Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit lehetne tenni a fiam...

Mit lehetne tenni a fiam alkoholizmusával kapcsolatban?

Figyelt kérdés

A fiam 25 éves és külön él. Nekem az apám súlyos alkoholista volt, ebben kellett felnőnöm, ezért nálunk még alkalmanként sem volt szokás az alkohol fogyasztás a férjemmel, nem is voltam hajlandó hozzá menni olyan férfihez, aki alkoholt fogyaszt. A fiamat is úgy neveltük, hogy soha eszèbe ne jusson hozzá nyúlni az alkoholhoz. A gondok ott kezdődtek, amikor beléptünk a kamaszkorba és elkezdődtek a bulizások. Először igyekeztem őt lebeszélni ezekről, hogy neki nem kell ilyen helyekre elmennie, ő ettől értelmesebb, de egy idő után engednem kellett ès igyekeztem, kompromisszumokat kötni. Mondtunk neki, hogy elmehet, de nem ihat alkoholt, mert különben többet nem engedjük el. A vége az lett, hogy talaj részegen állított haza.. próbáltuk szankcionálni, de azzal takarózott, hogy ő már 18 éves ès nem parancsolunk neki. Aztán elvégezte a középiskolát, elkezdett dolgozni, ès rendszeresen lehetett érezni, hogy fogyasztott alkoholt. Hiába papoltam neki, hogy ez nagyon rossz út, amin jár mindig csak veszekedés ès sértődés lett a vége.

Aztán elköltözött, mert az anyám ráhagyta a házát és azt elkezdte felújítani magának. Sajnos továbbra is folytatódott az ivászat. Nem egyszer volt olyan hogy át akartam hívni valamiért és közölte, hogy nem tud jönni, mert már ivott es így nem ülhet autóba. Tudom, hogy iszik mert, a barátnőm abba a boltba dolgozik ahová jár a fiam, és azt mondja a barátnőm, hogy mindig veszem magának legalább két doboz sört, meg nèha Jeagert.

Az a baj, hogy semmi hatásunk nincs már rá, múltkor is szóba jött a téma, mondtam neki, hogy így egy nő nem fogja őt elviselni, az volt rá a válasza, hogy nekem ehhez semmi közöm.

Azt nem tudom, hogy hogyan süllyedt idág.. jó gyerekkora volt, szakkörre járt, sportolt, jó tanuló volt, magántanárhoz járattuk.

Teljesen tanácstalanok vagyunk.. mondtuk màr neki, hogy menjen el elvonóra, de nem ismeri be, hogy problémája van az alkohollal.

ma 18:11
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
56%

Nem akarlak megbántani, de ti rontottátok el a dolgot azzal, hogy nem engedtétek bulizni járni és tiltottátok az alkoholt. Mint tudjuk, a tiltott gyümölcs a legédesebb...

Az sem volt jó példa számára, hogy otthon tabu volt az alkohol, mivel így a buliban találkozott vele először. Ezzel pedig az a baj, hogy a buliban látott először alkoholt, és valószínű, hogy azt a vedelést vette alapnak, amit a buliban látott.

Az alkohol fogyasztásának is van kultúrája. Ha ti otthon egy pohár bort megisztok, pár korttyal megkínáljátok, akkor nem a mértéktelen vedelést vette volna alapul. Vagy akár egy pohár sör egy forró nyári estén szintén természetes dolog.

Ha veletek ivott volna először alkoholt, akkor megtanulta volna, hogy ne mértéktelenül igyon, hanem csak a hangulat, társaság kedvéért.

Nem baj, ha félted a gyerekedet, de nem láncolhatod örökké magadhoz! Nem zárhatod el a világtól!

Tudom, a mai bulikban valóban sok a rossz példa, de, ha nem tiltod, hanem inkább megmutatod neki a jó példát, a kultúrált alkoholfogyasztást, annak több értelme lett volna. Persze azt is el kell mondani, hogy az alkoholizmus hová vezet, de tiltással, teljes elzárással nem érsz el eredményt.

A 25 éves gyerekkel már nagyon nehezen fogsz tudni szót érteni. Max annyit tudsz tenni, hogy igyekszel odafigyelni rá, nehogy bajt csináljon.

ma 18:47
 2/12 Sanyi2025 válasza:
63%
Egy-egy sör még nem alkoholizmus. Ha csak nem vagytok muszlimok, akkor a mértékletes alkoholfogyasztás nem egy erkölcsi kérdés.
ma 19:03
 3/12 anonim ***** válasza:
82%
De a srác rendszeresen fogyaszt alkoholt. Ha ez igaz és nem csak társasági alkalmakkor, hanem hétköznap otthon egyedül is, akkor gond lehet, mert a mennyiség növekedni fog és az alkalmak is gyakoribbak lesznek. Ha hajlamos a függőségre és az kialakul nála, akkor nehéz lesz megálljt parancsolni. A függőt észérvekkel nem lehet lebeszélni
ma 19:23
 4/12 anonim válasza:
87%

Általában minden második generáció alkoholista. Pont azért, mert az előzőt látják és sokan ezért mondanak nemet a piára, mert undorító volt a fater meg a nagybácsi alkoholizmusa.

Viszont a fiú már az apján azt látja, hogy absztinens, akkor ő csak azért is.

ma 19:30
 5/12 anonim ***** válasza:
66%

Szerintem segiteni nem tudsz neki, mivel az alkoholisták 90%-a tagadja, hogy alkoholista lenne.

Engedd el. Vagy beviszik egyik nap a mentök alkoholmérgezéssel és megjön az esze, vagy nem. Csak remélkedhetsz, hogy belátja egyszer, hogy problémája van. De addig csak tétlenül nézheted.

ma 19:37
 6/12 anonim ***** válasza:
91%

Sajnos a szenvedélybetegekkel csak akkor lehet beszélni, ha ők maguk is belátják, hogy segítségre szorulnak. Addig felesleges.

Egyébként én abszolút megértem, ha valaki absztinens és ez utólag már falra hányt borsó, de szerintem is nagyban elősegítetted ezt a helyzetet a totális tiltással. Nem kellett volna persze mindent megengedni meg nektek inni azért, hogy neki megmutassátok, de sokkal célravezetőbb lett volna úgy beszélni az alkoholról, hogy a mérték a fontos, semmint ördöginek beállítani.

ma 19:58
 7/12 anonim ***** válasza:
0%
Faterom 60 év felett csökkentette le az ivászatot amikor részegen elesett egy aluljáró lépcsőn és vérző fejjel tántorgott haza.
ma 20:00
 8/12 anonim ***** válasza:
58%

"Azt nem tudom, hogy hogyan süllyedt idág.. jó gyerekkora volt"

Túrót. Mániákus anyja van, aki tiltotta mindentől. Ezt csak neked köszönheti, nem attól lesz valaki alkesz, hogy néha iszik egy buliban, hanem a borzalmas szüleitől.

ma 20:05
 9/12 anonim ***** válasza:
61%

"Az a baj, hogy semmi hatásunk nincs már rá." Na pont ennyit tehetsz.

De fenntartom magamnak a jogot, hogy kamukérdésre gyanakodjak, természetesen nem azért, mintha nem léteznének alkoholizáló fiatalok, hanem az ismerős, entellektüel, rejtetten provokáló ("mi nem vagyunk hibásak, mi mindent megadtunk), sok választ generáló stílus miatt.

ma 20:17
 10/12 anonim ***** válasza:
56%

Részben igaza lehet azoknak, akik azt írták, hogy a tiltás rontotta el. Én ismertem egy nőt, akit a szigorú, konzervatív szülei nagyon tiltották a pasizástól, hogy vigyázzanak a lányuk erkölcseire. Na, ebből meg az lett, hogy - feltételezem - az első komolyabb udvarlójához gyorsan férjhez ment, csak hogy elkerülhessen otthonról. Nem sokkal később gyereke is lett, majd rájött, hogy még nem "élte ki" magát, és ezt a férje meg nem igazán tolerálta, így elváltak, és a gyereke "orra előtt pótolta be a pasizást", amitől a gyereke meg olyan prűd lett, mint a nagyszülei voltak, vagy még annál is jobban.

Az a baj, hogy nem tanítják a gyereknevelést az iskolában, és így a szülők csak utólag jönnek rá a hibájukra, mikor már látják a következményeit, de addigra már késő.

Amúgy annyit még mindenképpen szeretnék hozzáfűzni a történethez, hogy valószínűnek tartom, hogy a gyereknek van valami problémája, amit elnyom magában, és ezért iszik. Lehet, hogy homoszexuális, de még saját magának sem ismeri be, és ez okoz benne olyan szintű frusztrációt, amit csak az itallal tud - és csak átmenetileg ugye - elnyomni.

Szerintem beszéljetek vele, hogy - nyilván nem örültök neki, de - nem fogjátok kitagadni, ha LMBTQ érintettségű, és természetesen ti is tudjátok, hogy attól még lehet jó és szeretetre méltó ember.

ma 20:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!