Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogy értessem meg anyuval,...

Hogy értessem meg anyuval, hogy ne oktasson ki olyan dologról, amihez nem is ért egyáltalán?

Figyelt kérdés

Többnyire a számítógéppel és okostelefonnal kapcsolatos dolgokról van szó. Én se vagyok egy zseni, de alap dolgokat meg tudok csinálni, kis utánajárással néhány bonyolultabbat is, meg ugye van annyi előnyöm velük szemben, hogy ha valami angolul van, akkor értem.

Például csináljak meg xy dolgot a gépen neki. Oké, miért ne. Erre odaáll mögém anyám arról dumálni, hogy az úgy biztos jó lesz-e, mert azt nem úgy kell, miért hagyom ott a gépet közben, nem szabad úgy hagyni, közben meg csak egy rohadt nagy fájlt másolok át egyik helyről a másikra, jó sokáig tart, mi a bánatnak lessem. Közbe mást persze ne csináljak a gépen, mert akkor meg azon kezd el hisztizni, hogy nem szabad, úgy nem lesz jó.

Vagy amikor anno lecseréltem a saját laptopomat, a saját pénzemből fizettem, megkértem, hogy vegye már át, úgyis szabadságon lesz. Jó, megmutatom neki, hogy miről van szó, hogy legalább ránézésre feltűnjön neki, ha gáz lenne. Erre kioktat, hogy túl drága, miért azt választottam, az nem jó, stb. De nem tudja megindokolni, hogy miért nem jó, mert csak.

Azon is kiborult, amikor megtudta, hogy a számítógépes játékaimért fizettem(azért a kemény három darabért :D), mert hogy ő hallotta, hogy azt le is lehet tölteni ingyen. Aztán hiába magyarázom neki, hogy oké, hogy letöltöm ingyen, de jobb esetben lesznek funkciók, amik nem működnek, rosszabb esetben meg összeszedek valami vírust és tönkre megy a gépem. De akkor is, mekkora hülye vagyok, hogy fizettem érte, akkor inkább ne játszak.

És még van egy csomó ilyen eset, hogy kioktat, hogy nincs igazam, rosszul csinálom. Ha meg mondom, hogy ha annyira okos, annyira akkor csinálja meg ő, erre azzal jön, hogy dehát nem is ért hozzá. Csak akkor nem értem, hogy ha saját bevallása szerint halvány fingja sincs a dologról, nem ért hozzá, akkor mi a fszomért kell odaállni és okoskodni.

2022. júl. 14. 15:22
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
68%
Jaj, hagyjad, boomer. Nem tudsz vele sajnos mit kezdeni, tapasztalat, mert ha megmondod, hogy hagyja abba, még te leszel a szar, és ő lesz vérig sértve.:/
2022. júl. 14. 15:35
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

"Anya, ha ennyire hozzáértő vagy, csináld meg te, én nem is kellek hozzá."

"Anya, mert csak."

Hisztizzen, ha akar. Nekem nem lenne türelmem hallgatnom az ilyenfajta okoskodásokat. Ha ennyire tud okos lenni, legyen egyedül, de nekem ne. A bonyolultabb gépes dolgokat apámtól kérem, varázsolja meg nekem, és mert qrvára nem értek hozzá, nem pofázok bele, hogy ezt nem így kéne, ezt talán nem úgy kéne. Cserébe, amikor ő nem találja neten a sorozatát, vagy nem tudja, hogy értem, mire gondolok (keresés a neten és a géppel való gond, szépen elosztjuk egymás között :'D), én varázsolom elő neki az évadot/következő részt, vagy állítom be hozzá a feliratot, ha lehet, és nem okoskodik bele.

2022. júl. 14. 15:40
 3/11 anonim ***** válasza:
94%

Ha neki csinálsz valamit, és akkor nekiáll magyarázni, akkor szólj rá mérgesen, hogy vagy hagy dolgozni nyugodtan, vagy itthagyod és boldoguljon egyedül, ha annyira okos.

A laptopot, játékot stb. soha ne otthon vedd át, hanem kérd átvevő pontra és te vidd onnan haza. A programokról meg végképp ne tudjon semmit, azoknak nincs fizikai kiterjedése. Minél kevesebbet tud ezekről, annál kevesebb dologba tud belepofázni.

Esetleg szokd meg, hogy te irányítod a beszélgetéseket vele: érdeklődj a vele kapcsolatos dolgokról, aztán akkor kibeszéli magát és kevésbé fog a te dolgaiddal foglalkozni.

De valóban nem egyszerű az ilyen szülőkkel.

2022. júl. 14. 15:43
 4/11 anonim ***** válasza:
88%
hagyd ott őt, amikor kezdi. aztán majd rájön. vagy ha már látod hogy megy oda mikor csinálsz vmit neki, kozold vele, ha kezdi az okoskodást, csinálhatja ő, te biztos nem fogsz többet segíteni neki.
2022. júl. 14. 15:45
 5/11 anonim ***** válasza:
76%

Anyukádnak igaza van. Miért vennél meg becsületesen egy játékot, amikor illegálisan is hozzá lehet jutni :D

Gondolom az élet más területén is hasonló a mentalitása.

Sajnos itt tényleg az egyetlen megoldás az, hogy minél kevesebbet tud a dolgaidról. Ha pedig valamire megkér, és beleokoskodik, akkor ott kell hagyni, hogy csinálja meg magának.

2022. júl. 14. 15:56
 6/11 Moohikan ***** válasza:
100%
ez velem is megtörtént. Én úgy oldottam meg a dolgot, hogy elmagyaráztam neki a gép működését, amilyen bonyolultan csak lehet, rengeteg szakszavat használtam, vagy ha nem jutott eszembe ilyen, akkor meg kitaláltam egy szót rá, hogy még véletlenül se értse. Fél óra beszélgetés után mondtam neki, hogy most már mindent tud, így nekem nem kell "belekontárkodnom" és mindent megtud csinálni. Azóta szó nélkül hagyja, hogy csináljam :)
2022. júl. 14. 15:59
 7/11 anonim ***** válasza:
92%
Nem kell megcsinalni hagyni kell aztán mikor nem sikerül neki majd leesik.
2022. júl. 14. 16:20
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
"Anya, kérlek, ne szólj bele abba, amit csinálok. Ha szerinted te jobban tudod, akkor ne kérj segítséget, de ha engem kérsz, én így tudom megcsinálni. Kell vagy nem."
2022. júl. 14. 16:28
 9/11 anonim ***** válasza:
97%

- Jenőke, meg tudnád csinálni a gépen a...?

- Sajnos én nem értek hozzá anya, te is megmondtad! Na de szerencsére te mindenhez értesz, szóval Hajrá!

2022. júl. 14. 16:59
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

En ilyenkor 1x szolok, hogy te kertel segitseget mert nem tudod hogyan kell, hadd csinaljam. A kovetkezo akadekoskodasnal, 'de en nem igy akarom', 'de nekem igy nem tetszik' nyavogasnal ott es akkor leteszem amit csinalok.

Mukodik, az anyamnal is meg a lanyomnal is, pedig van koztuk vagy 65 ev...

2022. júl. 14. 17:02
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!