Miért baj az, hogy "hülyeségekre" költöm a fizetésem?
Még otthon lakok, most végeztem gimivel, ősztől egyetemre fogok járni. Egy ideje dolgoztam suli mellett is, meg nyaranta, szóval van érdemleges megtakarításom. A szüleim nem várják el, hogy tanulóként beszálljak a költségekbe.
Viszont mindig szóvá teszik, amióta dolgozom, hogy hülyeségekre megy el a pénzem. Pedig szerintem nem, főképp a hobbijaimra költök bőven nem horribilis összegeket. Festéshez, rajzoláshoz veszek pár cuccot, többnyire igazából csak pótlom, ami elfogy. Évi 1-2-szer veszek 1-3 könyvet. Szeretek sminkelni, de az is évi kb 1-3 színesebb valami, amúgy meg ha elfogy valami, akkor pótlom. Otthon géllakkozok/csinálom a műkörmömet, de arra is kb annyi megy el, mint sminkre, hogy ritkán 1-1 szín, ha elfogy valami (ami ritka, mert csak magamnak csinálom, és csak rövidet), akkor pótlom. A hörcsögeimnek szoktam még kaját és egyéb dolgokat venni, bővítgetni a helyeiket. Szoktam barkácsolni, főleg fából, leginkább bútorokat a hörcsögöknek, vagy éppen azokat az elemeket, amikkel nagyobb lesz a helyük. Ja meg játszok egy számítógépes játékkal, és néha annak a kiegészítőit veszem meg.
Szóval szerintem nem indokolt a szüleimnek mindig elmondania, hogy folyamatosan ostobaságokra adok ki pénzt, nem tudok spórolni, mert ez nem igaz. Meg mindig megkapom, hogy költhetnék értelmesebb dolgokra, de nem tudom, hogy ez mit takar, mert nem mondják. Azt, hogy a kasszához hozzájáruljak nem akarják. Jogsi már megvan, autót nem akarok, nem prioritás, amíg nem végzek az egyetemen. Nyelvvizsgám már van, három is, abból kettő felsőfokú. Az biztos, hogy nyár végén költözök, de addig nem látom értelmét. Még azt se tudom, hogy hová vettek fel, és lévén mind a 3 helyen más várost jelöltem, nem praktikus addig elköltözni, amíg ki nem derül az eredmény.
Akkor ezek után miért baj, ha szerintük hülyeségekre költök? Ti is szóváteszitek, ha az otthonélő gyereketek sokat költ szerintetek felesleges dolgokra, ha mellette amúgy van megtakarítása?
Az ilyen indokolatlan kötözködés általában megszokás. Nevelés zéró energiabefektetéssel. Azért szólnak oda, mert értelmes hozzászólásuk nincs, de jön a belső kényszer, hogy nevelni kéne azt a gyereket és ilyen formában böffen fel, mert másba nem tudnak belekötni.
Bírd ki ezt a két hónapot és kész.
Én mikor befejeztem a sulit és elmentem dolgozni,akkortól egészen addig míg el nem költöztem folyton adtam a rezsibe meg kajaba,többet is mint amit aelhasznaltam. Plusz ezen kívül magamnak vettem a kajamat,mert ételallergiam van és nem ehetek bármit. Amit anyám főzött abból egy hónapban egyszer ha ettem. Emellett tettem el minden hónapban pénzt. Amit magamra költöttem meg kb havi egy körömlakk, még pár könyv,mivel nagyon szeretek olvasni.
És ott is mindig ment a hülyeséget veszek,elszorom a pénzt,stb.
Értem, tehát 18 vagy, szülők meg a 90-es évek elején voltak tinik. Nem volt ennyi "hülyeség", amire költhetted a pénzt. Ezért nem értitek egymást. Igazuk van amúgy! Én a 2000-es években voltam tini, már volt ennyi "hülyeség", amire költhettem a pénzt és el is költöttem, hasonlóan hobbira, magamra, valamennyit azért tettem félre, de azt a valamennyit is 1-2 éven belül elköltöttem. Nem tették szóvá szüleim sosem, és ha mondták volna sem érdekelt volna a dolog, de igazuk lett volna. Hozzávetőlegesen 1-2 millió forintot elköltöttem "hülyeségre". Nem tudom mi lett volna a pénz sorsa, ha nem költöm el, nem tudom, hogy egyáltalán valóban hasznosult volna (érdemben). Azonban a tini éveimben és a 20-as éveimben éltem! Azt elmondhatom! Most spórolás van, de azért, mert más lett a fontos, nem bánom, hogy nem mindig az volt a fontos, ami most! Egyáltalán nem!
Nincs gyerek, de ha lenne nem tenném szóvá, ahogy nem tették szóvá szüleim sem. Keresztgyerek van, neki sem mondom soha, hogy hülyeségre költi a pénzét, pedig általában arra. Onnan nézve, ahonnan én nézem, nincs értéke annak, amire költi a pénzt, de ez az én értékrendem, nem az övé, azonban értékrendet kell tudni teremteni/átadni, de meglátásom szerint inkább úgy, hogy mutatod, nem pedig mondod! Nem lehet elvárni azt, hogy ez szemlátomást megtapadjon addig, amíg abban a környezetben él benne, amit Te magad értél el az értékrendeddel, ettől csak később lehet várni azt, hogy hasznát vette. Amikor a saját életét kezdi élni, akkor gondol, akkor nyúl vissza oda, amit gyerekként látott.
Mondogatni kár, mert az lázadást szül, ami kitarthat felnőttkorban is.
Nem biztos, hogy hülyeségekre költesz! Amilyen irányba tartunk valószínűleg a mostani 30-as korosztály volt az utolsó, aki elmondhatja azt, hogy volt egy jó 10-15 éve, jó volt fiatalnak lenni! Neked már ennyi nem jut, ebben szinte biztos vagyok! Hogy most ezt anyagilag felkészülten várod és ezért most sem "élsz", hanem csak vagy és résen vagy, vagy amíg csak lehet, amennyit csak lehet... azon érdemes gondolkodni, de választ nem tudnék adni, én inkább csak ennyit mondanék neked ha az apád lennék, döntsd el Te.
20 éves leszek ősszel, a szüleim pedig 53 évesek, ha ez fontos a kérdés szempontjából.
Egyébként nem fenyegeti az a veszély őket, hogy költözés után nekik kelljen eltartani. Gimi alatt kolis voltam, ételérzékenység miatt a menza többnyire nem volt megfelelő, szóval a saját létszükségleteim költségével tisztában vagyok nagyjából. Ha szobát bérelnék és csak a legszükségesebbekre költök, a hobbikra ennyit se, csak a hörcsögnek kaja-alom, és mondjuk most rögtön elveszteném a melómat és nem lenne rögtön másik, akkor is van annyi félretett pénzem, hogy nagyjából fél évig kijöjjek belőle.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!