32 éves vagyok de anyám lelkiterrorizál még mindig. Ti mit csinálnátok?
30 éves vagyok, de anyám még mindig nem fogadja el, hogy felnőtt vagyok. Folyamatosan úgy kezel mint egy gyereket. 7év házasság utàn most válunk a férjemmel. Mióta ez a helyzet van, újra kezdődtek anyámmal a problèmàk. Mikor a volt párommal voltam, valahogy alábbhagytak ezek a dolgok, nem is mert belém kötni sose. De mióta egyedül vagyok (fél éve) azt érzem ott tartunk mint mikor 16 voltam.
Mindent tudni akar, elkell számolnom, ha nem akarom elmondani épp mi van a fejemben kiakad. Nem tiszteli a magánéletem. Pl elmentem 1 hétre nyaralni, (megismertem egy pasit) de anyámnak nem mondtam hogy pasival vagyok, mert kiakadt volna és elhordott volna mindennek.
De így is minden nap felhívott zaklatott hogy miért mentem el, hol vagyok, mit csinálok és mikor jövök már haza?
A 3. Napon besokkaltam és elmagyaráztam neki hogy na nehogymár elkelljen számolnom ennyi idősen hol vagyok, mit csinálok és kivel.
Erre azóta cirkuszol, a családban mindenkinek elhordott, mindenki arról beszél hogy én eltűntem, hìvogatnak. Komolyan, nem kell sok hogy idegösszeroppanást kapjak.
Ha nem az van ahogy ő elgondolja, elhord mindenféle hálátlan, élettelen gyereknek, akivel csak a baj van.
Hozzáteszem, 22 éves korom óta élek külön, soha nem kértem azóta tőlük ezer forintot sem (nem is adtak sose ) sőt minden hónapban segítem anyagilag...
Besokkaltam, jelenleg nem akarok vele beszèlni, úgy érzem nem tiszteli a magánèletem, és mártírkodik holott semmi rosszat nem csináltam. Mégis lelkifurdalásom van , rossz embernek érzem magam.
Ti elmondanátok anyàtoknak hogy pasival mentek nyaralni, szórakozni?
Légyszi segítsetek mrtz nagyon megvisel ez...
Egyébként mindig is ezt csinálta de azthittem elmúlt már de most hogy egyedülálló lettem rosszabbodott.
Szerintetek gáz hogy 30 évesen, friss szingliként nem anyám az első gondolatom?
Utazni akarok, ismerkedni, nincs még gyerekem.. miért ne tehetnèm? Sosem voltam.sehol mindig csak dolgoztam.
Erre ő azt mondja hogy olyan vagyok mint apám, felelőtlen, mi az hogy csak úgy lelépek, nemis foglalkozok vele stb...
Hiába döntöm el hogy kiállok magamért, furdal a lelkiismeret pedig tudom hogy semmi rosszat nem csinàltam.
Hát nem tom. Hallottam már olyat, hogy valaki szüneteltette a kapcsolatot a szüleivel. Esetleg írhatsz egy "köremail"-t, hogy "szabira mentem, előreláthatólag egy év múlva jövök". A zaklató családtagok számát meg letiltod.
Mondjuk most intenzíven kopogtat a válság meg a háború, ha meg is szakítod velük a kapcsolatot, jó ha van egy baráti hálód akikkel össze tudtok fogni, ha baj van.
Én értelek, kérdező, az én anyám ugyanezt csinálta. Nekem sok év terápiába került ez..
Neked is ez lesz az út, ha valamelyest kezelni szeretnéd a helyzetet. Mert anyád nem fog változni.
És persze az is egy megoldás, hogy megszakítasz vele minden kapcsolatot.
Valószínű ő azt hitte (hinni a templomban kell) hogy mivel elváltál ezért ő most öregkorára visszakapja a gyerekét, akinek nem is lesz más dolga az életben csak hogy vele legyen és őt ápolja, szórakoztassa.
És mivel te nem úgy viselkedsz ahogy azt ő gondolta (tévesen) így te most elrontottad az ő terveit. Mivel máshogy nem tud rád hatni, ezért jön az érzelmi zsarolás meg az hogy a rokonok előtt lejárat. Így próbálja elérni hogy visszamenj hozzá és jó gyerekként azt csináld amit ő akar, vagyis ő kisajátíthasson magának öregkorára.
Ugyanis az idős emberek nagy részének sivár a magánélete, semmi nem történik velük, ezért a gyerekeiken keresztül akarják megélni a boldogabb életet. Ezért akar az anyád téged is magához láncolni.
Meg kell kérni hogy innentől élje ő is a SAJÁT életét, legyenek még céljai, ha más nem az hogy tegye rendbe apránként a lakását/házát, kiránduljon, kertészkedjen vagy foglalja el értelmesen magát és szálljon ki a TE magánéletedből.
Meg kell húzni a határaidat és ezt lehet közölni a rokonokkal is.
Mindenki törődjön a saját magánéletével.
Heti egyszer egy kiválasztott napon hívd fel és ez legyen az a nap amikor megbeszélitek hogy kivel mi történt azon a héten. Mindig ezen a napon hívd, így ő is várni fogja azt a napot. Havi egy (max kettő) személyes találkozó és ennyi. Ezt fel kell neki vázolni, ha ez nem tetszik akkor megszakítani a kapcsolatot. Választhat.
Az esetek 90%-ban bele szoktak egyezni a szülők. Csak nem kell berezelni, hanem határozottan kitartani az álláspontod mellett. Rokonoknak úgyszintén el kell mondani mi a helyzet, hogy ne hívják a rendőrséget ha hisztizik a kedves mama.
Arról meg még nem hallottál hogy nem kell mindent elmondani részletesen a szüleidnek?
Ha megd*gnak azt is elmeséled?
Általános dolgokat el lehet mondani, de ami egy felnőtt ember magánügye arról nem kell mondani semmit. Ha erősködik megmondod hogy ez magánügy, nem tartozol beszámolási kötelezettséggel (18 éves korod óta).
Tudom hogy ez így drasztikusan néz ki ahogy leírtam, csak sajnos vannak emberek akik olyan szinten vannak agyilag, hogy másként nem megy velük.
15-ös
"Akkor viszont nem is értem, mi a problémája. Annyit mond el az anyjának amennyit akar. Akkor keresi föl, amikor akarja. Akkor veszi fel a telefont neki, amikor akarja"
Aranyos vagy hogy mennyire nem érted ezt.:-) Amit leirtál teljesen igy van, ìgy mukodik.. Egy egeszseges szulo-gyerek kapcsolatban. Egy mergezo martir anya kapcsolatban csak szeretned hogy igy mukodjon. 2 opcio van. Vagy beszamolsz mindenrol (hidd el, oriasi hiba) vagy hazudsz folyamatosan mindenrol
Hidd el mindketto k*va faraszto!
Igen, kérdező. Ezt többször tapasztaltam, aki nincs benne, képtelen elképzelni is.
Nálunk se volt szerető, gondoskodó család, nekem mindenki azzal jött, hogy “meg kell beszélni.”
Nálunk???? Ilyen nálunk nem létezett.
"jelenleg nem akarok vele beszèlni, úgy érzem nem tiszteli a magánèletem, és mártírkodik holott semmi rosszat nem csináltam"
Leírtad, mit kell csinálni, ezt. Akkor miért nem teszed?
Vagy tanul a dologból és visszavesz, vagy nem és akkor el lehet gondolkodni a kapcsolat végleges megszakításán. Tudom, hogy nem könnyű, mert én is átmentem rajta, de ideje lépni, ha nem akarod, hogy tovább mérgezze az életed.
"Egy mergezo martir anya kapcsolatban csak szeretned hogy igy mukodjon. 2 opcio van. Vagy beszamolsz mindenrol (hidd el, oriasi hiba) vagy hazudsz folyamatosan mindenrol"
Nem, ez nem így működik, csak te meséled be magadnak. Mondom, nekem tipikus mártír nárcisztikus anyám volt, de nem hagytam így tönkrevàgni magam, mint te.
Fokozatosan minimalizáltam a kapcsolatot, és nem, az égvilágon semmiröl nem számoltam màr be a végén.
Az a baj, hogy te sem látod be a saját szereped ebben az egészben, csak tolod a kifogásokat változtatás helyett. Ne vedd fel a telefont, ne látogasd, ne keresd, ennyi.
Nem fogja megölni magát, elhiheted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!