Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ausztriai letelepedéssel és...

Ausztriai letelepedéssel és bejelentett lakcímmel milyen plusz támogatások vehetők fel?

Figyelt kérdés

Ennek hol tudok utánanézni? A google segítségével csak két-három évvel ezelőtt frissült honlapokra jutottam. Tud valaki frissebbet mondani?

Németül csak konyhanyelven beszélek, ezért hivatalos osztrák honlapokat ne mondjatok, azokon nem igazodok el.

Érdekelne, hogy mennyi pontosan a családi pótlék és miknek kell megfelelni etc...

2011. aug. 25. 06:03
 1/3 A kérdező kommentje:
Megtaláltam, amit kerestem.
2011. aug. 25. 06:18
 2/3 anonim ***** válasza:

segítenél nekem is!?

a párom kint fog dolgozni és ha 100%ban kint tudna maradni mi is mennénk a fiammal..de nem tudom hogy mennyivel járnánk jobban!

tudnál segíteni!?

2011. aug. 25. 14:25
 3/3 A kérdező kommentje:

Ezt találtam a csp-re:

Nekem is egy fiam van, 4 éves tehát én 112,7 euró csp-t plussz 50-90 euró kiegészítő pótlékot kaphatok. Átszámítva ~42-52 ezer forint (szemben a magyar 12700-al)...

Nem messze a magyar határtól találtam egy 40000ft+ rezsiért kibérelhető családi házat (Most a határon belül többet fizetek). Gondoltam kiköltöznénk, és csak a nagyobb csp-vel és az olcsóbb albérlettel azonnal szinte megdupláznánk a havi elkölthetőnket...

Családi pótlék (Familienbeihilfe)

Jogosultság feltételei:

Ausztriai állandó- vagy ideiglenes lakhely

A gyermek(ek)kel közös háztartás

A családi pótlékra az anya jogosult, de lemondhat jogosultságáról az apa javára.

A családi pótlékot alapesetben addig folyósítják, amíg a gyermek el nem éri a 19 éves kort. Abban az esetben azonban, ha a gyermek felsőoktatási intézményben tanul (hallgatói jogviszonnyal rendelkezik), szakképzésben vagy továbbképzésben vesz részt, 27 éves korának eléréséig jogosult a család a juttatásra. A jogosultsághoz eleget kell tenni bizonyos tanulmányi feltételeknek, illetve amennyiben a hallgató tanulmányai alatt dolgozik, éves adóköteles jövedelme nem haladhatja meg a 9000 eurót.

A családi pótlék összege a gyermekek életkorától és számától függően változik:

Családi pótlék alapösszege az életkor függvényében (2011)

életkor családi pótlék összege

0-3 éves 105,4 euró

3-10 éves 112,7 euró

10-19 éves 130,9 euró

19-26 éves 152,7 euró

A gyermekek számát tekintve: a második gyermek után havi 12,8 euróval, a harmadik gyermek után 35 euróval, a negyedik és minden további gyermek után fejenként 50 euróval nő a juttatás összege.

Ennek értelmében az alapösszeghez havonta hozzá kell adni:

két gyermek esetén: 12,8 eurót

három gyermek esetén: 47,8 eurót

négy gyermek esetén: 97,8 eurót

A fogyatékkal élő gyermekekre ezen felül 138,3 euró kiegészítő családi pótlék is jár.

Példa a családi pótlék kiszámolására:

Adott egy család négy gyermekkel. A kisebb gyermekek 1 és 3 évesek, a nagyobbak 11 és 20 évesek. A legidősebb gyermek még tanul.

A családi pótlék összege az életkor alapján a következőképpen alakul:

1 éves gyermek - 105,4 euró

3 éves gyermek - 112,7 euró

11 éves gyermek - 130,9 euró

20 éves gyermek - 152,7 euró

Összesen: 501,7 euró

Ehhez az alapösszeghez jön hozzá a gyermekek számától függő juttatásrész:

a második gyermek után - 12,8 euró

a harmadik gyermek után - 35 euró

a negyedik gyermek után - 50 euró

Összesen: 97,8 euró

A példaként hozott család összesen 599,5 euró családi pótlékra jogosult.

A családi pótlék konkrét összege a Munkaügyi, Egészségügyi és Szociális Minisztérium honlapján elérhető kalkulátor (Familienbeihilferechner) segítségével számolható ki.

A családi pótlékról és az igénylés feltételeiről a hivatalos osztrák kormányzati portálon található tájékoztató.

Az igényléshez szükséges formanyomtatványt itt lehet letölteni.

A hallgatóknak járó családi pótlék igénylésének feltételeiről bővebb információ a hivatalos osztrák kormányzati portálon, illetve az osztrák Pénzügyminisztérium kiadványában olvasható.

EGT állampolgárok ugyanolyan feltételek szerint jogosultak a családi pótlék igénybevételére, mint az osztrák állampolgárok. A rájuk vonatkozó pontos szabályozásról, illetve a szükséges dokumentumokról a lakóhely szerinti Finanzamt adhat felvilágosítást.

Kiegészítő pótlék (Kinderabsetzbetrag)

Azok az adófizetők kaphatják, akik jogosultak családi pótlékra.

A Kinderabsetzbetrag-ot a családi pótlékkal együtt fizetik, gyermekenként és havonta 50, 90 euró. Nem kell külön kérelmezni.

2011. aug. 25. 15:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!