Felvehetem apám nevét?
Apám meghalt, viszont az ő nevét fel akarom venni.
Lehet hülyeséget beszélek, de lehet utólagosan apaságit végeztetni? És lehetséges hogy apám vezetéknevét felvehessem?
Olyan nevet veszel fel, amilyet akarsz. Egy dologra vigyázz: amikor kéred a névváltoztatást, meg kell indokolnod, miért az adott nevet kéred.
Én a nagymamám leánykori nevét akartam felvenni, de az ő hozzájárulása kellett volna hozzá, pedig nem is viselte már 50 éve. Így az anyukám leánykori nevét vettem fel, mert ahhoz nem kellett 500 km-t utaznom.
Na de: anyukámnak is alá kellett írnia.
Ha olyan nevet kérsz, ami a családodban létezik, és valaki még viseli, akkor nekik ehhez hozzá kell járulniuk.
Ha úgy indoklod, hogy "ez a név tetszik", akkor simán odaadják neked. Bár ezt tudtam volna. Simán fel tudtam volna venni a mamám nevét nélküle is.
Post mortem apasagi vizsgálatot Magyarországon csak büntető perben végeznek, tehát nem, nem csinaltathatsz apasagi vizsgálatot.
Az ő nevét nem veheted fel, tehát a "Wesselényi Miklós volt az apám, igaz Szabó János szerepel az anyakonyvi kivonatban" mint kérelem nem játszik. Ha különleges, nem magyar, vagy regies helyesírású a név, mint pl az említett Wesselényi, nem fogják engedélyezni. Ha Szabo/Meszaros/Akárki akkor igen, de ne ő volt az apám indoklással kerelmezd
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!