Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Egyet nem értés a továbbtanulá...

Egyet nem értés a továbbtanulásban. Mit tennétek?

Figyelt kérdés

Próbálom röviden leírni az én kis helyzetemet.

19 éves lány vagyok, tavasszal érettségiztem. Az élet úgy hozta, hogy nem vettek fel egyetemre, így egy évet kihagyok és jövőre újra megpróbálom.

A problémám a következő:

Az ország déli részén élek egy kisebb városban. Az anyám csakis Szegeden hajlandó elképzelni az egyetemi éveimet. Én azonban Budapesten szeretnék egyetemre járni. Erről többször is próbáltam vele beszélni, de süket fülekre találtam. Próbáltam már mindenhogy: nyugodtan és kevésbé nyugodtabban. Úgy érzem, ha itt ragadok, akkor egy még nagyobb roncs lesz belőlem, mint ami most vagyok. Anyám még az érzelmi zsarolást is képes bevetni, csak neki legyen igaza. Azzal is fenyegetőzött már, hogy ha be merem adni Budapestre a jelentkezést és felvesznek, akkor ne számítsak a részéről anyagi támogatásra.

Párom bátyján láttam, hogy milyen jót tett neki, hogy felköltözött Budapestre (hasonló személyiségek vagyunk).

Olyan kifogásokat tud anyám felsorolni, hogy az valami szürreális. Hadd mondjak néhány példát:

-BPn megerőszakolnak, bedrogoznak

-nem fogok boldogulni

-nincs rá pénz (tudván tudom, hogy van)

Én igazából több okból is el szeretnék menni:

-Nem tudok önállósodni, így az élettapasztalatom kb nulla lesz.

-Itthon lehetetlenség tanulni (kistestvér, szüleim folyton hangoskodnak, nulla magán szféra).

-A szüleim úgy kezelnek, mint egy gyereket, pedig nem adok rá okot. Egyszerűen képtelenek egyenrangú félként kezelni.

-Nem tudják elfogadni, hogy a jövőm és a párom lett számomra a legfontosabb. Úgy állnak hozzá, mintha nem lenne saját életem és azt kellene csinálnom, amit ők mondanak.

Az egyik megoldás az anyagi ónállósodás, ez folyamatbsn van, mivel nem találok munkát, hiába jelentkeztem többre is. Anyám kitalálta azt is, hogy ne jelentkezzek teljes munkaidős állásra, mett akkor nem lesz időm tanulni az érettségire.

Aki tapasztalt már ilyet, az kérem szépen írja le, hogy mit csinàlt, hogyan tudott végül dűlőre jutni a szüleivel.

Az értelmes válaszokat nagyon megköszönöm!

L19

2022. nov. 5. 13:17
 71/119 anonim ***** válasza:
20%
Pesti egyetemista lányok nagy része k#rva lesz szülői támogatás nélkül, mert nem bírják eltartani magukat és tanulás mellett nem lehet százezreket keresni. Anyád ettől is tart.
2022. nov. 5. 16:22
 72/119 anonim ***** válasza:
95%
Ha felnőttek lennétek Miskolcon élnétek közös albérletben és mindketten dolgoznátok, jobban megismernétek egymást is. Aztán együtt folytatnátok a közös életet Pesten, ha maradnak a közös álmok.
2022. nov. 5. 16:29
 73/119 anonim ***** válasza:
95%
A 72-esnél a pont. Most mindegy, hol élsz, mért nem költözöl Miskolcra a párodhoz, és keresel ott munkát a hátralevő 2 évre? Azután léptek tovább együtt. Távkapcsolatban nem fog működni, az enyém se működött.Meg nem is vagy felnőtt, nagyon látszik. Vele felnőhetnél, szüleidtől messze.
2022. nov. 5. 16:35
 74/119 anonim ***** válasza:
88%

Milyen szakra akarsz menni? Van olyan Szegeden is vagy csak Budapesten. Ha Szegeden nincs, akkor hivatkozhatsz arra, hogy csak Budapesten van olyan szak, ezt meg kell érteni a szüleidnek is.

De ha Szegeden is van olyan szak, és Szegedre be tudnál járni otthonról, akkor a szüleidnek van igaza, fogadd el.

Ha Szeged sincs olyan közel, hogy bejárhass, és mindkét helyen van olyan szak, akkor pedig jelöld meg mindkét szakot, és azt tedd első helyre, ahová könnyebb bejutni.

2022. nov. 5. 16:37
 75/119 anonim ***** válasza:
95%

74: írta az előbb, hogy TTK, biológia szak.

És ez Szegeden legalább olyan jó, mint az ELTE-n. SŐt...

2022. nov. 5. 16:44
 76/119 A kérdező kommentje:
Ha Szegedre mennék akkor is kollégiumot kellene keresnem és kevés esélyem van, hogy fel is vesznek.
2022. nov. 5. 16:50
 77/119 anonim ***** válasza:
63%
Ha egyik helyre sem tudsz bejárni, akkor jelöld meg mindkét szakot, és azt tedd első helyre, ahová könnyebb bejutni.
2022. nov. 5. 16:55
 78/119 anonim ***** válasza:
74%
Megérkezett a "de rossz életem van" heti egyetemista hiszti...
2022. nov. 5. 16:56
 79/119 anonim ***** válasza:
95%

76: de azt kifizetnék anyádék....

Ellenben Bp-en magadnak kéne előteremteni az albi árát...

Nagyon nem vagy 19éves agyilag.

2022. nov. 5. 17:02
 80/119 anonim ***** válasza:
89%

Szerintem ezt a kerdest itt le is zarharjuk, a kerdezo csak egy dolgot akar, az anyjatol penzt es semmi mast, ebben viszont nem tudunk segiteni.

Ehhez kerdest se kellett volna kiirni, neki kell ezt lerendeznie vele.

2022. nov. 5. 17:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!