A gyereknek mit kell eltűrnie a szűlővel szemben? Pl ha azt mondja most menj el Misére vagy a boltba. Jogilag
Előrebocsájtom, nem vagyok vallásos, DE...
... a szülőnek jogában áll a gyereket a saját hite szerint nevelni, már csak azért is, mert a meggyőződése, hogy így a helyes.
A gyereknek meg majd jogában áll felnőttként, amikor már nem a szülei nyakán él, hanem saját maga felel magáért és magát tartja el erről másképp gondolkodni és nem járni templomba.
De addig az van, amit a szülő mond!
Jajj ne jogászkodj már. Ha itt tartunk 18 éves korodban kitehet. Kijelent téged a házból, összecsomagolja a cuccaidat és viszontlátásra.
Na akkor mennyire fog tetszeni a jogtudor anyuka?
Ezek azért érdekes kérdések. Én azzal kezdeném, nézz utána, mit köteles biztosítani a szülőknek a gyerek számára, aztán nézd meg, mivel kapsz többet...
És aztán gondold át, mit kérnek érte cserébe.
Bármit, ami nem káros a személyiségfejlődésére.
De pl pont a mise egy kényes téma, mert vallásos családokban attól, mert a gyereket megkeresztelik nem jelenti azt, hogy hívővé is válik, csak "megy" a misére, mert a szülei is mennek.
Nálunk pl ez 8-9 éves korom után rámbízták - nem is jártam, mert a pap... na hagyjuk, 90 és a halál közti rugamlatlan fószer volt, és dögunalmas miséket tartott.
De mostohaanyám pl "amíg nálam élsz, az van, amit mondok"-elven még a 23 éves fiát is kötelezi.
De pl a boltba járás, az amíg egy háztartásban élsz a szülőkkel, igen, elküldhet, ugyanis neked is kell élelmiszer. A kajavásárlás nem hobbi, hanem szükség.
Hu bmeg. Olyan jogi felvilágosítást adnék a két kezemmel, hogy többet nem kérdeznél ilyen hulyeseget.
Azt csinálod amit mondanak. Amilyen családba szulettel. Ez van.. Bruhuhu de csúnya igazsagtalan a világ.. Boltba és templomba kell menned.
Téged úgy fel kéne pofozni, pedig nem szeretem az ilyet, de rádferne.
Megkerdojelezed a szüleidet mert derogal elmenni megvenni azt amit utána más megcsinál te meg megeszes.
Hova lett ez a vilag te jo ég.
Neked csak jogaid vannak? Kotelessegeid is!!!!!
Mondjuk az azért érdekes kérdés, hogy egy kiskorúnak mennyire van joga a szabad vallásgyakorláshoz (vagy az ellenkezőjéhez).
Engem is erőszakkal vittek templomba ovis koromtól (gyűlöltem is minden percét, s sose értettem, hogy ha a tündérek csak mesefigurak, akkor az angyalok miért nem). 16 évesen bérmalkozni is akartak kényszeríteni, csak akkor már volt bátorságom kiállni magamért. Mamám érzelmileg zsarolt, anyámmal 3 napig veszekedtem, de végül nem lettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!