Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szülők által okozott lelki...

Szülők által okozott lelki traumákat akartam megbeszélni, de az anyám a felét letagadta. Hogy lehet ezen túl lépni?

Figyelt kérdés

Előre is elnézést hosszú lesz.

Húszas éveim végén járok. A szüleim Jehovázása miatt egész gyerekkoromban nem volt karácsony, szülinap stb. Ezt mindig is rosszul éltem meg, soha nem volt meg a karácsony varázsa, soha nem hittem a csodában. Elvették tőlem ezt. A szülinapot ugyan úgy, már csak felnőtt koromban volt először tortám, felnőttként fújtam el gyertyát a tortán. Egyetlen egyszer volt, hogy a nagyszüleim sunyiban vettek nekem tortát, de anyám valahonnan megneszelte, eljött a nagyszüleimhez és a falhoz vágta és mindenkivel jól össze veszett.

A suliban is mindig szomorúan hallgattam a téli szünet utáni beszámolókat. Elsős koromtól kezdve hajnali fél 4kor mentek dolgozni és otthon hagytak. Volt, hogy annyira féltem, hogy reggel 6kor a sötétben inkább elindultam iskolába ami még nem is volt nyitva, a takarító néni engedett be. A nagypapámat nem engedték, hogy jöjjön reggel vigyázni rám. Volt, hogy az utca sarkánál állt meg és várta meg míg anyámék elmennek és úgy jött be. Délután is sokszor ugyanígy volt. Állandóan a Jehovás előadásokra kellett menni. Volt hogy a nagyszüleim elvitték nyaralni de haza kellett vinniük 4 nap után mert menni kellett.

Aztán ahogy nagyobb lettem nem mehettem sehova. Se mozi, se barátokkal való találkozás. Minden internetes tevékenységemet kutatva néztek.

Sajnos annyira gyűlöltem otthon lakni, hogy 17 évesen ott hagytam az iskolát és elmentem Dolgozni és elköltöztem.

Már férjnél vagyok, gyerekem is van. Megszállottan ünnep függő vagyok, brutális tulkompenzalas van bennem.

Anyámmal múltkor akartam erről beszélni, de letudta annyival hogy ebben hittek azt hitték ez a jó. De az én traumáimmal nem foglalkozott, már felnőtt vagyok dolgoztam fel. És bizonyos dolgokra azt mondta, hogy ez nem is így volt.

2022. nov. 14. 11:42
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
94%
Pszichológus. Te meg adj mindent meg a családodnak.
2022. nov. 14. 11:44
 2/25 anonim ***** válasza:
26%

"Anyámmal múltkor akartam erről beszélni, de letudta annyival hogy ebben hittek azt hitték ez a jó. De az én traumáimmal nem foglalkozott, már felnőtt vagyok dolgoztam fel."

Nézd, az ember vagy hisz valamiben, vagy nem. Ha hisz, akkor azt tartja jónak, azt adja tovább a gyerekeinek. Nem gonoszsagbol, hanem hitből. Te is neveled valahogy a gyerekedet: hívőnek, vagy ateistának, aztán ha felno, lehet épp az ellenkezője lesz. Nem te leszel a hibás érte.

Amúgy meg igaza van abban, hogy nem neki kell megoldania a te traumaidat. Erre valóban te vagy csak képes egy szakemberrel

2022. nov. 14. 11:52
 3/25 Metionin ***** válasza:
88%
Keress fel szakembert. Ezt a traumát egyedül nagyon nehéz leküzdeni, de az már jó, hogy felismered és látod, hogy emiatt kompenzálsz túl. Sajnos a valláskárosultak gyerekeinek nehéz, esetleg csatlakozhatnál olyan csoportokhoz, ahol az ilyen szektákból (pl. Jehova, Hitgyüli) kiszabadult emberek vannak és megbeszélik a tapasztalataikat. Ami meg a szüleidet illeti, nálunk is volt minden, viszont anyám lazán letagadja. Ez állítólag jellemző, nekem anno a pszichomókus mondta, hogy a legtöbb bántalmazó szülő meg van róla győződve, hogy mindent jól csinált és "nem emlékszik" arra, hogy pl. verte a gyereket.
2022. nov. 14. 11:52
 4/25 anonim ***** válasza:
89%

Bocsi nem olvastam végig. De valszeg anyàd nem is úgy emlékszik a dolgokra vagy nem is emlékszik rá ahogy te.

Persze pszihológus + a negatív példa is példa te viselkedj máshogy.

2022. nov. 14. 11:53
 5/25 anonim ***** válasza:
31%
Tök szomorú hogy kimaradtál ezekből, de a karácsony hiánya nem trauma.
2022. nov. 14. 12:14
 6/25 anonim ***** válasza:
66%

Ez igy kivulallokent szamomra se tunik akkora oriasi traumanak, foleg az en gyerekkoromhoz hasonlitva, de mindannyian masok vagyunk, nincs jogunk nekunk megitelni, hogy a kerdezo erzesei validak-e vagy sem.

A kerdezonek viszont azt kell megertenie, hogy amit o erzett, azt az anyja nem erezte, igy hiaba is kerne rajta szamon, nem fog vele elerni semmit. Igazabol teljesen tokeletes valaszt adott, akkor es ott abban hittek, azt hittek, ez a jo, ezert cselekedtek ugy. Ennel tobbet nem hiszem, hogy el lehet varni tole, de a kerdezo jarjon terapiara, ezzel tud a legtobbet tenni magaert.

Es talan egyszer majd atlendul ezen is :)

2022. nov. 14. 12:30
 7/25 anonim ***** válasza:
61%

Egyrészt, akkor valószínűleg tényleg azt hitte, hogy helyesen cselekszik és jót akart neked azzal, amivel valójában rosszat tett. Hihetetlen, de ez van. Másrészt, nem akar szembenézni a felelősségével, a múltba visszamenni, beismerni a hibáit. Az még lehetséges is, hogy magában elismeri és tudja, de neked nem akarja bevallani. Más dolog saját magunknak bevallani valamit és tudni magunkban, hogy a mi hibánk és más dolog ezt egy másik embernek bevallani. A múltat nem tudod megváltoztatni, a jövődet igen. Tanulj a hibáiból és te ne kövesd el ugyanazokat. Ezt viszont úgy kell megtenned, hogy nem esel túlzásokba, mert ha nagyon túlzásba esel, az sem egészséges! Várd őszinte érdeklődéssel az ünnepeket, éld meg igazi örömmel, legyen emlékezetes a családodnak, de ne aggódj túl sokat miatta ha valami nem jó (túl lassan készül a karácsonyi vacsora, eltörik a karácsonyi dísz, bármi kellemetlen) és ne okozzon ez feszültséget a családban. Sajnos sok helyen feszültséget kelt boldogság helyett, ezért mondom ezt. A szüleidnek pedig bocsáss meg, mert ezzel saját magadnak könnyíted meg az elengedést, a traumák feldolgozását.

Én nem éltem át azt, amit te, az én családomban meghitten teltek az ünnepek, főleg a karácsony, de a születésnapok is. Nekem ez lett a természetes és jó, hogy így volt, ennek kellene normálisnak lennie. Az ünnepek erre vannak, hogy együtt legyünk, kifejezzük a szeretetünket, miért fosszuk meg egymást ettől? A Jehovázásból arra következtetek, hogy Jehova tanúi (voltak) a szüleid. Nem tudom hogy állsz a hittel, Istennel és tudom, nem ez a kérdés, csak annyit akarok még mondani, hogy önmagában a vallás, Isten nem rossz egyáltalán. A rossz élményeidet ne vetítsd ki erre. Én katolikus vagyok és elítélem a szüleid akkori viselkedését. Az igazi keresztény, aki tényleg hisz, nem veszekszik, nem vág falhoz tortát, tiszteli az ünnepeket és más embereket is. Az, aki tényleg hisz, úgy bánik másokkal ahogy szeretné, hogy mások vele bánjanak. Nem a tutit akarom megmondani, de sokan azért undorodnak Istentől és a hittől, mert ilyen tapasztalataik vannak, de ez, amit te láttál a szüleidtől, ez nem igazi keresztény hit. Az igazi a szeretetet, tiszteletet, gondoskodást, türelmet tartja a legfontosabbnak és persze a bűnbocsánatot, ami Jézus által lehetséges. Az igazi keresztény hitben nincs helye veszekedésnek, agresszív viselkedésnek, fájdalomokozásnak, nagyszülők és unokák elválasztásának, önzőségnek. Ismerd meg milyen Isten igazából. Nekem nagyon sokat jelentett a gyerekkoromban, hogy keresztény vagyok és most is. Egy ideig kételkedtem benne, de nagyon sokszor rengeteget jelentett, hogy tudok hinni Istenben. Engem ez húzott ki a depresszióból és a mások (nem szülők) által okozott traumákból.

A múlton lépj túl, időigényes, de nem lehetetlen. Tanulj a szüleid hibáiból de egyúttal bocsáss meg nekik. A saját családodnak add meg azt, amit te nem kaptál meg, de tartsd meg az arany középutat. Istennek pedig adj még egy esélyt.

Kívánom neked, hogy tudj megbocsátani, szeress másokat és téged is szeressenek, legyél boldog és tudj hinni!

2022. nov. 14. 12:30
 8/25 anonim ***** válasza:
91%

Elég közelről volt alkalmam tapasztalni hasonlót. A bántalmazó szülő ott is hirtelen amnéziás lett, amint szóba került a gyermekei bántalmazása.

Náluk az lett a megoldás, hogy a 2 gyerek felnőttként a saját családjuktól sok szeretet kaptak, és egymást is segítették, támogatták a traumák feldolgozásában.

Sajnos a legtöbb ilyen esetben a bántalmazó szülő segítségére egyáltalán nem lehet számítani. Ha egyedül nem megy, akkor kérj szakértői segítséget, és hidd ez egyáltalán nem szégyen, legfőképp nem a te szégyened.

2 jehovás osztálytársam is volt egy általánosban, egy gimiben, mind a kettőből lelki sérült felnőtt lett.

Az egyiket fizikailag is bántalmazták otthon, a másikat "csak" agyonkontrollálták és amennyire lehetett elszeparálták a külvilágtól. Tiszta szívből sajnáltam mind a kettejüket.

2022. nov. 14. 12:34
 9/25 anonim ***** válasza:
22%
A karácsony nem tartása nem bántalmazás.. ez elég sértő azokra nézve akiket tényleg bántottak. Lassan már az is trauma lesz ha a szülő nem vesz meg mindent amit a gyerek óhajt. A túlzott kontroll szar ügy valóban, de a kérdezőnek nem ez volt az elsődleges baja a kérdés kiírásánál.
2022. nov. 14. 12:37
 10/25 Metionin ***** válasza:
85%
10. Nem a karácsony nem tartása a gond, hanem az, hogy a kérdezőt semmibe vették, fontosabb volt a vallás, mint a gyerek. Ez igenis okozhat traumát, mondom ezt úgy, hogy engem ténylegesen is bántalmaztak anno, szóval nem kell itt licitálni, hogy jaj kinek voltak szarabb szülei. Képzeld, nekem is szar volt, hogy senkit sem izgatott a születésnapom, meg amúgy a létezésem, miközben láttam, hogy a többi gyereket felköszöntik. És nyomott annyit a latban, mint a fizikai és lelki bántalmazás, amit szintén elkövettek. Karácsonyt nem ünneplek, mégis felfogom, hogy van akinek ez fontos és traumaként élte meg, hogy míg mindenki másnak lehetett, neki nem. Legyünk már egy kicsit objektívek, ahelyett hogy versenyeznénk, kinek mekkora sebei vannak.
2022. nov. 14. 12:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!