Ausztriai letelepedéssel és bejelentett lakcímmel milyen plusz támogatások vehetők fel?
Ennek hol tudok utánanézni? A google segítségével csak két-három évvel ezelőtt frissült honlapokra jutottam. Tud valaki frissebbet mondani?
Németül csak konyhanyelven beszélek, ezért hivatalos osztrák honlapokat ne mondjatok, azokon nem igazodok el.
Érdekelne, hogy mennyi pontosan a családi pótlék és miknek kell megfelelni etc...
segítenél nekem is!?
a párom kint fog dolgozni és ha 100%ban kint tudna maradni mi is mennénk a fiammal..de nem tudom hogy mennyivel járnánk jobban!
tudnál segíteni!?
Ezt találtam a csp-re:
Nekem is egy fiam van, 4 éves tehát én 112,7 euró csp-t plussz 50-90 euró kiegészítő pótlékot kaphatok. Átszámítva ~42-52 ezer forint (szemben a magyar 12700-al)...
Nem messze a magyar határtól találtam egy 40000ft+ rezsiért kibérelhető családi házat (Most a határon belül többet fizetek). Gondoltam kiköltöznénk, és csak a nagyobb csp-vel és az olcsóbb albérlettel azonnal szinte megdupláznánk a havi elkölthetőnket...
Családi pótlék (Familienbeihilfe)
Jogosultság feltételei:
Ausztriai állandó- vagy ideiglenes lakhely
A gyermek(ek)kel közös háztartás
A családi pótlékra az anya jogosult, de lemondhat jogosultságáról az apa javára.
A családi pótlékot alapesetben addig folyósítják, amíg a gyermek el nem éri a 19 éves kort. Abban az esetben azonban, ha a gyermek felsőoktatási intézményben tanul (hallgatói jogviszonnyal rendelkezik), szakképzésben vagy továbbképzésben vesz részt, 27 éves korának eléréséig jogosult a család a juttatásra. A jogosultsághoz eleget kell tenni bizonyos tanulmányi feltételeknek, illetve amennyiben a hallgató tanulmányai alatt dolgozik, éves adóköteles jövedelme nem haladhatja meg a 9000 eurót.
A családi pótlék összege a gyermekek életkorától és számától függően változik:
Családi pótlék alapösszege az életkor függvényében (2011)
életkor családi pótlék összege
0-3 éves 105,4 euró
3-10 éves 112,7 euró
10-19 éves 130,9 euró
19-26 éves 152,7 euró
A gyermekek számát tekintve: a második gyermek után havi 12,8 euróval, a harmadik gyermek után 35 euróval, a negyedik és minden további gyermek után fejenként 50 euróval nő a juttatás összege.
Ennek értelmében az alapösszeghez havonta hozzá kell adni:
két gyermek esetén: 12,8 eurót
három gyermek esetén: 47,8 eurót
négy gyermek esetén: 97,8 eurót
A fogyatékkal élő gyermekekre ezen felül 138,3 euró kiegészítő családi pótlék is jár.
Példa a családi pótlék kiszámolására:
Adott egy család négy gyermekkel. A kisebb gyermekek 1 és 3 évesek, a nagyobbak 11 és 20 évesek. A legidősebb gyermek még tanul.
A családi pótlék összege az életkor alapján a következőképpen alakul:
1 éves gyermek - 105,4 euró
3 éves gyermek - 112,7 euró
11 éves gyermek - 130,9 euró
20 éves gyermek - 152,7 euró
Összesen: 501,7 euró
Ehhez az alapösszeghez jön hozzá a gyermekek számától függő juttatásrész:
a második gyermek után - 12,8 euró
a harmadik gyermek után - 35 euró
a negyedik gyermek után - 50 euró
Összesen: 97,8 euró
A példaként hozott család összesen 599,5 euró családi pótlékra jogosult.
A családi pótlék konkrét összege a Munkaügyi, Egészségügyi és Szociális Minisztérium honlapján elérhető kalkulátor (Familienbeihilferechner) segítségével számolható ki.
A családi pótlékról és az igénylés feltételeiről a hivatalos osztrák kormányzati portálon található tájékoztató.
Az igényléshez szükséges formanyomtatványt itt lehet letölteni.
A hallgatóknak járó családi pótlék igénylésének feltételeiről bővebb információ a hivatalos osztrák kormányzati portálon, illetve az osztrák Pénzügyminisztérium kiadványában olvasható.
EGT állampolgárok ugyanolyan feltételek szerint jogosultak a családi pótlék igénybevételére, mint az osztrák állampolgárok. A rájuk vonatkozó pontos szabályozásról, illetve a szükséges dokumentumokról a lakóhely szerinti Finanzamt adhat felvilágosítást.
Kiegészítő pótlék (Kinderabsetzbetrag)
Azok az adófizetők kaphatják, akik jogosultak családi pótlékra.
A Kinderabsetzbetrag-ot a családi pótlékkal együtt fizetik, gyermekenként és havonta 50, 90 euró. Nem kell külön kérelmezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!