Szülőként mennyire van (nem jogilag, hanem morálisan) közöd a gyermeked egyetemi tanulmányainak alakulásához, ha te tartod el?
Szerintem ha jó a kapcsolat, akkor nem probléma elmondani, ha nem sikerül egy vizsga. Sem az általános iskolában, sem az egyetemen. Ez nem eltartottság kérdése.
De ahol nincs így és a gyerek titkolózik, szerintem ott a határ, hogy csuszik-e az illető. De olyat is olvastam már, hogy valaki a szülei tudta nélkül váltott szakot vagy iratkozott ki, azok is túl vannak a határon. Semmihez nem kell a szülő engedelye, de joga van tudni, a gyereke várhatóan mikor végez és hol. Főleg, ha ő tartja el, esetleg még tandíjat is fizet...
Hát speciel jogilag is köze van a szülőnek a gyerek tanulmányainak alakulásához, mivel még a törvény is kimondja a gyerek/rokontartási kötelezettség csak addig él, míg a gyerek nappalin tanul, a tanulmányait megszakítás nélkül végzi, a tőle elvárható legmagasabb szinten.
Na már most, ha a gyt. fizető félnek lehet hozzá jogilag köze, akkor annak a szülőnek, akinek a háztatásában él és a költségeit fedezi, legalább akkora köze van hozzá, jogilag is.
8as, de nem ha 10 évig jár egy 4 éves szakot...
Ennyi erővel akkor a szülőnek se kell beszámolnia a gyereknek ha otthagyja a munkahelyét és onnantól nem dolgozik, ezáltal nem lesz aki eltartsa a gyereket? Majd észreveszi?:-)
Engem eltartanak, és valószínűleg el is fognak még 26 éves koromig, amíg befejezem az egyetemet. (6 éves a képzés)
Nekem nagyon rossz a kapcsolatom a szüleimmel, az eltartás a víz-gáz-egyéb szolgáltatásokat jelenti, illetve persze az itthoni "menza" részt. Amúgy magam veszem saját pénzből a reggelim/ üdítőm... tehát külön semmilyen pénzt nem kapok.
Valószínűleg le leszek pontozva, de engem nagyon felháborítana, ha kérdezgetnék a tanulmányi ügyeimet. 5 egész feletti KKI-m van mindig, 4,5 feletti rendes átlagom, néhány tárgyamat előre teljesítettem, de természetesen vannak olyan vizsgák/ ZH-k, amik nem sikerünek elsőre, és amikor nav elsőévesként én ezt megosztottam velük, akkor el lettem hordva minden utolsó... hogy ennyire sem vagyok képes.
Tehát semmilyen információt nem kapnak a tanulmányaimról (egy órarendet sem, mert rendszeresen ellenőrizgették, hogy bejárok-e, hol vagyok, és egyébként is, ha elmaradt, emailt kellett mutatnom róla...), esetleg a szemeszter végén közlöm, hogy minden meglett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!