Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért baj az, hogy "hülyeségek...

Miért baj az, hogy "hülyeségekre" költöm a fizetésem?

Figyelt kérdés

Még otthon lakok, most végeztem gimivel, ősztől egyetemre fogok járni. Egy ideje dolgoztam suli mellett is, meg nyaranta, szóval van érdemleges megtakarításom. A szüleim nem várják el, hogy tanulóként beszálljak a költségekbe.

Viszont mindig szóvá teszik, amióta dolgozom, hogy hülyeségekre megy el a pénzem. Pedig szerintem nem, főképp a hobbijaimra költök bőven nem horribilis összegeket. Festéshez, rajzoláshoz veszek pár cuccot, többnyire igazából csak pótlom, ami elfogy. Évi 1-2-szer veszek 1-3 könyvet. Szeretek sminkelni, de az is évi kb 1-3 színesebb valami, amúgy meg ha elfogy valami, akkor pótlom. Otthon géllakkozok/csinálom a műkörmömet, de arra is kb annyi megy el, mint sminkre, hogy ritkán 1-1 szín, ha elfogy valami (ami ritka, mert csak magamnak csinálom, és csak rövidet), akkor pótlom. A hörcsögeimnek szoktam még kaját és egyéb dolgokat venni, bővítgetni a helyeiket. Szoktam barkácsolni, főleg fából, leginkább bútorokat a hörcsögöknek, vagy éppen azokat az elemeket, amikkel nagyobb lesz a helyük. Ja meg játszok egy számítógépes játékkal, és néha annak a kiegészítőit veszem meg.

Szóval szerintem nem indokolt a szüleimnek mindig elmondania, hogy folyamatosan ostobaságokra adok ki pénzt, nem tudok spórolni, mert ez nem igaz. Meg mindig megkapom, hogy költhetnék értelmesebb dolgokra, de nem tudom, hogy ez mit takar, mert nem mondják. Azt, hogy a kasszához hozzájáruljak nem akarják. Jogsi már megvan, autót nem akarok, nem prioritás, amíg nem végzek az egyetemen. Nyelvvizsgám már van, három is, abból kettő felsőfokú. Az biztos, hogy nyár végén költözök, de addig nem látom értelmét. Még azt se tudom, hogy hová vettek fel, és lévén mind a 3 helyen más várost jelöltem, nem praktikus addig elköltözni, amíg ki nem derül az eredmény.

Akkor ezek után miért baj, ha szerintük hülyeségekre költök? Ti is szóváteszitek, ha az otthonélő gyereketek sokat költ szerintetek felesleges dolgokra, ha mellette amúgy van megtakarítása?

2022. júl. 8. 09:47
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
46%
"Kocsit vegyél,ne könyvet"-ezt tuti pasi írta...Még a csapból is az folyik hogy a mai fiatalok már nem olvasnak,a könyv,az olvasás kimegy a divatból...Erre mikor van valaki aki saját bevallása szerint szeret olvasni,lehurrogják...Kocsin nem lehet spórolni,csak elfogadni a költségeket.Viszont az olvasással megszerzett tudás örök.Egyébként a könyv akár befektetés is lehet,magam is vettem antikváriumban olyan könyveket-50,100 forintért,amik több ezret érnének ha el akarnám adni..
2022. júl. 8. 11:47
 12/20 A kérdező kommentje:

#9 Pont ez az, hogy a fizetésem nagyobb részét így is félreteszem. De konkretizálhatok, ha ez segít.

A random letöltésektől tartózkodom, korábban már jártam úgy vele, hogy olyan remek vírust összeszedtem, hogy tönkrement a gépem. Egy-egy kiegészítő ára meg még mindig olcsóbb, mint a laptopomat cserélni. Ráadásul letöltéseknél utólag mindig vadászhatom a frissítéseket, ami szintén kockázat arra, hogy összeszedek valami vírust, és legrosszabb esetben tönkreteszem a gépem.

Kocsit azért nem akarok, mert azért azzal járnak költségek is, nekem meg nem létszükséglet. Helyben minden elérhető gyalog, beleértve a munkahelyem, költözés után szintén minek, nagyobb városban a dugóban úgysincs sok értelme használni. Arra, hogy nagyjából havi egyszer hazajöjjek felesleges, ott a tömegközlekedés. Illetve a szüleim engedik, hogy használjam a családi autót, szóval arra a borzasztóan ritka indokolt esetre elég.

A körmös cuccaimnál többnyire a dekor elemek fogynak, amit maximum 500 forint pótolni, legrosszabb esetben is évi 2-szer jön el az ideje, lakkot nagyon ritkán szoktam venni, a színesekből random noname kb 800 forintosat használok, az alap és fedőlakk nem tudom mennyi volt, másfél éve kaptam anyutól(ahogy az uv lámpát is), azóta se fogyott ki.

Sminknél nagyon változó, a legdrágább sminkcuccom egy hatalmas paletta baromi sok színnel, talán 8000 volt, a többi cuccom 1000-2000 körül van átlagban. A szemöldökceruzára évi egyre van szükségem 800-1200 közt van, korrektor évi 2, mert nyáron nem használok, kb a szemöldökceruzával egy árban, tus, szempillaspirál szintén. Highlightert, kontúrt, pirosítót azt 2 évente cserélem, mindig valami akciókor, 2000 felé soha nem mentem.

A könyvek szintén változó. Ha a kedvenc könyvsorozatom új részéről van szó, akkor 5000 körül volt a második és harmadik könyv, a többi rész még nem jelent meg. Az egyéb könyveim a város főterén alkalmakkor, főképp karácsony felé kinnlevő sátornál vettem, többnyire 500-2000 között szokott lenni az ár, a legtöbb könyvem 1000 forint körüli összegbe került. Illetve van pár régi könyvem a piacról, a legdrágább 650 volt.

A hörcsögök helye nem egy nagy tétel egyébként. Régi, általam átalakított kisebb bútorokról van szó, a nagyrésze lomtalanításból van, mint ingyen elvihető darab. Ami nekem költség, az a szögek/csavarok, az állatbarát lakk, meg ha alagúttal kötök össze két dolgot, akkor az. Ezt speciel nem tudom megsaccolni.

2022. júl. 8. 11:54
 13/20 anonim ***** válasza:
87%

11-es! Én írtam, és nő vagyok. Tele vannak a polcaim könyvekkel, ugyanakkor vezetek is. Szóval ezt buktad :D

Kérdező, köszi a pontosítást. Ebben az esetben, ha tényleg a java részét félrerakod, nem egészen jogos a csesztetés részükről. Egész okosan osztod be a dolgokat.

2022. júl. 8. 12:01
 14/20 anonim ***** válasza:
90%

Te nagyon okosan és spórolósan vásárolsz. Ha nem derül ki, mik azok az "értelmesebb dolgok", mert nem térnek ki rá, akkor kérdezz rá konkrétan. Mondjanak már egyet-kettőt, adjanak tippet.

Nekem még nincs tizenéves gyerekem, viszont visszatekintve a saját tizenéves koromra azt sajnálom, hogy nem használtam ki a vakációk és diákkedvezmények lehetőségeit, értsd: nem utaztam, nem nyaraltam a barátaimmal. Valahogy egyikünknek sem volt ennyi fantáziája. A helyi kocsmákban és diszkóban lógtunk ahelyett, hogy félárú jeggyel elutazgattunk volna pár napokra ide-oda, mentünk volna strandolni, várost nézni. Most ezt javasolnám a saját gyerekemnek, persze csak ha van kedve hozzá. Bár a szüleidnek nem hiszem hogy ez a baja, mert reálisan nézve értelmesnek ez sem értelmesebb egy fokkal sem annál, amit te csinálsz.

2022. júl. 8. 12:52
 15/20 anonim ***** válasza:
96%

#14 azért nem az utazás élvezett prioritást, mert akkor nem az volt a fontos. Hogy lehet sajnálni azt, hogy a "tizenéves Te" nem azt tette, mint amit a "mai Te" tenne? A két ember nem ugyanaz!!! :) Ezért nem látom értelmét annak, hogy szülőként ezt mondogassuk a gyereknek! Te is mondogatnád ezalapján! Te is mondanád a gyereknek, hogy ne a szórakozóhelyen csessze el a pénzt, hanem menjen "várost nézni", az jó... azt egy tini, aki épp a bulizós korszakában van, dél körül, amikor felébred körberöhögi, hogy vááárost nézni, maradjál már öreg, mit nézzek rajta?

Persze magamból indultam ki! A "tizenéves magamból"!

2022. júl. 9. 07:34
 16/20 Senior Séf ***** válasza:
96%
Az ilyen kérdéseket úgy lenne korrekt feltenni, hogy a szülő oldaláról is jelen van valaki. Természetes, hogy ezen a kamaszok uralta oldalon (majdnem) mindenki a te pártodra áll, tovább erősítve benned a szüleid felé irányuló, evolúciós okokból amúgy is benned munkáló pejoratív véleményt.
2022. júl. 9. 16:23
 17/20 A kérdező kommentje:
#16 Nem tudom mit segítene a szülői szemszög a kérdésen. Kb annyit látnak bele a dolgokba, mint amit itt leírtam. Illetve nem egészen, mert a játék kiegészítőkről nem tudják, hogy vettem, vagy csak letöltöttem, illetve nem is tudják, ha van új. Meg a könyvekről sokszor nem hiszik el, hogy annyiért vettem, amennyiért, mert a ragasztott címkéket, amin az "új ár" van, azonnal leszedem, ők meg csak azt látják, ami alapból rajta van a könyv hátulján, ami néha hatszor annyi, mint amennyiért tényleg vettem. Plusz azzal egyetértenek, hogy miért nem akarok autót.
2022. júl. 10. 17:20
 18/20 A kérdező kommentje:
Egyébként a legtöbb dologgal azért nem értenek egyet, mert szerintük nem fontos, vagy szimplán nem értenek hozzá, ezért nem értik a különbséget, ha elmagyarázom, akkor meg elengedik a fülük mellett. Pl nem értik miért nem jó a vegyesboltban kapható noname alapozó, ami 5-600 forint, miért veszek "drágán" 1000-2000 forint közötti áron a drogériában. És én magyarázhatom, hogy azért, mert a "drágától" nem pattogok ki, meg nem csak 20 percig marad fent, nem fogunk egyetérteni, mert anyu nem sminkel, szóval "nem ért hozzá", apu meg szintén. Meg pl miért nem jó az ajánlott minimumnak a kevesebb, mint a harmada méretű terrárium a hörcsögnek, miért rendelek "drága" almot a hörcsögnek, amikor helyben vehetnék citromos faforgácsot(köztudottan légúti megbetegedést okozhat a hörcsögnek), ami mellé szállítási költség sincs, hisz rövid életű állatok, full pénzkidobás "elkényeztetni" őket.
2022. júl. 10. 17:30
 19/20 anonim ***** válasza:
94%

Nem tudom, konkrétan milyen összegű megtakarításod van és milyen költségeid.

Viszont, ha én elköltözést terveznék a szüleimtől, akkor komolyan spórolnék, az biztos.

Én nem aggódnék egyébként a helyükben. Ha önálló életet kezdesz majd, akkor amúgy sem fogod baromságokra költeni a pénzed.

Könnyen lehet, hogy inkább a gázszámlára tartalékolsz majd, mint a legújabb játék kiegészítőre.

Most nincsenek ilyen gondjaid, szóval érthető, hogy a szüleid szerint hülyeségekre megy el a pénzed. Gondolom, vagy annyira okos, hogy majd beosztod az új szükségleteid szerint, ha elköltözöl.

2022. júl. 14. 16:39
 20/20 A kérdező kommentje:

A fizetésem 60-90 százalékban rakom férre. Ez inkább attól függ, hogy mennyit kerestem, mert nyilván suli mellett, csak hétvégén(de bem az összesen (, esetleg péntek délután kevesebb, mint nyáron heti öt nappal. Igazából nem tudják, hogy mennyi megtakarításom lehet pontosan, azt tudják, hogy van. Szóval itt kérdés szempontból irreleváns, ha azt a nézőpontot akarom átadni, amit szerintem látnak a szüleim. Persze, megmondhatom, hogy mennyi az annyi, ha annyira izgat bárkit, végülis nem titok. Valamivel több, mint félmillió egyébként.

Mondjuk nem értem miért mindig a játék kiegészítő a kiragadott példa (egyébként nem csak itt, hanem a személyes beszélgetésekben is). Nem hinném, hogy pont az verne földhöz rendszeres meló mellett, ha csak pár havonta, főképp akciókkor egyről van szó.

2022. júl. 14. 17:02
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!