Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Dohányzó szülők engedik a...

Dohányzó szülők engedik a gyerekeiknek a dohányzást?

Figyelt kérdés

Nekem mind a két szülőm erős dohányos. Én 15 évesen kipróbáltam titokban. Felnőtt fejjel két három évente egyszer ha beleszivok a cigibe (buliban) de inkább már soha többet.

Arra vagyok kíváncsi,hogy egy lácn dohányos szülő hogy viszonyulna a gyerekèhez, ha megtudná hogy kirpóbálta a gyereke?

Van olyan szülő aki megveszi a gyerekènek?

Én legbelül a szüleimet elítèlem,amiért a gyerekeikèrt se teszik le. Pedig közismert tény,hogy egyenes út a tüdőrákhoz. Ha már van gyereked,akkor nem inkább az egészséges életmódot kéne választanod? Jobban örülnék ha 50-65 évesen inkább valami sportolásra b.a.sznák el a pénzüket.

Tudom ez már gyerekkorban/tinikorban elkezdődik,mert így próbálnak egy tömeghez, menő rèteghez tartozni a tinik. Utána ha felnőnek,akkor a meloban sokszor el tudnak menni cigi szünetre. A napi rituáliává válik ez az embereknèl.

Én majd próbálom elmagyarázni a gyerekeknek,hogy nem ettől lesz értékes és "menő" ha kíváncsi majd a cigire.

2022. dec. 13. 17:13
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
67%
Nem tudom, hogyan derült ki, de láncdohányosként megmondta, hogy hiába mondaná, hogy ne tegyem az álszent lenne. Sulis koromban már ő vette a cigit nekem.
2022. dec. 13. 20:59
 12/27 anonim ***** válasza:
58%
ha a bagós exemmel maradtam volna, 35 évesen megözvegyültem volna
2022. dec. 13. 21:00
 13/27 anonim ***** válasza:
94%
Apám gyerekkoromban szívta, akkor erősen, a kocsiba is. Olyan 7-8 éves lehettem, mikor letette. Anyám szívta, de sosem előttünk, igazából csak utólag raktuk össze, aztán beismerte. Mi mégis rászoktunk. Tesóm 2-3 dobozzal szív naponta, én 1-2. De nem vagyok annyira függő, ha éppen nincs, és nincs kedvem elmenni venni, simán megvagyok 2 napot is cigi nélkül. Amúgy nem mondtak semmit mikor kiderült, nem volt olyan a kapcsolatunk. Én 17 évesen szoktam rá, tesóm 14, mikor középiskolába ment.
2022. dec. 13. 21:26
 14/27 anonim ***** válasza:
24%
Általában a "vizet prédikál és bort iszik" hozzáállás szokott lenni. De nem azért mert a szülő cigizik, s a gyereknek nem engedi szívni a füstöt, nem nem. A passzív dohányzás (mikor más füstjét szívod, szűrés nélkül) sokkal károsabb, mintha a gyerek a saját cigijét szívná. Ha addig csesztek az egészségére, az után is leszarják. Max tettetik a mintaszülőt a külvilág fele.
2022. dec. 14. 00:01
 15/27 anonim ***** válasza:
100%
#14 El tetszik felejteni, hogy az aktív dohányos szívja a saját füstjét is, ha tőle fél méterre passzív dohányos az illető, akkor ő micsoda? Aktív és passzív is, még közelebb is van a passzív füsthöz.
2022. dec. 14. 00:24
 16/27 anonim ***** válasza:
58%
Dohányos szülők esetében angyobb eséllyel nézik el.
2022. dec. 14. 00:43
 17/27 anonim válasza:
26%

Ne iteld el ezert a szuleidet. Most attol meg hogy szulok lettek ,miert kellene lemondaniuk mindenrol,ami nekik jol esik? Ez egy nagyon jo stresszoldo mod (nekem legalabbis),en nem is akarok leszokni

Nekem apa cigizett,igazabol hamar lebuktam,annyit mondott ra,hogy o nem fog venni nekem,nagyon nem hatotta meg,anyara nem emlekszem,mit szolt.

2022. dec. 14. 01:46
 18/27 anonim ***** válasza:
81%
Láncdohányosként mondom, a cigi a stressz-szinted 1-2 órára oda oldja le, ahol egy nemdohányosnak alapjáraton van a szint. Nem stresszoldó, nagyon kezdő dohányos lehetsz, ha ezt gondolod. Majd szép lassan neked is leépíti az életed és akkor szidhatsz-védhetsz bárkit. Ismétlem, láncdohányosként mondom. Még nem értem meg a leszokásra, de nincsenek téveszméim a dolog kémiájával-biológiájával kapcsolatban.
2022. dec. 14. 01:49
 19/27 anonim ***** válasza:
100%

Mindkét szülőm dohányzik.

19 évesen gyújtottam rá először, amikor anyukám megtalálta a doboz cigim a pulcsi zsebemben, akkor olyan ideges lett, hogy mérgében elszívta a maradék pár szálat.. (Akkoriban koleszos voltam, szobatársaimmal dobtuk össze az árát, de kb. napi 3-4 szálat szívtunk el fejenként 2-3-4-en.)

Aztán mire a szeme elé kerültem, akkor felhozta a témát, hogy tudom-e mit talált mosás előtt, mondtam, hogy sejtem.. Beszélgettünk róla, tiltani nem tiltotta meg, de nyilván nem is örült neki.

Utána évekig csak pár naponta/hetente szívtam egy-két szálat, viszont később a munkahelyemen rászoktam teljesen.

Stresszesebb időkben 2 naponta fogy el 1 doboz.

Most viszont terhes vagyok, február elején jön a fiam, így nyilván nem dohányzom, bár nagyon hiányzik, de a gyerek érdekei mindent felülírnak.

Ha rágyújt biztosan elmondom neki, hogy miért ne szívjon, és mennyire nehéz letenni, de megtiltani valószínűleg nem fogom, mert az úgyis csak titkolózáshoz vezet, és ha nagyon akarja “sunyiban” úgyis megoldja. Inkább bízzon bennem annyira, hogy őszintén beszéljen erről is. De szerencsére ez még nem napirenden lévő probléma.

2022. dec. 14. 04:39
 20/27 NTBS ***** válasza:
100%
A többség igen. Az én anyukám örült volna, ha dohányzok, de ez nem történt meg.
2022. dec. 14. 06:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!