentősen kevesebbet költök, csak mondjuk ősszel a legolcsóbb szalámi, ami nekem egy-másfél hétig elég volt az akkor 450 forint volt, most meg 670... Csak hogy egy példát mondjak. Mindig mindenből a legolcsóbbat veszem, vagy ami éppen akciós, akár azért mert a lejárati dátumhoz közeli... És így van az, hogy a lakhatásomon(ami egyébként kollégium) kívül havi 35-40 ezer helyett 50-55 körül jövök ki, már ha nem úgy étkezem, hogy legolcsóbb zacskósleves az étkezések jelentős részére.
És egyszerűen nem értem, hogy ezt miért nem képes anyám felfogni, amikor otthon ő is látja, hogy drágulnak a dolgok. Ha meg lerakom elé az összes blokkot arról, hogy miket vettem a hónapban, akkor ő nem nézi meg, hanem kivágja a kukába. Az ellen meg még mindig vérmesen tiltakozik, hogy dolgozzak....
#4 Hát én több diákszövetkezetnél is néztem, hogy mi van helyben, és nem találtam olyan álláshirdetést, ahol beleférne, hogy csak hétvégén, és nem az összesen. Vidéki nagyvárosról beszélünk. Ha meg többet kérek a korrepetálásért, az irreálisan sok lenne, így is van olyan, aki azért mondta vissza az óráimat, mert túl drága, holott próbálom vállalható mértékben alálicitálni az itteni átlagot. Többnyire kis csoportos órákról beszélünk, úgy hogy nem egy képzett tanár vagyok, hanem csak egy egyetemista.
#9 Apu mióta nem iszik, ő mindent ráhagy anyámra. Amikor ennél nagyobb konfliktusom volt anyámnál, és ilyen több, mint egy órás üvöltözés volt a házban anyám meg köztem (egészen más okokból, ebbe most nem mennék bele, mert itt lényegtelen), azt nagy ívben le.... :D Ő elvan azzal, hogy valaki elintézi a dolgait, nem kell kezelnie semmit.
Akkor marad a diákmunka, akkor is, ha a tanulás rovására megy. Legföljebb az ötéves képzést 6-7 év alatt végzed el és rosszabb jegyeid lesznek.
Így nem lehet élni, ebbe idegileg tönkre mész.
#13 Remek ötlet, menjen csak a tanulás rovására! Max nem veszik fel koliba, és akkor a lakhatása 15-35 ezer helyett majd 60+ ezer lesz/hó. Biztos meg tudja oldani, max se szabadideje nem lesz, az anyja ugyanúgy cseszteti, cserébe szülői támogatással se jön ki az infláció mellett. Meg még bukdácsoljon is a meló miatt, legalább tovább kell ezt elviselnie... hülye xd
Kérdező: Ha nem mész haza két hetente, csak ritkábban akkor kevesebbet kell eltűrnöd. Én a helyedben rámennék az ösztöndíjakra, bár lehet nem segít látványosan, ha szüleid mindig ugyanannyira egészítenek ki, de elmondhatod, hogy amit szerintük elszórtál, az nagyobb részben volt a tiéd. Meg tényleg, melót annyit vállalj, hogy azért ne menjen annyira a tanulás rovására, hogy kiess a koliból. (Már ha nincsen protekciód :D)
Nem lehet, hogy a szüleid nem tudnak többet adni, csak szégyellik elmondani?
Ha biztos van pénzük, én is apukádhoz fordulnék először, adjon egy kevés pénzt akkor ő. Pár ezer forintot általában mindenki elkölthet anélkül is, hogy ezt megbeszélné a házastársával.
Ha semmi sem segít, próbálj meg magán boltokban hétvégi munkát szerezni, ott sokszor pont az kell, hogy a forgalmasabb hétvégéken besegítsen valaki.
Szerintem mindenképpen próbálj meg diákmunkát vállalni, amennyit csak tudsz. Ha anyukád nem ért meg, és csak ultimátumot képes adni (mi az, hogy felnőttként nem mehetsz el dolgozni suli mellett, mert nem támogatnak?), akkor próbáld elengedni, és magad boldogulni.
Melyik városban tanulsz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!