Miért kell a szüleimnek még mindig azon problémáznia, hogy a barátaim “nem a nevemen” szólítanak?
A nevem Boglárka Izabella. A Boglárkát sose szerettem, a Bogitól meg egyenesen rosszul vagyok. Évekkel ezelőtt próbáltam rávenni a családot is, hogy Izabellának szólítsanak, de akkor is csak veszekedés lett belőle.
Júniusban két hetet voltunk Írországban rokonoknál, ott összebarátkoztam pár helyivel. Na ők a Boglárkát nyílván nem tudták kimondani, úgyhogy rövidre zártam és Izabellának hívtak. Amit ugye jobban is szeretek.
A szüleim a mai napig problémáznak, ha szóbakerülnek az ottani barátaim. Mindig a névvel van a gond. Holott azt is ők adták nekem, attól, hogy második nèv…
Szerintetek igazuk van? Miért csinálhatják?
17/L
Szamomra is erthetetlen, h mi a gondjuk a masodik nevvel, hiszen az egyik celja annak, hogy a szulok ket nevet adnak a gyereknek, hogy az tudjon valasztani kesobb, amikor raebred arra, hogy az elso neve nem tetszik neki.
Most vicces dolgot irok, de komolyan gondolom. Lehet, hogy edesapadnak idokozben lett egy ilyen nevu novel kalandja, es ez a dolog mostanra mar teljesen beleragta magat a csaladi bekessegbe. Vagy kiderult, hogy igy hivtak a nagy szerelmet anyukad elott. A 10. valaszolo nagyon helyesen irja, deritsd ki, h kitol kaptad ezt a nevet es miert. Mert valami ugy tunik megvaltozott, vagy sosem volt teljesen rendben.
Egyebkent szamomra a Bogi nagyon aranyos nev, de nem hivnalak igy, ha nem szereted. Neked jogod van ugy hivatni magad masokkal, ahogy szeretned, foleg ha az a nev a valodi neved raadasul. Igy aztan az a helyzet is elo tud allni, hogy ket nevre kell hallgatnod. Az egyikre csak otthon, ha igy dontesz. Ilyen egyszeru ez. Nem kell rajta rugozni.
Úgy ahogy te az ír neveket. Nehezen. De ha még akarod könnyíteni a dolgodat akkor az Izabellát könnyebben megjegyzik, legfeljebb lengyelek fognak nézni mivel minden második lengyel bevandorlót így hívnak.
Szerintem is fura. Ha 18 évig nem szeretted akkor nem kellene erőltetni az első nevedet. Ezt még kellene érteniük pláne mivel ők adták. Szerintem csináld úgy ahogy neked tetszik, senkinek sem ártasz vele.
"szerencsétlen írek hogy mondják ki a Boglárkát? Nem véletlen mondtam, hogy Izabellának hívjanak"
Simán kimondják, ez nem lenne gond.
Igen, ha akarják megjegyzik. Mert azért az írekél is vannak fura nevek. Viszont ha nem akarják akkor valami hasonlót fognak mondani és a végén Bogárka lesz vagy valami hasonló 🙂 Nekem egyszerű nevem van de csak 2 tudja kimondani 5-ből. De valószínű a kérdező tényleg csak utalja az első nevét, ennyiről lejet szó. Ha szeretné akkor annyit mondaná hogy Boglárkának hívjatok és kész. Addig kell mondani amíg valamennyire megjegyzik.
Az jutott még eszembe amikor a tinik hülyébb él hülyébb beceneveket aggatnak egymásra. Az mivel jobb? Sőt valakin még felnőtt korában is rajtaragad. Akkor már inkább a saját második név. Szerintem az Izabella elég szép nép.
"az egyik ír lánynak meg én nem tudtam kimondani a nevét (tényleg extrém bonyolult), ezért a becenevét használtam (de igazából mindenki más is). ... Szóval meg lehet ezt oldani, nem kell bonyolult nevekkel szerencsétlenkedni szerintem."
Így van: a Boglárkát például simán lerövidítik, ha akarják, arra, hogy Bogi és kész.
Nem a kérdezőnek mert ő nem szereti a nevét ezzel nincs mit tenni, de mondjuk sokan szeretik a nevüket, ekkor vegyük a fáradságot és tanuljuk meg. Én se szerettem sokáig hogy nem tudják kimondani a nevemet ami sokáig zavaró volt. Kifejezetten értékeltem aki inkább visszakérdezett mert normálisan akarta kimondani.
Meg is lehet kérdezni hogy betűzi le. Ha külföldi vagy megértik. Minden országban van helyi név, nálunk pl a virágnevek, vagy Csilla, Balázs.. Íreknél is vannak ősi ír nevek. Vannak YouTube videók ahol segítenek kimondani őket, csak elsőre tűnik nehéznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!