Mit tehetnék, hogy oldjam a lenti dolgot?
Építkezünk és édesapám rengeteget segít, intézkedik.
Másik oldalról édesanyámtól minden nap azt halljuk, hogy apukám nem halad a saját munkájával, nincs ideje semmire sem, odaviszi az embereit hozzánk dolgozni stb
Emiatt ma jeleztük édesapámnak, h mik azok a munkák, amihez nem kell jönnie, megoldjuk mi és majd szólunk ha szükségünk lesz segítségre
Erre felkapta a vizet, h hálátlanok vagyunk, hazamegy, mert hazaküldtük és nem jön többet stb
Számára csak ez a 2 véglet van, h vagy minden folyamatnál ott van és úgy van, ahogy ő mondja vagy pedig kiszáll az egészből
Adjatok tanácsot, h kezeljem ezt, vagy világítsatok rá, ha én látom rosszul a dolgokat, kérdezzetek nyugodtan
10es válaszoló, igen, jól látod
Párom eredeti szakmája is az építőiparhoz kapcsolódik, dolgozott is benne néhány évig,tehát vannak dolgok, amikhez azért ő is ért, hiába nem dolgozik benne napi szinten már több éve
Másik pedig, hogy este 9kor tudjuk meg, hogy másnap jönne egy szakember, legyünk ott...stb
Tehát igen, kicsit édesapám is túltolja a dolgot. És számtalanszor elmondtuk már neki korábban, h melyik folyamatot szeretnénk mi megcsinálni, mert azt meg tudjuk segítség nélkül is
Ugyanezeket mondtam el neki most utoljára is, amikor megsértődött
Persze értem, hogy szívvel-lélekkel segít és mi elutasítjuk, de nem hinném, hogy csak ennek a 2 végletnek kellene léteznie (vagy minden aszerint halad, ahogy ő intézi vagy megharagudik és kiszáll az egészből)
Nem tudom, hogy éreztethetnénk vele, hogy mi igenis hálásak vagyunk neki, de szeretnénk a magunk sorrendjében haladni meg ha az lassabb is.
Mellesleg hitelbíralatra várunk még, tehát nem is szabadna úgymond halanunk, mert számít a készültségi szint...na mindegy, ez más téma
Igen, az emberei munkaidőben végzik ezt, napi bérért, tehát nekik ilyen szempontból mindegy mit csinálnak...annyiból persze nem, hogy nem ez lenne a feladatuk
Emellett az önerőnkhöz kaptunk tőlük anyagi támogatást is, amit szintén megbántak már anyukám szerint
Tehát ez kicsit azért összetettebb annál, hogy elutasítottam a segítségüket
Próbálom elemezni magam, hogy mit hol rontok el vagy csinálok rosszul és ebben kérném a segítségeteket, hátha rá tudtok világítani dolgokra kívülállóként
Így érthetőbb, több van a dologban. Sajnos sok apa túltolja, sok ember megsértődik ha visszautasítják a segítséget. Duzzog, hibáztat, felhánytorgatja stb. Tudom, hiába mondasz neki bármit, nem fogja hallani már csakazértsem. De próbáld többször mondani, hogy ez a ti házatok lesz ti szeretnétek megépíteni a közös otthonotokat. Anyukádat is megkérhetnéd, hogy adjon több melót apádnak, terelje el a figyelmét. Vagy találjatok ki valami plusz munkát, ami lefoglalja.
Teljesen érthető az álláspontod és a problémád. De sajnos nem egyszerű megoldani. A szülők mindi nehezen viselik gyerekeik leválását, a legtöbb nem bízik a gyerekében és ezért át akarja venni az irányítást, plusz túl zárt látókörű, nem érti meg, hogy van, amit más máshogy szeretne megcsinálni.
Apukád sértődékeny természetén nem hiszem, hogy most már idősen változtatni lehet. Én apám is ilyen volt, akinek 100x meg kellett gondolnom, hogy hogyan fogalmazok. Közben meg egy áldott jó, csupaszív ember volt - sajnos már múlt idő, mert meghalt - de folyton sakkozni kellett a mondandómmal.
Volt olyan is, hogy azt sem tudtam mi a baja, csak látszott, hogy neheztel.
Nála egyetlen módszer volt hatásos, ha szívből megöleltem, megpuszilgattam, megsimogattam amikor durcás volt, ami gyerekeként nem is esett nehezemre, mert tényleg szerettem, de nekünk nagyon közeli is volt a kapcsolatunk.
Anyádat nem minősítem, egy szarkeverő, pénzéhes hiéna, akinek ha kenyéren és vízen kellene élnem akkor is a képébe vágnám az adott pénzt.
Tényleg döbbenetes!
Igen, mindig meg kell gondolnom, hogy mit mondok, hogyan fogalmazom meg és milyen hangsúllyal.
Azt is meg kell gondolni, hogy mit mondok el és mit nem
Ezt már megszoktam
De ez most más, tényleg nem szerettünk volna ebből sértődést és zavar, h nem érzik azt, h mi tényleg hálásak vagyunk nekik
Nem tudom mit tehetnék
Apukámnak olyan rosszul esett, h anyukám még nem látta zokogni egészen máig
Pedig nem ez volt a célom
Jelenleg mi vagyunk a leghálátlanabb és legbunkóbb emberek a világon
Apukám részét meg is értem, de azt hallani minden nap, h miattunk van ez meg az az sem jó érzés (amit anyukám súlykol mindig)
#10-es vagyok ismét.
Hát, kérdező, én elég negatívan látom a szüleid viselkedését.
Anyukádat nem is akarom minősíteni, 13-as válaszoló az utolsó előtti bekezdésben megtette és sajnos tökéletesen egyet kell vele értenem. Apukád meg zokog ...... miért is? Mert megmondtátok, hogy nem kell mindent megcsinálnia? Mert kiderült, hogy nélküle is forog tovább a Föld? Ti is meg tudtok valamit csinálni felnőtt ember módra?
Hát, kérdező, én sokkal hamarabb és sokkal nyersebben adtam volna értésükre az alábbiakat:
a) Anyukámnak azt, hogy vagy adnak valamit jó szívvel, vagy ne adjanak sehogy, de utólag nekem ne károgjon senki emiatt.
b) Apukámnak meg azt, hogy megvannak a magunk elképzelései a házról és azokat mi fogjuk megvalósítani. Pláne, ha szakember egyikünk. Gondolom, te a feleség vagy, férjed foglalkozott építőiparral. Csodálom, hogy férfi létére még nem csattant fel, hogy ne akarjon apukád rendezkedni. Pl. egy olyan esetben, hogy este 9-kor szól, hogy másnap várni kéne ott egy szakembert, én megmondtam volna, hogy akkor várhat hiába, mert hogy engem senki nem rángat dróton, az biztos.
Én azt érzem, mindkét szülőd manipulál téged (sőt szerintem férjedet is). Méghozzá nagyon hatékonyan.
Érzelmi zsarolást csinálnak, hogy bűntudatot keltsenek benned/bennetek. És sikerül is nekik...
Mondom, énrám nem hatna ez a teátrális viselkedés, sőt ha rossz kedvemben találnának, kerek-perec a szemükbe is mondanám, hogy ez nem szeretet, hanem érzelmi zsarolás. De én egy kemény, nálatok jóval idősebb férfi vagyok, szóval az én megoldásaimat nem biztos, hogy ti alkalmazni tudjátok.
De legalább lássátok tisztán, milyen érzelmek mozgatják a szüleidet. Amik - teszem hozzá gyorsan - nem is tudatosak, hanem tudattalanul követnek régi mintákat, amiket nyilván ők is a szüleiktől kaptak, akik talán szintén az ő szüleiktől stb. stb. És aki nem ismeri fel a szülei viselkedésének mozgatóit, az nemigen tud kitörni sem ebből a láncolatból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!