Szerintetek sem köthetem az anyagi támogatásomat ahhoz a feltételhez, hogy le kell cserébe szokniuk a dohányzásról?
Szüleimről van szó, 78 és 82 évesek. Évek óta kiegeszítem a nyugdíjukat minden hónapban, amennyivel mondják, 20-30, néha 40 ezer Ft-tal. Most jött ez a gázdrágulás, nekik őrületes mennyiséget fogyasztanak a konvektorok, nincs szigetelve a ház, földszinti lakás. 30 helyett 100 ezer körül lesz a rezsi átalanyban. Leültünk beszélni, azt kérték, hogy a havi támogatáson felül még ennek a felét is álljam, mert nekik kevés a nyugdíjuk. (Fejenként havi 130 ezer kb.) Igen ám, csakhogy mindketten láncdohányosok. Mar eddig is idegesített, hogy gyakorlatilag a cigijüket fizetem minden hónapban, de hát ez van. Most viszont megmondtam, hogy segíthetek, ha nem is a felével, de valamennyivel, viszont ennek az a feltétele, hogy 2023 január 1-re tegyék le a cigit mindketten. Ordibálós veszekedés lett belőle. Szerintük én nem köthetem az anyagi támogatást az életmódhoz, különben is ők már öregek, nem tudnak leszokni. Értsd: nem akarnak, megpróbálni sem. És hogy felháborítóan viselkedek és hálátlan vagyok, felőlem ők akár meg is fagyhatnak, stb. De nekem már elegem van. Két kicsi gyereket nevelünk a feleségemmel 52 négyzetméteren, nagyobb ingatlanra gyűjtünk, meg a gyerekeknek teszünk félre minden felesleges fillért, ha nekik fizetnék még pluszban, akkor azt ebből kellene elvonni. Semmi kedvem a gyerekeim jövője helyett a szüleim cigijébe fektetni.
Titeket, idegeneket kérdezlek. Ez tényleg ennyire felháborító? Őszintén szólva én teljesen ledöbbentem, hogy ilyen agresszíven tiltakoztak és nekem jöttek gyakorlatilag, szerintem ez egy teljesen ésszerű kérés, most spórolni kell, a luxuskiadásokat levágni, és a cigi ilyen. Értem, hogy öregek, meg nehéz letenni, de én akkor sem akarom fizetni a bagót és kész.
Köszönöm, ha megírod a véleményedet.
"sajnos létezik az a jelenség, amikor a józan ésszel is szembemegy az érintett ember."
Igen, persze, tudom, csak nehezen tudom elképzelni, hogy ilyen világosan látja valaki a saját helyzetét, és mégsem ismeri fel a problémát.
Tehát leírja a kérdező, hogy otthon élt 34 éved koráig, addig is ő gondoskodott róluk, azóta is ő pénzeli őket, nem is kis mértékben, látja a saját szemével, hogy a saját szülei más normális szülőkkel ellentétben csak lehúzzák és kihasználják őt az unokáik rovására is, mindezt itt tényszerűen leírja nekünk és látja, ezek után mégis ilyeneket kommunikál, hogy szereti és természetesen továbbra is segíti öket...?
Azt gondolnám, aki ennyire beteg lelkileg, az nem is ismeri fel a helyzetet vagy nem tudom. Mert ha látja, hogy a szülei nem szeretik őt, csak kihasználják, neki mi oka szeretni és támogatni őket?
Évekkel ezelőtt volt Facebookon gyűjtés egy mozgáskorlátozott nőnek, már nem emlékszem a részletekre, de megkerestem online, kicsit beszélgettem vele a helyzetéről, a problémáról, miért kell a gyűjtés, hogyan alakult így a helyzete. Aztán posztolt egy fotót, amin dohányzik. Nem járultam hozzá a gyűjtéshez, mert úgy gondoltam, hogy nemdohányzóként nem támogatok olyat, aki elkölti a pénzét cigire, mert akkor az én adományom is egy olyan életvitelhez járulna hozzá, amitől én az életmódommal is elhatárolódok.
Az én hobbijaimra is magam teremtem elő a pénzt, nem kuncsorgok másoktól.
Dehogy kamu, bár az lenne. Ertem, hogy nehéz a függőségünkről leszokni. De nekem meg határt kell húzni, a családomra kell gondolnom. Egyaltalán nem keresek rosszul, a feleségem is jó fizetéssel jött el és fog is visszamenni, nem a kaján kell gondolkodnunk, ne értsetek félre. Pont ezért tamogattam es támogatom a szüleimet, mert megtehetem. De ezt a pénzt már az ingatlanra gyűjtött és a gyerekeknek félrerakott pénzekből kellene elvonnom. Nyilvan nem vág a földhöz 20-40 ezer havonta, kalkulálok vele. De az már sok, hogy én a megtakarítasomat csökkentsem, a szüleim meg semmit nem valtoztatnak az életmódjukon.
Elfogadom, hogy pszichológiailag rossz ötlet volt az ultimátum. Csakhogy most lett elegem, és nem finanszírozom ezt tovább. Még csak az adag csökkentésére vagy olcsóbb cigire váltásra se hajlandóak, merthogy ők "ledolgoztak egy életet, nehogy már ennyi élvezet ne járjon nekik". De hát ha egyszer nem engedhetik meg maguknak?? Nem fogom kifizetni. Pont. Ezen nem fogok változtatni. De értem, hogy a függőség nehéz dolog, köszönöm a valaszokat, megertettem, hogy indulatokat kivaltó, kényes téma ez.
Kérdező, én adnék nekik annyit (20-40 e) havonta, amennyi belefér. De nem kötném feltételekhez, hogy mire költik. Ha fűtésre, akkor arra, ha bagóra, úgy arra. Nem vagyunk a szüleinknek a szülei, hogy megneveljük őket.
Ugyanakkor ezt a modortalan, agresszív érzelmi zsarolást se engedném meg nekik. Húzd meg határozottabban a határaidat, képviseld jobban önmagadat. Ennyit tudsz adni, ezt szívesen adod, nem tudsz/akarsz tovább nyújtózni és passz. Még csak magyarázkodnod sem kell.
És készülj arra, hogy lesz - esetlegesen - némi mosolyszünet. De ez mindig ezzel jár..
"Pont ezért tamogattam es támogatom a szüleimet, mert megtehetem"
De pont ez a lényeg, eddig sem tehetted meg, pl. mert emiatt négyen laktok 50 nm-en. A családotoknak sincs meg a normális élettere, előbb azt kellett volna megteremteni, nem a szüleid dohányzását finanszírozni. Ja, és azért sem teheted meg, mert ez a feleséged pénze is, ő is azért dolgozik, hogy a te szüleidet finandzírozzátok, miközben a saját gyerekeiteknek a jelek szerint még egy saját szobát se fogtok tudni biztosítani, ez milyen már hogy az ő pénzén tartod a szüleidet?
De arra nem is válaszolták, minek foglalkozol a szüleiddel, mikor nekik csak arra vagy jó, hogy pénzeld őket. Ez normális szerinted?
Nem fogok különösebben magyarazkodni, hogy minek foglalkozom a szüleimmel. Szeretem őket, látom, hogy öregek es tehetetlenek, szocializmusban tanulták meg a "nem tehetek semmit úgyse" mentalitást, tudom, hogy sokmindenre tőlük nem számíthatok, de azért a napi kb 2800 ft-ba kerülő luxusdohányzást legalább lecsökkenteni nem gondoltam, hogy ekkora őrült nagy kérés.
A kislakás közös döntés volt a feleségemmel, hitelmentesen szerettük volna megvenni az első otthonunkat egy nagyon jó központi helyen megyeszékhelyen, ez már akkor is draga volt pár éve, mikor vettük, nem telt nagyobbra. Ezt fogjuk majd beleforgatni a nagyobba, de addig is a feleségem kifejezett kérése volt, hogy minél kisebb lakást kelljen karbantartani, amíg kicsik a gyerekek, inkább rájuk fordítsuk az időt. Ez be is vált, jól vagyunk itt, nem kell értünk aggódni, de bizony van egy határidőnk, amit kitűztünk magunknak, hogy addigra nagyobban szeretnénk élni. Ha már ennyire érthetetlen, miért úgy élünk, ahogy. Mi mindent szépen előre kitaláltunk, megterveztünk, es egyelőre sikerült is mindent veghezvinni, amit akartunk, csak hát az ingatlan dragul, meg a cigi is.
3-as!
Tévedsz! Szülőtartásra a törvény kötelez, hogy ha már felneveltek téged, örökséget is kapsz, ne hagyd őket magukra, vagy ne lökd oda az államnak, hogy tartsa el.
Csak szólok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!