Kérjem el a részem?

Figyelt kérdés
Próbálom röviden felvázolni a helyzetet. Szóval adott anyám, apám, meg a húgom. Én négy éves korom óta nem velük élek (hálistennek). Soha nem kaptam tőlük semmit, sem lelki támogatást, sem anyagit. Mindent a mamám fizetett mindig. Na már most anyámék egy olyan házba kényszerültek élni az utóbbi x évben, ami a nagymamájáé volt, és ő meg a tesója örökölték (anyám része kisebb). A tesója nevére jött oda egy végrehajtói levél. Így elkell adniuk. Na már most, tesóm felvázolta, hogy ha eladják, akkor abból valahol vidéken vennének egy olcsóbb házat, amire ő hitelt venne fel, és akkor az övé lesz a ház. Igen ám, de akkor nekem soha nem jutna semmi anyámék örökségéből, ami ugyan nem nagy, de nekem is csak számítana valamit…most arra gondoltam, hogy elkérnék akkor egy kis pénzt, miután eladják..mert ez nem fair, hogy soha nem kaptam tőlük semmit, ha már bevállaltak..és emiatt hátrányokkal is indultam az életben. Szerintetek jogos?

2022. júl. 20. 10:08
1 2 3 4 5
 11/42 anonim ***** válasza:
91%
Annyi azért lenyeges, hogy milyen formában éltél ott
2022. júl. 20. 10:44
 12/42 anonim ***** válasza:
91%

A húgod nem örökli, hanem megveszi. Azaz ő fizet érte, nem te.

Értem én, hogy anyád nem dicsekedhet a szülői eredményeivel, és ettől függetlenül is bármikor megmondhatod neki, hogy ideje lenne kivenni a részét végre a támogatásodból, de a házrész az jogi kérdés, nem erkölcsi.

2022. júl. 20. 10:47
 13/42 A kérdező kommentje:
Ezt teljes mértékben tudom és felfogom. De pl párom is így járt, hogy a nagyanyja (aki kb ugyanolyan mint az anyám, értsd: mentálisan, és a kapcsolatuk is sz@r) odaadta még életében a párom részét. Innen jött eleve az ötlet, hogy én is megpróbálnám, hogy most kisegítsen anyám egy kis pénzzel..tehát nem a hivatalos örökösödési eljárásra gondoltam a kérdésemmel egyáltalán. Hanem, mintha csak egy normális szülő kisegítené a gyerekét egy minimális összeggel..
2022. júl. 20. 10:48
 14/42 anonim ***** válasza:
93%
Jelenleg nincs semmiféle reszed. Akkor lesz, ha anyad meghal és lesz valami örökség
2022. júl. 20. 10:48
 15/42 anonim ***** válasza:
68%

Anyád meg a testvére örököltek egy házat, ez kettejük öröksége. Ha eladják, a pénzzel azt csinálnak, amit akarnak (a házzal is azt tesznek, ami nekik tetszik, mert az övék).

Ha a pénzt meg/vagy a házat a testvérednek adják, az az ö dolguk, neked semmi közöd hozzá.

Emellett neked semmiféle örökséged vagy részed sincs, az elöször akkor keletkezhetne, ha meghal anyukád. Ha ö életében másként dönt, akkor neked semmi sem jár, legfeljebb a szád.

Másrészt meg ha ilyen undorító módon beszélsz anyádról, akkor ne akard már kiforgatni a saját vagyonából. (Szerintem eléggé érthetö, miért a tetvérednek akad adni, neked meg nem!)

2022. júl. 20. 10:50
 16/42 A kérdező kommentje:
#12 a húgom egy másik ingatlant akarna venni ebből a pénzből + hitelből. De akkor én abból nem kapok semmit (ami anyám része, és ugyanúgy járna MAJD EGYSZER nekem is). De így nem fog soha, ha a húgom ebből vesz saját névre házat.
2022. júl. 20. 10:50
 17/42 A kérdező kommentje:
#15 szerinted nem lehetek feldühödve, amiért kb lemondott rólam egy percig nem nevelt szinte, és a mai napig soha nem számíthattam rá??? Meg kiskorunktól kezdve mindig minden a húgom körül forgott és én nem léteztem nekik?! Szerinted nem jogos, hogy valami minimális kárpótlást kérnék? Gratulálok, hogy ismeretlenül és látatlanul ítélkezel!!
2022. júl. 20. 10:54
 18/42 anonim ***** válasza:
89%
13: kérni kérheted.... De mivel nem tudjuk a négyéveskori dolgokat, nem árulod el a miértjét, ismeretlenül fogalmunk sem lehet, hogy mit fog reagálni rá anyád.
2022. júl. 20. 10:55
 19/42 anonim ***** válasza:
100%

"mintha csak egy normális szülő kisegítené a gyerekét egy minimális összeggel.."

De hát te írtad le, hogy NEM normális....

20/42 anonim ***** válasza:
87%

NEKED NEM JÁR SEMMI, anyádnak meg joga van azt a gyerekét támogatni, akit akar.

Teljesen jogos részéröl, hogy te nem kapsz semmit, a húgod meg valamennyit igen.

Ez jogilag teljesen rendben van, fogadd el

1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!