Egyet nem értés a továbbtanulásban. Mit tennétek?
Próbálom röviden leírni az én kis helyzetemet.
19 éves lány vagyok, tavasszal érettségiztem. Az élet úgy hozta, hogy nem vettek fel egyetemre, így egy évet kihagyok és jövőre újra megpróbálom.
A problémám a következő:
Az ország déli részén élek egy kisebb városban. Az anyám csakis Szegeden hajlandó elképzelni az egyetemi éveimet. Én azonban Budapesten szeretnék egyetemre járni. Erről többször is próbáltam vele beszélni, de süket fülekre találtam. Próbáltam már mindenhogy: nyugodtan és kevésbé nyugodtabban. Úgy érzem, ha itt ragadok, akkor egy még nagyobb roncs lesz belőlem, mint ami most vagyok. Anyám még az érzelmi zsarolást is képes bevetni, csak neki legyen igaza. Azzal is fenyegetőzött már, hogy ha be merem adni Budapestre a jelentkezést és felvesznek, akkor ne számítsak a részéről anyagi támogatásra.
Párom bátyján láttam, hogy milyen jót tett neki, hogy felköltözött Budapestre (hasonló személyiségek vagyunk).
Olyan kifogásokat tud anyám felsorolni, hogy az valami szürreális. Hadd mondjak néhány példát:
-BPn megerőszakolnak, bedrogoznak
-nem fogok boldogulni
-nincs rá pénz (tudván tudom, hogy van)
Én igazából több okból is el szeretnék menni:
-Nem tudok önállósodni, így az élettapasztalatom kb nulla lesz.
-Itthon lehetetlenség tanulni (kistestvér, szüleim folyton hangoskodnak, nulla magán szféra).
-A szüleim úgy kezelnek, mint egy gyereket, pedig nem adok rá okot. Egyszerűen képtelenek egyenrangú félként kezelni.
-Nem tudják elfogadni, hogy a jövőm és a párom lett számomra a legfontosabb. Úgy állnak hozzá, mintha nem lenne saját életem és azt kellene csinálnom, amit ők mondanak.
Az egyik megoldás az anyagi ónállósodás, ez folyamatbsn van, mivel nem találok munkát, hiába jelentkeztem többre is. Anyám kitalálta azt is, hogy ne jelentkezzek teljes munkaidős állásra, mett akkor nem lesz időm tanulni az érettségire.
Aki tapasztalt már ilyet, az kérem szépen írja le, hogy mit csinàlt, hogyan tudott végül dűlőre jutni a szüleivel.
Az értelmes válaszokat nagyon megköszönöm!
L19
Igen, ez meg a masik amugy :D Annak ellenere, hogy nappalis voltam es pesttol 240 kilometerre eltem a szuleimmel egyetem elott, illetve ugye lakcimem is oda szolt, soha, egyszer se kaptam kolit egyetem alatt!
Mindig elutasitottak...
Amugy en magankoliban eltem sokat, 2 agyas szobat bereltem, az akkoriban olcsobb volt, mint albizni es nem kellett aggodni semmin, akarmi elromlott, jottek, megcsinaltak, rezsi a fix berleti dijban benne volt.
Manapsag nem tudom hogy van, megeri-e meg a magan, de en erre nagyon nem alapoznek, hogy kapsz kolit, mert nagy arra is az esely, hogy nem.
Hacsak nincs meg 5 testvered, amibol legalabb az egyik fogyatekos es a csalad amugy havi 80 ezerbol el...mert akkor kaphatsz konnyen :D
Az a baj, kérdező, hogy nem fogod fel a helyzet jelentőségét. Te itt hiába magyarázod nekünk, hogy Pesten mennyivel jobb lenne, meg hogy micsoda felnőtt vagy, ha a szüleid nem akarják, hogy Pestre menj és nem támogatnak benne anyagilag, akkor két lehetőséged van:
1.) Maradsz a fenekeden Szegeden az ő pénzüket
2.) Felmész Budapestre, és tényleg önálló felnőttként elkezdesz valahol dolgozni, fizeted a megélhetésed meg mindened, és tanulsz mellette (mások is csinálják).
Minden más komment ide csak felesleges rizsa. Tök mindegy, mi mit gondolunk.
Mit tennék a helyzedben? Mondjuk, nem jelentkeznék Pestre, ha a szüleim nem akarnak támogatni és nem gondolnám, hogy ki egyedül meg tudom oldani az anyagiakat. Lehet itt hepciáskodni, csak aztán nehogy azon kapd magad, hogy te odavágod anyádnak, hogy felvettek Pestre, ő meg odavágja, hogy oké, miből fizeted?
"Nem kérek és nem is várok el tőlük teljes anyagi támogatást."
A lóf*szt bem, most is otthon ülsz a nyakukon, se nem tanulsz, se nem dolgozol, csak tolod az elvárásaid (az, hogy úkracsinálod az érettségi 1-2 tárgyát, az nem tanulás, pláne, hogy volt rá 4 éved felkészülni).
Eltervezel magadnak egy pesti életet, miközben azt sem tudod, mennyibe kerülne ott élni, kapnál-e egyáltalán kolit, tudnál-e egyáltalán dolgozni az órák beosztása mellett bármi érdemlegeset. A "nem teljes" anyagi támogatás is lesz ott 100+ ezer forint.
Maradjál akkor.
Milyen érdekes, én 18 évesen el tudtam menni dolgozni (lehet, hog sz*r munkát, de tudod, az önálló felnőtt élet ilyen), tudtam fizetni az albérleti szobám, a megélhetésem és mellette levelezőn egyetemet elvégezni.
Te se a kifogásokat keresd, hanem szedd össze magad, üdv a felnőttek világában. Menjél gyárba 3 műszakba dolgozni, oda mindig kell ember.
Kerdezo, masok 300 negyzetmeteres hazban nottek fel, a kertben van 10 lovuk, 17 evesen mar olyan kocsit kaptak, amit en 29 evesen se tudok venni...
Ezzel szemben en egy panelban nottem fel es orultem, ha kaptam uj ruhakat evente egyszer, de azt is turibol.
Erted ugye? Felesleges itt azon sirni, masnak milyen meg mas hogy el, az nem te vagy! Nem mindenkinek jut egyforman, ez van.
De ha ezen keseregsz meg hisztikezel, akkor soha a budos eletben nem fog elorebb lepni semmit. Mert cselekedni kell, nem sirni, ha valamit el akarsz erni.
Amugy meg egyetem utan is lehet pestre koltozni, ha annyira akarod. Elotted az elet, nem kell most azonnal mindent egyszerre.
45
Ha lenne más lehetőségem, akkor nem itthon ülnék. Tanulok az érettségire, ami nem jól sikerült (online, családi problémák, meg a depresszióm miatt, amire kb itthon szartak is).
Munkát keresek folyamatosan, arról nem tehetek, hogy hónapokat kell a vàlaszra várni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!