Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Egyet nem értés a továbbtanulá...

Egyet nem értés a továbbtanulásban. Mit tennétek?

Figyelt kérdés

Próbálom röviden leírni az én kis helyzetemet.

19 éves lány vagyok, tavasszal érettségiztem. Az élet úgy hozta, hogy nem vettek fel egyetemre, így egy évet kihagyok és jövőre újra megpróbálom.

A problémám a következő:

Az ország déli részén élek egy kisebb városban. Az anyám csakis Szegeden hajlandó elképzelni az egyetemi éveimet. Én azonban Budapesten szeretnék egyetemre járni. Erről többször is próbáltam vele beszélni, de süket fülekre találtam. Próbáltam már mindenhogy: nyugodtan és kevésbé nyugodtabban. Úgy érzem, ha itt ragadok, akkor egy még nagyobb roncs lesz belőlem, mint ami most vagyok. Anyám még az érzelmi zsarolást is képes bevetni, csak neki legyen igaza. Azzal is fenyegetőzött már, hogy ha be merem adni Budapestre a jelentkezést és felvesznek, akkor ne számítsak a részéről anyagi támogatásra.

Párom bátyján láttam, hogy milyen jót tett neki, hogy felköltözött Budapestre (hasonló személyiségek vagyunk).

Olyan kifogásokat tud anyám felsorolni, hogy az valami szürreális. Hadd mondjak néhány példát:

-BPn megerőszakolnak, bedrogoznak

-nem fogok boldogulni

-nincs rá pénz (tudván tudom, hogy van)

Én igazából több okból is el szeretnék menni:

-Nem tudok önállósodni, így az élettapasztalatom kb nulla lesz.

-Itthon lehetetlenség tanulni (kistestvér, szüleim folyton hangoskodnak, nulla magán szféra).

-A szüleim úgy kezelnek, mint egy gyereket, pedig nem adok rá okot. Egyszerűen képtelenek egyenrangú félként kezelni.

-Nem tudják elfogadni, hogy a jövőm és a párom lett számomra a legfontosabb. Úgy állnak hozzá, mintha nem lenne saját életem és azt kellene csinálnom, amit ők mondanak.

Az egyik megoldás az anyagi ónállósodás, ez folyamatbsn van, mivel nem találok munkát, hiába jelentkeztem többre is. Anyám kitalálta azt is, hogy ne jelentkezzek teljes munkaidős állásra, mett akkor nem lesz időm tanulni az érettségire.

Aki tapasztalt már ilyet, az kérem szépen írja le, hogy mit csinàlt, hogyan tudott végül dűlőre jutni a szüleivel.

Az értelmes válaszokat nagyon megköszönöm!

L19

2022. nov. 5. 13:17
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 1/119 anonim ***** válasza:
87%

"a jövőm és a párom lett számomra a legfontosabb"

Hol lakik a párod? Neki is te vagy a legfontosabb?

Mit tudsz tenni, ha nem értesz egyet a szüleiddel?

2022. nov. 5. 13:25
 2/119 anonim ***** válasza:
63%

"19 éves lány vagyok, tavasszal érettségiztem"

"ne jelentkezzek teljes munkaidős állásra, mett akkor nem lesz időm tanulni az érettségire."

Megvan az érettségid?

2022. nov. 5. 13:27
 3/119 anonim ***** válasza:
95%

Nyilván meg kell ismételnie az érettségit, 2-es, ha egyszer nem vették fel.

Hát itt megszoksz vagy megszöksz. Vagy még 3 (5) évig otthon vagy és elviseled a körülményeket, vagy radikálisan szakítasz, munkába állsz(előbb-utóbb találsz), kiveszel albérleti szobát és levelezőn tanulsz, ami jóval keményebb. E kettő közül neked kell választanod, melyik a kisebbik rossz. Erkölcsileg a 2. a támogatandó.

2022. nov. 5. 13:36
 4/119 anonim ***** válasza:
78%
Sajnos hiába mennél el egy évre teljes munkaidős állásra, nem lenne elég az anyagi függetlenségre. Egyik barátnőm hasonló helyzetben volt. Egy évet kihagyott, dolgozott, egy tárgyból újra értségizet. Hiába lett ösztöndíja és spórolt egy évig folyamatosan küszködött a pénz miatt, szüksége volt a szüli támogatására. Az, meg hogy valakinek bejött Pest és jót tett neki nem sokat jelent, lehet, hogy te nem találnál megfelelő társaságot, vagy egyszerűen nem jönne be a pesti élet.
2022. nov. 5. 13:38
 5/119 anonim ***** válasza:
24%
Most van éretségid vagy nincs ?
2022. nov. 5. 13:38
 6/119 A kérdező kommentje:

1es

Ugyanabban a városban él, mint én. Jelenleg egy 2 éves technikumban tanul, utána pedig Pestre tervez menni, ahogy én.

Úgy gondolom egymás számára a legfontosabbak vagyunk, ezt rendszeresen bebizonyosodik szavakban és tettekben is.

Én azt szeretném elérni, hogy belássák, hogy felnőtt vagyok, önálló döntésekkel, más tervekkel és jövőképpel. Jó lenne, ha elfogadnák a választásom, még ha nem is tetszik nekik, mert tudják, hogy ezzel jót akarok magamnak. Összességében azt, hogy támogassanak a döntésemben, ne pedig eltántorítsanak.

2022. nov. 5. 13:44
 7/119 A kérdező kommentje:

2es és 5ös

Igen, megvan az érettségim, de van, amit újra írok, mert nem a tervek szerint sikerült és pontom sem lett elég.

2022. nov. 5. 13:46
 8/119 anonim ***** válasza:
94%
Ha önállóbb akarsz lenni, pont jó lehetőség az is, hogy dolgozol. Már nem az egyetem helyett, mellette. No offense. Szorítok neked. A szüleidtől várod, hogy teljes egészében finanszírozzák a tanulmányokat? Ha nem, nem. Ez még arra is jó lehetőség, hogy kivívd az elismerésüket és megmutatod: meg tudom csinálni akkor is, ha nem támogattok. Tiéd lehet az erkölcsi fölény.
2022. nov. 5. 13:47
 9/119 A kérdező kommentje:

3as

Nálam a terv (ha persze minden jól megy), hogy bejutok államira (nappali tagozatra) és kollégista leszek Pesten. Emellett ha sikerülne, akkor munkát is vállalnék.

2022. nov. 5. 13:48
 10/119 A kérdező kommentje:

4es

Szeretném, hogy a szüleim elfogadják, ha Pest mellett döntök. Támogatnának, ha Szegedre mennék, akkor Pestet miért nem? Mert nem azt csinálom, amit ők mondanak?

Itt nem azt kellene nézni, hogy nekik mi a jó, hanem, hogy én mit szeretnék

2022. nov. 5. 13:51
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!