Azt érzem nem szeretem az anyukám. Más is érez így?
Egyáltalán nem támogat engem semmiben, soha. Ha veszek itthonra valami ételt, akkor gúnyolódni kezd, hogy jajj, milyen jól megy valakinek.
Ha jól tanulok, akkor én mekkora stréber vagyok. Ha valami nem sikerül nekem elsőre, akkor én miért nem voltam ügyesebb. Egyszerűen mindig basztat és nem tud engem békén hagyni.
Hiába mondom el neki, hogy nekem ez rosszul esik, légyszíves ne tegye, még jobban bánt.
Ha esetleg kedves hozzám, akkor azt az egy kedves szót 6 gonosz kíséri.
Értem, hogy vannak traumái, de miért ilyen sok az olyan szülő, aki a saját fájdalmait a gyerekére vetíti?

Mert ő is ezt a mintát kapta sajnos. Ő sem tud szeretni. Te sem tudsz. Jogos, amit érzel, illetve az is amit nem tudsz érezni. Érzéseket nem lehet magunkból kierőszakolni. Hogy márpedig szeretni fogom.
Viszont, ha benned van motiváció, hogy ne ezt add tovább, fel tudod dolgozni a traumákat. Persze nem magadban. Ez fontos.

Ezt a mintát hozta, őt is így nevelték, ilyen bántalmazóan.
Tudhatod (sajnos), hogy "bármit teszel, neki semmi se jó"...
Biztosan szeret, csak ez egy minta, amit öntudatlanul követ.

Kérdező, én sem szeretem a saját anyámat. (Lehetnénk tesók is, de gyanítom, van köztünk vagy 30 év, jómagam ötvenes vagyok).
Bennem ez konkrétan így meg is fogalmazódott a kamaszkor felső határán, vagy inkább fiatal felnőtt korban, hogy a szeretet szikráját sem érzem az anyám iránt. Az okok hasonlóak, mint Nálad, megspékelve még a tesómmal történő agyament kivételezéssel (kb. ő volt a kis hercegnő).
Ha nem szereted, az nem véletlenül van. Ő sem szeret téged.
Aki bánt, az nem szeret.
Aki szeret, az nem bánt.

Kérdező: valamiért úgy gondolhatja, hogy "így tart a jó úton" ez valamiféle nagyon rossz nevelési minta lehet.
Szomorú hogy ez van.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!