Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogy lehet egy szülővel...

Hogy lehet egy szülővel megértetni, hogy az egyetem nem úgy működik, mint a középiskola? Miért nem akarja felfogni?

Figyelt kérdés

Anyám nem végzett egyetemet, így magától nincs ilyen tapasztalata. Általánosban rendszeresen büntetett, ha ötösnél rosszabb jegyeket kaptam, gimiben meg megtanultam hazudni, azzal, hogy nem tanítottam meg az enapló működésére különböző hazugságokkal. Aztán végülis az évi 2 hármast elfogadta a bizonyítványban, meg tök elégedett volt a 4,2 körüli átlagommal.

Viszont most egyetemre járok, részben ő tart el, és nyilván többe kerülök neki, mint amikor még középsuliban voltam kolis, még úgy is, hogy dolgozom valamennyit.(Ennél többre, nem valószínű, hogy lesz lehetőségem) És ja, feljogosítva érzi magát, hogy tudjon minden jegyemről, vizsgaeredényemről. Szerencsére a Neptunt nem akarja lesegetni, de mindig megkérdezi, hogy mikor vizsgázom. Ha azt mondom, hogy köze nincs hozzá, akkor vita van, szóval megmondom. De így meg üzenetben, vagy ha találkozunk, akkor személyesen kérdezi még aznap, hogy hogy ment. Viszont a hármasokért már veszekszik, ordít, holott nem egyszer volt rá példa, hogy nehéz tárgy, a 14 csoporttársamból rajtam kívül senki át nem ment belőle, pláne elsőre, szóval ahhoz képest, hogy 15-ből 14 bukó, az a hármas egy rohadt jó jegy. Másrészt ha azt mondom, hogy semmi köze hozzá, azon felháborodik, hogy márpedig van köze hozzá, meg biztos azért mondom ezt, mert megbuktam. A másik meg a bukás vizsgaidőszakban. Egyszerűen nem hajlandó felfogni, hogy (legalábbis tudtommal, kettőnél többre még soha nem volt szükségem) három alkalommal lehet egy vizsgát megpróbálni ugyanabban a vizsgaidőszakban. Szóval ha az első bukó, az semmit nem számít, ha aztán a második ötös lett. Erre is volt már példa, és akkor is puffog, hogy de, számít, hogy elsőre nem sikerült...

Az a legnagyobb gond, hogy ilyen alibi válaszokkal, hogy "meglett", "jó lett", nem igazán lehet lerázni, mert konkrét eredményt akar hallani, különben vagy üzenetben zaklat a beszólásaival (nem fogom letiltani, rajta keresztül tudom, hogy mi van a nagyapámmal) vagy ordibál, és ez nagyon irritáló, még úgy is, hogy egy vizsgaidőszak alatt maximum kétszer megyek haza.

És már próbáltam vele nyugodtan beszélni, nyugodt pillanatban hogy nincs semmi, ha egy vizsga nincs meg elsőre, van még több alkalom, nem baj az ilyesmi. Erre ilyen dacos kisgyerek hangon közli, hogy de, baj, meg igenis számít, ha nincs meg elsőre. Meg azt sem képes felfogni, hogy ha nincs meg egy tárgy véletlenül, de nincs ráépülő, akkor nem fogok csúszni (mondjuk még nem buktam meg semmiből). Csak mondogatja, hogy de, baj, ha nincs meg minden elsőre, de nem tudja megmagyarázni, hogy miért baj. Holott nemhogy nem vagyok az önköltségesre kerülés közelében, még kb teljes jeggyel (+-pár tized) jobb az általagom annál a határnál, amitől átsorolnak.

Konkrétan hiába magyarázom neki, hogy mi hogy van, nem fogja fel, csak nyomja a saját kis elképzeléseit. Volt, hogy azon háborodott fel, hogy nem mondtam meg neki, hogy egy tárgyam négyes lett, holott de, csak amikor először mondtam, nem a tárgy nevét mondtam, mert azt nem tudja megjegyezni, hanem azt, hogy az, amiből egyszer otthon csináltam a beadandót.

És a kedvencem, hogy a kiakadásait azzal magyarázza, hogy sosem látott tanulni. De nem tudom mikor akar ő engem tanulni látni, amikor havonta/másfél havonta járok haza, hát nyilván úgy osztom be az időt, hogy ne azon a hétvégén tanuljak, amikor 6 órát vonatozok, amúgy meg otthon vagyok.

Komolyan, mit kezdjek vele, hogy végre felfogja, hogy ez nem középiskola? Vagy legalább annyit, hogy ha elsőre nincs meg egy vizsga, de másodjára igen, akkor sehol nem számít, hogy elsőre nem sikerült?

2023. jan. 15. 17:59
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
27%
Mondjuk de, ha ő tart el, bizony köze van hozzá, hogy tanulsz e rendesen. Ha nem tetszik, akkor szépen megkoszonod az eddigi támogatást és önálló életbe kezdesz, magyarán fizeted minden koltsegedet.
2023. jan. 15. 18:17
 2/21 anonim ***** válasza:
76%

Amíg belefizet a tanulmányaidba, igazából mit vársz tőle? Látszik rajta, hogy szeret téged sakkban tartani. Ahelyett, hogy leszakadnál róla, tűröd, mert mégis csak jó a pénz.

Egyrészről...minek mész haza a pofonért? Anyád dilinyós. Maradj koliban. Mert nagyon kell tanulnod. ;)

Másrészt, ha már osztja az észt. Tudod mi cseszné fel igazán az agyát? Ha hallgatnál.

Hanyast kaptál?

Hármast.

Hogy a büdös Isten fas.....*további káromkodás*.

Te meg csak ülnél üveges szemekkel és mosolyognál rá, mint egy kis pszichopata. Majd a végén megkérdeznéd, hogy ennyit szerettél volna mondani? Jót beszélgettünk anyu. És nyomnál egy csókot az arcára, majd bemennél a szobádba. :)

2023. jan. 15. 18:25
 3/21 anonim ***** válasza:
32%
Menj el dolgozni és levelezőn befejezed, mindenki jobban jár.
2023. jan. 15. 18:27
 4/21 anonim ***** válasza:
74%
Sehogy.
2023. jan. 15. 18:33
 5/21 anonim ***** válasza:
88%
Mondd meg neki, hogy kb. semmit nem változtat a diplomád értékén, hogy vörössiplomával végeztél, vagy minden tárgyad kettes. Soha, senki, sehol nem fogja megkérdezni, hanyassal államvizsgáztál. Megvan a képesítésed? Megvan. Pont. Ez nem a közéspsuli, ahol pontszámokra kell hajtani a vágyott képzésre való bejutásért. Ne izgulja túl. Ha ösztöndíjra hajtasz, hogy ne kelljen anyunak annyit besegíteni akkor értem. Egyébként a nehéz képzések mellett is eljárnak dolgozni az emberek.
2023. jan. 15. 18:40
 6/21 anonim ***** válasza:
89%
De ha nem nézi a Neptunt, akkor miért nem mondod hogy minden jegyed 4-5?
2023. jan. 15. 18:45
 7/21 anonim ***** válasza:
90%

A "miért"-re az a válasz, mert - bocs, ha megsértelek - buta. Ő maga nem tapasztalta meg, annyira pedig nem intelligens, hogy megértse, a világ nem csak odáig tart, amit ő X évvel ezelőtt megtapasztalt.

Már az egy ostoba módszer, amikor valaki büntetéssel nevel, de ennek is az ostobább formája, amikor csak a legfelső szint az elfogadható, minden másért büntetni kell.

A másik dolog: a gyereknevelés nem egyenlő azzal, hogy egy magunk kénye-kedvére formált háziszolgát tenyésztünk. Bizony, el kell fogadni, hogy ha a gyermekünk önmaga akar lenni, és mondjuk másak a céljai, mint nekünk. Akinek ez nem megy, annak talán nem kéne gyereket vállalni. Ehhez kapcsolódóan: az, hogy valamire ad pénzt, még nem jogosítja fel arra, hogy bármit megtegyen. Ez nem így működik. És mielőtt bárki azzal a mágikus 18-as számmal előhozakodna: ez sem teljesen úgy van, ahogy sokan képzelik. Bizony, a szülő köteles gondoskodni a fiatal felnőttkorú gyermekről is bizonyos esetekben. Igen, azzal, hogy gyereket vállalt, ezt is vállalta. Ha valakinek az kell, hogy legyen, akit irányíthat, akkor ne gyereket vállaljon, hanem vegyen egy kiskutyát.

De egyébként nem fogja megérteni. És nem is akarja. Neki te egy eszköz vagy, akivel villoghat, hogy "nézzétek, színötös a lányom", és ennyi.

Amúgy meg #2 jól mondja, követendő.

2023. jan. 15. 18:45
 8/21 anonim ***** válasza:
21%

Nem tudom, hanyadik ilyen kérdés ez, hogy a szülő kiakad a rossz jegyek miatt, meg nem látja a kollégiumban lakó gyerekét tanulni. Nem tudom, ennyire hülyék, vagy ugyanaz írja ki ezeket...

De igazából nem értem, ezeknek a kérdéseknek mi értelmük van, mit vár a kérdező most.

2023. jan. 15. 18:49
 9/21 anonim ***** válasza:
92%

Mint apai nagyszüleim.

Egyikük általános iskolát végzett, másikuk szakmunkást. Már azon kiakadtak, hogy érettségizni akarunk. Egyetem? Mi voltunk a mocskos munkakerülők. Főleg, amikor megtudták, hogy informatika szakon. Sz..r, haszontalan hülyeség az, nem munka. És persze mi az, hogy nem vagyok színötös? Milyen ócska sz..r szakember lesz belőlem, ha nem minden színötös? (Mondjuk ugyanezt a dumát megkaptam érettségi előtt is, amiért történelemből kettessel mentem át. Mert az rohadtul számít a szakmámban.) Az ilyenekkel nem lehet mit kezdeni. Időben is, és végzettségi szintben is ez nekik egy teljesen ismeretlen világ, megismerni, megérteni pedig nem akarják. (Mert a megismerés, megértés egy relatíve nehéz folyamat. Sablonok alapján ítélkezni meg könnyű.) Ezúton is üzenem nagypapinak és nagymaminak (bár nem hiszek a túlvilágban), hogy ezúton is köszönöm a "dicsérő" szavakat, azzal a sz..r, haszontalan, értéktelen diplomával, meg a mögötte levő silány, értékelhetetlen tudással most többet keresek, mint ők mai pénzre átszámítva a kocsmáros, és takarító állásukkal, és velük ellentétben szeretem a munkámat, nem lettem 30 éves koromra alkoholista, és nekem nem csak csupa keserűség a világ.

2023. jan. 15. 18:53
 10/21 A kérdező kommentje:

Azért nem kamuzok négyes ötös jegyeket, mert ha ne adj isten nem vennének fel koliba az átlagom miatt, akkor elég nehéz lenne megmagyarázni, hogy miért nem jött össze semelyik koli. Ugyanis bár a szociális helyzet is számít, nagyobb részben meg inkább a jegyek.

Azért járok haza egyáltalán bármikor, mert szeretném látni a nagyszüleimet, egyéb, anyámnal normálisabb családtagjaimat. És mivel náluk nincs hely, hogy ott tudják aludni, kizárásos alapon marad az otthon. Vagy felkelek hajnali órákban, hogy reggel tízre leszáljak otthon a vonatról, aztán meg délután egykor meg induljak is vissza a koliba. Az meg nem praktikus.

Már volt olyan, hogy többet dolgoztam az egyik félévben. Remekül lerontotta az átlagom, ágyő tanulmányi ösztöndíj, és akkor anyagilag ugyanott voltam, mintha nem dolgoztam volna többet, csak sokkal kimerítőbb volt.

Levelezőre nem akarok átmenni. Intézményen belül nem indul levelezőn ez a szak, ha meg átiratkozom máshová, akkor meg nem biztos, hogy minden teljesített tárgyamat el tudom fogadtatni, tehát instant csúszás.

2023. jan. 15. 19:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!