Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Egyet nem értés a továbbtanulá...

Egyet nem értés a továbbtanulásban. Mit tennétek?

Figyelt kérdés

Próbálom röviden leírni az én kis helyzetemet.

19 éves lány vagyok, tavasszal érettségiztem. Az élet úgy hozta, hogy nem vettek fel egyetemre, így egy évet kihagyok és jövőre újra megpróbálom.

A problémám a következő:

Az ország déli részén élek egy kisebb városban. Az anyám csakis Szegeden hajlandó elképzelni az egyetemi éveimet. Én azonban Budapesten szeretnék egyetemre járni. Erről többször is próbáltam vele beszélni, de süket fülekre találtam. Próbáltam már mindenhogy: nyugodtan és kevésbé nyugodtabban. Úgy érzem, ha itt ragadok, akkor egy még nagyobb roncs lesz belőlem, mint ami most vagyok. Anyám még az érzelmi zsarolást is képes bevetni, csak neki legyen igaza. Azzal is fenyegetőzött már, hogy ha be merem adni Budapestre a jelentkezést és felvesznek, akkor ne számítsak a részéről anyagi támogatásra.

Párom bátyján láttam, hogy milyen jót tett neki, hogy felköltözött Budapestre (hasonló személyiségek vagyunk).

Olyan kifogásokat tud anyám felsorolni, hogy az valami szürreális. Hadd mondjak néhány példát:

-BPn megerőszakolnak, bedrogoznak

-nem fogok boldogulni

-nincs rá pénz (tudván tudom, hogy van)

Én igazából több okból is el szeretnék menni:

-Nem tudok önállósodni, így az élettapasztalatom kb nulla lesz.

-Itthon lehetetlenség tanulni (kistestvér, szüleim folyton hangoskodnak, nulla magán szféra).

-A szüleim úgy kezelnek, mint egy gyereket, pedig nem adok rá okot. Egyszerűen képtelenek egyenrangú félként kezelni.

-Nem tudják elfogadni, hogy a jövőm és a párom lett számomra a legfontosabb. Úgy állnak hozzá, mintha nem lenne saját életem és azt kellene csinálnom, amit ők mondanak.

Az egyik megoldás az anyagi ónállósodás, ez folyamatbsn van, mivel nem találok munkát, hiába jelentkeztem többre is. Anyám kitalálta azt is, hogy ne jelentkezzek teljes munkaidős állásra, mett akkor nem lesz időm tanulni az érettségire.

Aki tapasztalt már ilyet, az kérem szépen írja le, hogy mit csinàlt, hogyan tudott végül dűlőre jutni a szüleivel.

Az értelmes válaszokat nagyon megköszönöm!

L19

2022. nov. 5. 13:17
 81/119 anonim ***** válasza:
86%

"Itthon lehetetlenség tanulni (kistestvér, szüleim folyton hangoskodnak, nulla magán szféra)."

Kollégiumban ugyanez lenne, semmi magánszféra, állandó zajongás, éjjel is.

Te csak panaszkodni akarsz, nem is hiszem, hogy nem troll vagy, annyira ostoba az egész hozzáállásod. Vagy valami agyi gonddal küzdesz, attól nem látod a valóságot meg a lehetőségeidet. És akkor a szüleid is látják, hogy felügyeletre szorulsz, azért nem engednek el.

2022. nov. 5. 17:13
 82/119 anonim ***** válasza:
89%

81: Jogos! :)

Át is ugrottam, hogy olyasmire panaszkodik otthon, ami a koleszban FOKOZOTTAN lenne jelen....

2022. nov. 5. 17:14
 83/119 anonim ***** válasza:
93%
Kicsit sok a nyűglődés meg az agyalás tenyleg. Ezeket a dolgokat csinálni kell, nem azon kínlódni, hogy 19 éves létemre hogy mondjam el anyunak. Bejelölöd azt, amit be akarsz jelölni. Elmész dolgozni, akár a lidl-be 4 órára vagy barhova, és közben folyamatosan dolgozol a tovabblépesen. Tanulsz és jól leteszed az újabb érettségit, nem rinyalsz azon, hogy hangosak-e a szüleid, veszel füldugót és/vagy éjjel tanulsz. Ha felvettek Bp-re, akkor beadod kollegiumba, közben a pároddal alberletet is kerestek párhuzamosan, ha koliba esetleg nem vennének fel, a diákhitelt közben felveszed, és elkezded keresni a bp-i állasokat, ami összeegyeztethető egy nappali szakkal, ott tényleg rengetegféle van egyetemistáknak. Az meg, hogy anyád mit mond vagy hogy összevesztek-e, huszadrangú kéne, hogy legyen. Ha hülye kifogásai vannak, akkor úgy is kell kezelni, hülyeségként, és lesöpörni az asztalról. Tehát összességében el kellene kezdeni felnőttként viselkedni.
2022. nov. 5. 17:17
 84/119 anonim ***** válasza:
93%

Akkor is Budapestre szeretnél egyetemre menni, ha a pároddal esetleg addigra szétmentek, vagy ha mégsem megy majd Pestre a párod? Azért kérdezem, mert úgy sejtem, a Te szemed előtt leginkább ez lebeg, minden más csak álkifogás.

Azt írod, a nevelőapádnak ebbe nincs beleszólása? Háááát.... ha anyukáddal házasok/élettársak és Te anyagi támogatást vársz otthonról, bizony nagyon is van beleszólása a társnak, mire költik a pénzt.

2022. nov. 5. 17:25
 85/119 anonim ***** válasza:
27%
19-es, az ország szégyene, hogy katonáskodásért plusz pontot lehet kapni. Undorító.
2022. nov. 5. 17:39
 86/119 anonim ***** válasza:
55%

Én elmennék Pestre tanulni, és nem igazán érdekelne mit mondanak.

Idővel megnyugodna, és vagy segítene vagy nem.

Eleve Budapesten több lehetőség, és általánosságban egy Bp-i egyetem valamivel jobban cseng a munkaerőpiacon.

És lehet inkább levelezőre jelentkeznék, és mellette dolgoznék, vagy duális képzésre jelentkeznék, azért is kapsz pénzt, és így el tudod magad tartani talán.

Vagy ott a diákhitel, ami nem egetrengető kamatot jelent.

Tudom mit jelent szar környezetben lenni, az egyetemen is lesz bőven problémád a határidőkkel és a tanulással, és ha szr környezetben vagy, akkor megkérdőjeleződik az is, hogy egyáltalán elvégzed -e.

2022. nov. 5. 17:42
 87/119 anonim ***** válasza:
92%

Tehát összefoglalva azért akarsz Pestre menni egyetemre jövőre, mert a barátod majd ha 2 év múlva végez Miskolcon, ő is Pestre akar menni. Halkan megjegyzem, igen ritkan szol egy 19 éves kapcsolata örökre. Sőt...Pár hónap is már soknak számít...

Szegeden nem lenne jó neked, mert kollégiumba kellene menned, de Pesten jó lenne, mert kollégiumba kellene menned. Az meg van, hogy ez ellentmondás?

Egyébként a fiudon kívül semmi okot nem hoztal fel arra, miért lenne

Pest jobb mint Szeged. Anyad felnőtt nő, ezekszerint már válás után, tisztában van vele, higy egy kapcsolat nem tart örökké.

De oda allhastz elé és elmondhatod, anyu, 19 éves felnőtt nő vagyok, a Budapesti x egyetemre jelentkezem.

2022. nov. 5. 17:47
 88/119 anonim ***** válasza:
94%
Igaza van az anyjának, hogy ezt az átgondolatlan butaságot nem pénzeli. Nem felnőtt még a kislány, majd ha elér arra a szintre, mehet. És az fogja jelezni, hogy elért oda, ha tud magáról gondoskodni a szülei anyagi támogatása nélkül. Van egyetem a városban, ahol él, tanulhat, támogatják, a luxusigényeire meg nem valódi indokokat hoz fel, gyerek még, gyerekes vágyakkal.
2022. nov. 5. 17:58
 89/119 anonim ***** válasza:
95%

Rosszul hangzik, de ne arra tedd fel az életed, hogy 2 év múlva is együtt lesztek a pároddal. Csakis magadban bízhatsz, és 19 évesen lelépni otthonról Budapestre nem jó ötlet. Bármikor beüthet a szar, akkor mit csinálsz? Anyádékhoz visszakuncsorgás nem igazán fog játszani.

Ha szeretnéd, hogy anyád felnőttnek lásson és támogasson, irány dolgozni. Elmondod neki, hogy "Anyu, Pesten szeretnék tanulni, így holnaptól a Tescoban dolgozom, hogy legyen keresetem, amivel hozzá tudnék járulni részben a pesti költségeimhez. Nagyon örülnék, ha támogatnál ebben, és látnád, hogy komolyan gondolom ezt a döntést."

2022. nov. 5. 18:05
 90/119 anonim ***** válasza:
36%
A barátod Pestre akar menni, ahol jó messze van attól a Szegedtől, ahol te most élsz. Nem gyanús ez neked?
2022. nov. 5. 18:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!