Kérjem el a részem?

Figyelt kérdés
Próbálom röviden felvázolni a helyzetet. Szóval adott anyám, apám, meg a húgom. Én négy éves korom óta nem velük élek (hálistennek). Soha nem kaptam tőlük semmit, sem lelki támogatást, sem anyagit. Mindent a mamám fizetett mindig. Na már most anyámék egy olyan házba kényszerültek élni az utóbbi x évben, ami a nagymamájáé volt, és ő meg a tesója örökölték (anyám része kisebb). A tesója nevére jött oda egy végrehajtói levél. Így elkell adniuk. Na már most, tesóm felvázolta, hogy ha eladják, akkor abból valahol vidéken vennének egy olcsóbb házat, amire ő hitelt venne fel, és akkor az övé lesz a ház. Igen ám, de akkor nekem soha nem jutna semmi anyámék örökségéből, ami ugyan nem nagy, de nekem is csak számítana valamit…most arra gondoltam, hogy elkérnék akkor egy kis pénzt, miután eladják..mert ez nem fair, hogy soha nem kaptam tőlük semmit, ha már bevállaltak..és emiatt hátrányokkal is indultam az életben. Szerintetek jogos?

2022. júl. 20. 10:08
1 2 3 4 5
 21/42 Katona Dius ***** válasza:
88%
Szerintem ezzel nem tudsz mit csinálni,sajnos. Értem,miért zaklat ez a dolog téged. Sajnos,ahogy írják, ebből jelenleg neked semmi nem jár alanyi jogon,max adhatnak. De tekintve,hogy eddig is lesz.rtak,már bocsi hogy így fogalmazok,nem látok sok esélyt rá,hogy ha kérsz belőle,adnak is. Amit javasolni tudok,hogy beszéld meg a mamaddal,akivel élsz jelenleg,hogy ami az ő tulajdonában van,azt írással rád,mielőtt meghal,így az a tiéd lesz teljesen, nem jár belőle kötelező örökrész senkinek,mert életében íratta át. A jelenlegi anyagi helyzeteden ez nem segít, de végül te is kapsz majd valamit,ami csak a tiéd (ahogy most hugod a szuleidtol).
2022. júl. 20. 10:57
 22/42 A kérdező kommentje:
Azért pár mondatot írtam már. Abból szerintem lehet körvonalazni a helyzetet. Nagymamám kvázi kimenekített abból a földi pokolból, amibe élnem kellett. Anyám alkalmatlan volt a gyerekvállalásra. Minket tesómmal lelkileg egy életre tönkre vágott. Persze gyógyulunk meg minden, de ehhez rengeteg idő kell. Ő azért maradt ott, mert anyám nem engedte hogy elhozza mamám. Pedig tesóm is mindig sírt, hogy velünk akar élni, mert utált otthon lenni…
2022. júl. 20. 10:59
 23/42 A kérdező kommentje:
#21 köszönöm a választ! Mamámnak van két fia, és rájuk is hagyja a lakást, én csak egy kicsi részt kapok majd belőle.
2022. júl. 20. 11:00
 24/42 anonim ***** válasza:
91%
22: Tehát akkor már ezt megbeszélted a mamáddal, hogy a két fia mellett _te_ lennél az örökös az anyád helyett? Ezt le is írta végrendeletben? Fontos lenne...
2022. júl. 20. 11:05
 25/42 A kérdező kommentje:
#24 az anyám nem az ő lánya, apám a fia. Mamám annyit mondott, hogy a lakása ugye a két fiáé lesz, de leírja majd a végrendeletébe, hogy nekem is legyen egy kis részem belőle. Nem tudom megírta-e már. Nem nagyon szokott erről beszélni..
2022. júl. 20. 11:09
 26/42 anonim ***** válasza:
37%

25: folyton "anyámék"-ról beszéltél, ezért következtettem arra, hogy anyai ági öröklés lenne...

Ezek szerint a szüleid még házasok?

2022. júl. 20. 11:15
 27/42 A kérdező kommentje:
Sosem házasodtak össze. Együtt élnek és folyton szívják egymás vérét 🤷🏻‍♀️ De miután apámat kisemmizte, így apám kénytelen volt vele maradni, hogy ne az utcára kerüljön..
2022. júl. 20. 11:18
 28/42 anonim ***** válasza:
96%

Pont hogy nem lesz, mert addigra az anyja nevén már nem lesz semmi, az már mind a kérdező tesójának a nevén lesz. (De ettől még sajnos jogos, életében annak adja, akinek akarja).

2022. júl. 20. 11:18
 29/42 anonim ***** válasza:
100%
A szüleid hol fognak lakni? A tesóddal? Mert akkor inkább ne kérj semmit.
2022. júl. 20. 11:19
 30/42 anonim ***** válasza:
82%

Azért ha akár ajándékozásival, akár adásvételivel átkerül anyád része a tesódra, van egy olyan szabály is, hogy ha anyád 10 éven belül meghal, akkor az a (tesódnak adott vagy eladott) rész is hagyaték tárgyát képezi.

(Tudom, mert kolléganőméknél most volt pont ilyen, és a bátyjának - aki anyuka kedvenckéje volt -ki kellett fizetni a kolléganőmet még így is, hogy az anyuka papíron eladta a fiacskájának a házrészét).

A másik meg, hogy ez neked kicsit könnyebbség is, semmi dolgod és kötelezettséged az anyáddal innentől.

2022. júl. 20. 11:23
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!