Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Egyet nem értés a továbbtanulá...

Egyet nem értés a továbbtanulásban. Mit tennétek?

Figyelt kérdés

Próbálom röviden leírni az én kis helyzetemet.

19 éves lány vagyok, tavasszal érettségiztem. Az élet úgy hozta, hogy nem vettek fel egyetemre, így egy évet kihagyok és jövőre újra megpróbálom.

A problémám a következő:

Az ország déli részén élek egy kisebb városban. Az anyám csakis Szegeden hajlandó elképzelni az egyetemi éveimet. Én azonban Budapesten szeretnék egyetemre járni. Erről többször is próbáltam vele beszélni, de süket fülekre találtam. Próbáltam már mindenhogy: nyugodtan és kevésbé nyugodtabban. Úgy érzem, ha itt ragadok, akkor egy még nagyobb roncs lesz belőlem, mint ami most vagyok. Anyám még az érzelmi zsarolást is képes bevetni, csak neki legyen igaza. Azzal is fenyegetőzött már, hogy ha be merem adni Budapestre a jelentkezést és felvesznek, akkor ne számítsak a részéről anyagi támogatásra.

Párom bátyján láttam, hogy milyen jót tett neki, hogy felköltözött Budapestre (hasonló személyiségek vagyunk).

Olyan kifogásokat tud anyám felsorolni, hogy az valami szürreális. Hadd mondjak néhány példát:

-BPn megerőszakolnak, bedrogoznak

-nem fogok boldogulni

-nincs rá pénz (tudván tudom, hogy van)

Én igazából több okból is el szeretnék menni:

-Nem tudok önállósodni, így az élettapasztalatom kb nulla lesz.

-Itthon lehetetlenség tanulni (kistestvér, szüleim folyton hangoskodnak, nulla magán szféra).

-A szüleim úgy kezelnek, mint egy gyereket, pedig nem adok rá okot. Egyszerűen képtelenek egyenrangú félként kezelni.

-Nem tudják elfogadni, hogy a jövőm és a párom lett számomra a legfontosabb. Úgy állnak hozzá, mintha nem lenne saját életem és azt kellene csinálnom, amit ők mondanak.

Az egyik megoldás az anyagi ónállósodás, ez folyamatbsn van, mivel nem találok munkát, hiába jelentkeztem többre is. Anyám kitalálta azt is, hogy ne jelentkezzek teljes munkaidős állásra, mett akkor nem lesz időm tanulni az érettségire.

Aki tapasztalt már ilyet, az kérem szépen írja le, hogy mit csinàlt, hogyan tudott végül dűlőre jutni a szüleivel.

Az értelmes válaszokat nagyon megköszönöm!

L19

2022. nov. 5. 13:17
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ❯❯
 91/119 anonim ***** válasza:
76%

"akkor ne számítsak a részéről anyagi támogatásra."

Azta. Akkor elmész duális képzésre, ha van rá lehetőség, ha nincs, akkor meg keresel munkát.

Nem kényelmes, de jobb, mintha anyád pórázon tartana.

2022. nov. 5. 18:38
 92/119 anonim ***** válasza:
88%

Keress online néhány diákot, akik a pesti egyetemen tanulnak/tanultak, gyűjts tőlük tapasztalatokat az egyetemről és a budapesti életről, hogy konkrétumot tudj mutatni anyádnak. Érvelj azzal, hogy valamivel jobb ott a színvonal. És kezdj el rögtön dolgozni. Ne úgy csináld, hogy "most is épp függőben van öt, de nem jeleznek vissza." Ne válogass. Én dolgoztam külföldön takarítóként és konyhán is. És? Ha jó a társaság, tök jó az is. Ragadj meg bármilyen lehetőséget, ezzel is bizonyítod anyádnak, hogy talpraesetté tudsz válni is komolyan gondolod a terveidet.

Depresszió, na ezt hagyjuk, az egy komoly betegség, amit orvosnak kell kezelni, nem valamiféle rossz hangulat, ami magától elmúlik.

Zaj, nyüzsgés bőven lesz kollégiumban is. Én laktam kollégiumban, imádtam, de magánszféra tényleg nincs, a zaj meg folyamatos, amikor pl. a szomszéd szobában lakó a a születésnapját ünnepelte, egy héten át estétől hajnalig bömböltette a zenét, vizsgaidőszakban (és ugyebár papírvékonyak a falak).

2022. nov. 5. 18:42
 93/119 anonim ***** válasza:
89%

Nem látsz a rózsaszín ködtől. Örülj neki, hogy az édesanyád törődik veled, hogy félt és óvni akar.

Édesapád hol van a történetben?

Ha annyira felnőtt vagy, miért érdekel, hogy egy másik felnőtt szerint teljes munkaidős állást kéne vállalnod vagy nem? 19 évesen azt csinálsz, amit akarsz, ha annyira mehetnéked van. De - pont azért, mert már felnőtt vagy! - tartsd tiszteletben a többi felnőtt döntéseit, az övét is, hogy bizonyos körülmények között nem akar majd anyagilag támogatni. Lesznek a te életedben is olyan helyzetek, amikor majd valaki az anyagi támogatásodat kéri olyasmihez, amivel te nem értesz egyet - akkor majd te is elvárhatod, hogy önállóan dönthess, ne más írja elő, hogy mire költs a pénzedből és mire ne.

2022. nov. 5. 18:45
 94/119 anonim ***** válasza:
79%

"Én azt szeretném elérni, hogy belássák, hogy felnőtt vagyok

...

Itt nem azt kellene nézni, hogy nekik mi a jó, hanem, hogy én mit szeretnék"

:DDDDDDD

Ez pont úgy hangzik, mint egy óvodás hisztije. :DDD

2022. nov. 5. 18:47
 95/119 anonim ***** válasza:
93%
18 múltál... Én a saját lábamra állnék és munka mellett tanulás. Megoldanám az életem felnőttként szülői támogatás nélkül az elképzeléseim szerint. Nyilván sokkal nehezebb és hosszabb út lenne. De szeretném, ha felnőttként kezelnének ezért próbálnék úgy viselkedni, hogy egyértelmű legyen, vállalom a felelősséget a saját döntéseimért.
2022. nov. 5. 18:54
 96/119 anonim ***** válasza:
79%
Aki arra nem képes, hogy egy érettségit elsőre normálisan megírjon, az ne ugráljon. Ha egy tárgy miatt otthon héderelsz egy évet, beledöglesz az egyetembe...
2022. nov. 5. 19:42
 97/119 anonim ***** válasza:
95%

Meg ott lenne Pesten a párom is, így egyedül sem lennék.

Aki Miskolcon kollégista????

2022. nov. 5. 19:45
 98/119 anonim ***** válasza:
94%

Kérdező, szerinted mennyibe kerülsz te a szüleidnek havonta? És mennyit keresnek ők? Az árak fél év alatt sok termék esetében duplázodtak.

Tényleg csak kíváncsiságból...

2022. nov. 5. 19:48
 99/119 anonim ***** válasza:
92%

Nem olvastam végig a válaszokat (a kérdezőét se) csak a kérdést, de tipikusan az az eset, (amivel tele a gyk) hogy egyszerűen el kell költözni, és azt csinálni amit akarsz, 19 éves vagy, tehát akár ma este megfoghatod magad és elmehetsz, senki nem kötelezhet semmire. Viszont így, hogy már nem vagy kiskorú, nem kötelező a szüleidnek se pénzelni téged.

Röviden és magyarul: költözz el, és kezd el dolgozni

2022. nov. 5. 20:07
 100/119 anonim ***** válasza:
88%
Ha nem kutató akarsz majd lenni, akkor ne gyere az ELTE-re. Komolyan mondom. Bár én geográfusként végeztem ott, de borzalom. Semmiképp nem ajánlom, a TTK csak a nevéből él, a minőség siralmas.
2022. nov. 5. 20:11
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!