Egyet nem értés a továbbtanulásban. Mit tennétek?
Próbálom röviden leírni az én kis helyzetemet.
19 éves lány vagyok, tavasszal érettségiztem. Az élet úgy hozta, hogy nem vettek fel egyetemre, így egy évet kihagyok és jövőre újra megpróbálom.
A problémám a következő:
Az ország déli részén élek egy kisebb városban. Az anyám csakis Szegeden hajlandó elképzelni az egyetemi éveimet. Én azonban Budapesten szeretnék egyetemre járni. Erről többször is próbáltam vele beszélni, de süket fülekre találtam. Próbáltam már mindenhogy: nyugodtan és kevésbé nyugodtabban. Úgy érzem, ha itt ragadok, akkor egy még nagyobb roncs lesz belőlem, mint ami most vagyok. Anyám még az érzelmi zsarolást is képes bevetni, csak neki legyen igaza. Azzal is fenyegetőzött már, hogy ha be merem adni Budapestre a jelentkezést és felvesznek, akkor ne számítsak a részéről anyagi támogatásra.
Párom bátyján láttam, hogy milyen jót tett neki, hogy felköltözött Budapestre (hasonló személyiségek vagyunk).
Olyan kifogásokat tud anyám felsorolni, hogy az valami szürreális. Hadd mondjak néhány példát:
-BPn megerőszakolnak, bedrogoznak
-nem fogok boldogulni
-nincs rá pénz (tudván tudom, hogy van)
Én igazából több okból is el szeretnék menni:
-Nem tudok önállósodni, így az élettapasztalatom kb nulla lesz.
-Itthon lehetetlenség tanulni (kistestvér, szüleim folyton hangoskodnak, nulla magán szféra).
-A szüleim úgy kezelnek, mint egy gyereket, pedig nem adok rá okot. Egyszerűen képtelenek egyenrangú félként kezelni.
-Nem tudják elfogadni, hogy a jövőm és a párom lett számomra a legfontosabb. Úgy állnak hozzá, mintha nem lenne saját életem és azt kellene csinálnom, amit ők mondanak.
Az egyik megoldás az anyagi ónállósodás, ez folyamatbsn van, mivel nem találok munkát, hiába jelentkeztem többre is. Anyám kitalálta azt is, hogy ne jelentkezzek teljes munkaidős állásra, mett akkor nem lesz időm tanulni az érettségire.
Aki tapasztalt már ilyet, az kérem szépen írja le, hogy mit csinàlt, hogyan tudott végül dűlőre jutni a szüleivel.
Az értelmes válaszokat nagyon megköszönöm!
L19
"Olyan kifogásokat tud anyám felsorolni, hogy az valami szürreális. Hadd mondjak néhány példát:
...
-nincs rá pénz (tudván tudom, hogy van)"
1. Ebben nincs semmi szürreális. Hogy most mi van, az egy dolog, de (ő nagyon jól tudja, nem úgy, mint te, hogy) abból még semmi sem következik arra nézve, hogy egy év múlva vagy négy-öt év múlva mi lesz. Főleg a jelenlegi gazdasági helyzetben (ha mond ez neked valamit...). Meg azt se tudja senki, hogy mennyi idő alatt fogod tudni elvégezni az egyetemet, ha egyáltalán felvesznek.
2. Semmi közöd az anyád pénzéhez! Amit te magad megkeresel, azt te oszthatod be, más pénze viszont nem a tied! Vagy ha lesz végre saját kereseted, akkor úgy tervezed, hogy majd a szüleid fogják beosztani?
Megnéztem, Szegeden 285 pont volt az ANA biosz. Ennyit nem bírtál összeszedni, és le méter írni, hogy neked fontos a jövőd???
Áruld el, ha Szegeden is kolis lennél, Pesten is, akkor mégis mennyiben lenne más az önállósodás???
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!