Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szerintetek sem köthetem az...

Szerintetek sem köthetem az anyagi támogatásomat ahhoz a feltételhez, hogy le kell cserébe szokniuk a dohányzásról?

Figyelt kérdés

Szüleimről van szó, 78 és 82 évesek. Évek óta kiegeszítem a nyugdíjukat minden hónapban, amennyivel mondják, 20-30, néha 40 ezer Ft-tal. Most jött ez a gázdrágulás, nekik őrületes mennyiséget fogyasztanak a konvektorok, nincs szigetelve a ház, földszinti lakás. 30 helyett 100 ezer körül lesz a rezsi átalanyban. Leültünk beszélni, azt kérték, hogy a havi támogatáson felül még ennek a felét is álljam, mert nekik kevés a nyugdíjuk. (Fejenként havi 130 ezer kb.) Igen ám, csakhogy mindketten láncdohányosok. Mar eddig is idegesített, hogy gyakorlatilag a cigijüket fizetem minden hónapban, de hát ez van. Most viszont megmondtam, hogy segíthetek, ha nem is a felével, de valamennyivel, viszont ennek az a feltétele, hogy 2023 január 1-re tegyék le a cigit mindketten. Ordibálós veszekedés lett belőle. Szerintük én nem köthetem az anyagi támogatást az életmódhoz, különben is ők már öregek, nem tudnak leszokni. Értsd: nem akarnak, megpróbálni sem. És hogy felháborítóan viselkedek és hálátlan vagyok, felőlem ők akár meg is fagyhatnak, stb. De nekem már elegem van. Két kicsi gyereket nevelünk a feleségemmel 52 négyzetméteren, nagyobb ingatlanra gyűjtünk, meg a gyerekeknek teszünk félre minden felesleges fillért, ha nekik fizetnék még pluszban, akkor azt ebből kellene elvonni. Semmi kedvem a gyerekeim jövője helyett a szüleim cigijébe fektetni.

Titeket, idegeneket kérdezlek. Ez tényleg ennyire felháborító? Őszintén szólva én teljesen ledöbbentem, hogy ilyen agresszíven tiltakoztak és nekem jöttek gyakorlatilag, szerintem ez egy teljesen ésszerű kérés, most spórolni kell, a luxuskiadásokat levágni, és a cigi ilyen. Értem, hogy öregek, meg nehéz letenni, de én akkor sem akarom fizetni a bagót és kész.

Köszönöm, ha megírod a véleményedet.

2022. szept. 28. 19:22
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 71/83 anonim ***** válasza:
90%
Nincs kötelező szülőtartás, van prioritási sorrend, és például ha a szülő érdemtelen valamiért, vagy a saját megélhetésed terhére tudnád csak kigazdálkodni, akkor nem köteleznek szülőtartásra. Ráadásul a szülőtartás nem vonatkozik ilyen extra kiadásokra, mint a dohányzás.
2022. szept. 29. 20:50
 72/83 anonim ***** válasza:
82%
2022. szept. 29. 20:53
 73/83 anonim ***** válasza:
83%

70: kb. havi 10e ft, amit valaha megítéltek... Ezen kívül van egy csomó kitétel, pl. nem veszélyeztetheti a saját megélhetését, stb. stb. És ilyen romboló szenvedélyekre aztán végképp nem ítélik meg.

Főleg nem, hogy kettejóknek negyedmillió a nyugdíjuk!!

2022. szept. 29. 20:58
 74/83 anonim ***** válasza:
91%

72: igen, itt a lényeg%

"Ki lehet jogosult a szülőtartásra?

Nézzük, hogy mitől válik valaki jogosulttá a szülőtartásra! A fő ok a rászorultság, tehát az elsődleges tényező, hogy az illető önhibáján kívül nem képes eltartani saját magát. Ennek megállapításához szigorú vizsgálatoknak vetik alá a szülőt, ami magába foglalja a például a jövedelmi viszonyait, és az ingatlanjai, ingóságai értékét is."

260ezer ft-os bevétellel egészen biztosan nem állapítják meg, hogy abból nem képesek eltartani magukat.

Case closed.

2022. szept. 29. 21:00
 75/83 A kérdező kommentje:
Nem függök tőlük. Ők függnek tőlem. Évtizedek óta. 17 éves korom óta én vagyok a családfő, mert apám képtelen ezt a szerepet jatszani, a bátyám meg lelepett külföldre és jól is tette. Anyámat meg akkor kezdték műtögetni, apám nem volt hajlandó látogatni se, mert messze van a kórház, hogy a jó francba hagytam volna őket ott így? De ja, biztos én függök tőlük. Bocs, elfáradtam, ezt a vonalat nem viszem tovább, nem magyarázom. Az alapkérdésre cizellált valaszt kaptam, rengeteget segítettetek, köszönöm.
2022. szept. 29. 21:37
 76/83 anonim ***** válasza:
96%
Ezt akkor magadban is rögzítsd így, te vagy a családfő. És ahogy a gyerekeidnek nem veszed meg az ezredik ugyanolyan játékot és nem adsz nekik pénzt számlálatlanul hülyeségekre, úgy itt is ezt kell csinálnod. Az a nehéz, hogy normálisan te lennél a gyerek, ők a szülők, itt pedig megfordultak a szerepek.
2022. szept. 29. 22:05
 77/83 anonim ***** válasza:
96%
Kérdező, a hozzászóló nem úgy értette, hogy anyagilag függsz tőlük. Te érzelmileg, mentálisan függsz tőlük. Ha képes vagy leválni ilyen tekintetben, elzárni a pénzcsapot, sarkadra állni, kiállni a saját családod mellett, nemet mondani a szüleidnek, elérni, hogy ne ugráltassanak, ne zsarolhassanak, ne érezd szarul magad, ha megteszik, ne bizonytalanodj el, ha megszólnak, amiért leállsz az anyagi támogatásukkal, akkor fogsz igazán leválni róluk és nem függni attól, mit szólnak ők vagy mások. Én kívánom neked, hogy juss el ide, mert nagyon felszabadító lesz. A szüleid meg fognak tudni élni nélküled is, ne foglalkozz azzal, mit vágnak ezért a fejedhez.
2022. szept. 29. 22:07
 78/83 anonim ***** válasza:
81%

Fizeted, h halálba cigizzék magukat...

Érzelmileg fügésben vagy tőlük.

A gyerekeidtől veszed el azt amit feleslegesen nekik adsz.

2022. okt. 1. 16:29
 79/83 anonim ***** válasza:
83%
Érzelmileg függsz tőlük, ez a baj... pedig nem kéne... ezeket a suttyó ingyenélőket már rég el kellett volna engedned.
2022. okt. 5. 03:55
 80/83 anonim ***** válasza:
100%
A gyerek a jövő! Rájuk költsed ne a szüleidre akik már feladták a harcot.
2022. okt. 5. 16:20
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!