Rájuk tudnám hívni a gyámügyet, ha betöltöm a 18-at?
Szerdán töltöm be, És kidobnak az utcára engem is, és a bátyámat is (19)
De az öcsénk (10) velük marad.
Őt egyenlőre még nem bántják, nem tudom, hogy később fogják-e.
(Valószínűleg fogják)
Szerintetek mit kellene tennem? Azt hiszi, hogy 18 éves kor felett, kirakhat, És akkor már nem vagyok a család tagja.
Hívjam rá a gyámügyet, vagy egyenlőre jobb így az öcsémnek, velük?
(Ja azt még hozzá tenném, hogy vannak felvételek a ház rendetlen állapotáról is, És arról is, ahogy üvöltöznek velem)
Szerintem ezt mindenképp meg kell kérdezni.
Ha jól értem az eddigi Válaszokat, a szülő úgy próbálhat kibújni kötelezettsége alól, hogy hivatkozik a kicsi gyerekre, ami behatárolja a szülő fizetési képességét.
A jogalkalmazó pedig úgy védheti ezt ki, ha arra kötelezi a szülőt, hogy akkor a lakhatás természetbeni biztosításával tegyen eleget a kötelezettségének (ami értelemszerűen nem veszélyezteti ugye a kicsi gyereket).
Most akkor ha jól értem, az a kérdés, hogy van-e ennyi értelemszerűség ,,intelligencia'' a jogszabályok értelmezésében, alkalmazásában.
Az ország általános állapota, akár épp a jogalkalmazás terén is (akár szellemi, akár erkölcsi értelemben) ebben némi aggodalomra ad okot, de ezt mindenesetre meg lehet kérdezni.
A jogszabály ebben elég dodonainak néz ki, legalábbis egy laikus számára, szerintem szakembertől érdemes mindenképp utánajárni.
Én képtelen lennék máshogy értelmezni, minthogy minimum a lakhatás természetbeli biztosítására kötelezzem a szülőt, de nem vagyok jogász, és a kilakoltatások története sokszor világít rá a jogszabályok szelleme utáni teljes vakságára, a hétköznpi fasizmus számtalan kis példájára.
Kedves Kérdező!
Ha esetleg úgy érzed az eddigi válaszok alapján, hogy a dolog ígyis-úgyis veszett fejsze nyele, mert nincsenek kilátásban semmiféle tanulmányok, így nincs is értelme a szüleid Téged érintő tartásái kötelzetsségről beszélni, akkor ne veszítsd el a reményt.
Még akkor sem, ha esetleg az idei vagy a következő tanév határidejei már elmúltak volna (ezeket nem tudom amúgy, nézz utána, de mindenesetre most pillanatnyilag tegyük fel a legrosszabbat, hogy egyelőre elmúltak a legfontosabb határidők).
A lényeg az ugyanis, hogy a tanulmányok megszakadása csak akkor okozza a tartásra való jogosultságod megszűnését, **ha az a Te hibádból következett be**.
Ha jól veszem ki, családodban fel sem merülhetett bármiféle tanulmányfolytatás még elvi lehetőségként sem. Verés, részegeskedés... A dolognak ez az oldala valószínűleg nem lesz a Te hibádul felróható.
Innentől kezdve az a fontos, hogy az alábbi 4 nagyon fontos ügyet egyszerre a kezetben tartsd.
1) Tanulmányokról való döntés. Ebben inkább a döntés a nehéz, meg jól kell ismerned Magadat, mihez lehet tehetséged. Ez nem feltétlenül látszik meg pusztán a jegyek alapján, én pl. sokáig gyenge voltam matekból, viszont elviekben meg pont hogy vonzott a matemtika különös absztrakt ereje. csak a középsuli utolsó éveiben kezdett ez beérni, végül sikerült ilyen területen folytatnom az életemet.
Mindenesetre, ha most nem sikerül azonnal tanulmányokat folytatnod valamilyen helyen, ne es pánikba. Használd fel az üresen maradó évvt, félévet arra, hogy kiismerd érdeklődéseidet, nézz át több területet is, könyvátárakbn, vagy a neten, gondold át, gyakorolgass. Ha lehet, juss el pályaválsztási tanácsadókhoz is, vagy akár csak egyéb tanácsokhoz.
2) A jogi szál. Mindenképp érdeklődj jogásztól lehetőségeid iránt. A legfontosabb kérdés, hogy mit kell most azonall megtenned, vannak-e fontos határidők. Valószínűleg valamilyen formában ki kell nyilvánítanod, hogy tanulásra tartasz igényt, és legalább az erre vonatkozó legelső lépéseket meg kell tenned - még akkor is, ha ez tényelgesen csak egy év múlva járna konkrét fevételivel.
3) Öcséd. Ez Te is említetted.
4) Bátyád. ez két okból fontos szál. Egyrészt bátyád tud tanúskodni Melletted, ha bármi bizonyíték kell arra, hogy a Te hibádon kívül következett be tanulmányaid ideiglenes megszakadása.
Másrészt az öcséddel kapcsolatos veszélyeztetés kérdésében is sokat számít bátyád. Egyrészt egyelőre pillanatnyilag ő jogosult átvenni a felülgyeleti jogot. Másrészt ha Öcséd tártására hivatkozva próbálnának szüleid kibújni a Téget érintő tartási kötelezettsségeik alól, akkor is bátyád tudja igazolni, hogy a Te természtbeli jelenléted a lakásban, a lakhatásod, nemcsak hogy nem veszélyezteti öcsédet, de egyenesen kívánatos is.
Tehát ezt 4 szálat kell egyszerre kézben tartani, ezek együtt egymást erősítik, és együtt pont jól megállnak, miképp a boltív téglái egymást tartják össze saját súlyukkal szellemes elrendezésükből kifolyólag.
Itt mindenképp szükséged lesz a dolgokat vezetni valami füzetben, akár többen is a különböző témák szerint, de ez nem elég, valószínűleg kell hogy szakértőkkel is beszéj, több területről is:
- jogász Veled kapcsolatban,
- tanulással kapcsolatban tanárok, pályaválasztási tanácsadók, vagy hasonlók
- gyerekszpichológus vagy legalább bármilyen neveléshez, gyerekvédelemhez értő ember öcséddel kapcsolatban,
- bátyáddal való kapcsolattartás és komoly szövetség, ebből mindketten sokat nyerhettek, itt fontos hogy a lényeget szem előtt tartva tényleg szövetségben tudjatok lenni. Vele szövetségben és szakemberekkel rendszeresen konzutálva, és öcséd jövőjét is a szakemberek tanácsai szerint szem előtt tartva sokat nyerhettek együtt az egészből.
Egy fontos dolog, amit az egyik korábbi Válaszoló említett is: önkényesen máról holnapra meg zárcserékkel, testi vagy lelki zaklatásokkal nem dobhatnak csak úgy ki az utcára! Ha megteszik, simán hívd a rendőrséget (zárcsere esetén is!).
Ha pedig a hivatalos jogi úton szabályos eljárás keretében akarnának kitenni, azt jogilag esetleg pedig meg tudod támadni, itt viszont minél hamarabb beszélj jogásszal, milyen jogaid vannak abból a különleges helyzetből fakadóan, hogy tanulmányaid csak azért szakadnak meg rövid időre, mert elvi lehetőség sem merült fel neveltetésed során bármiféle továbbtanulásra a bántalmazások, részegségek miatt, de amúgy Te most immár megtetted a lépéseket a folytatáshoz.
A lényeg, hogy ezek az ügyek rendkívül egyediek, nagyon sok egyedi részlet számít, kell valaki, aki ért hozzá ,és akinek a legapróbb részleteket is el tudjátok mondani.
Ha bátyádnak van csekélyke jövedelme, és együttműködik Veled, meg tudtok keresni ügyvédet legalább egy konzultációra. Ha nincs erre elérhtő pénzforrásotok, akkor a belsőbb budapesti kerületek családsegítő szolgálatai sokszor tartanak ingyenes ügyvédet.
Tanulási szándékról a szülőt elvileg a lehető leghamarabb tájékoztatni kell. Ha a terror és a nyilvánvalóan eleve ellehetetlenítő légkör miatt eddig késlekedtél ezzel, abból talán még nem lesz baj, főleg ha ezt bizonyítani vagy legalábbis valószínűsíteni tudjátok. Elsőnek szerintem szakemberekkel beszéljetek, és ha azt mondják, akár járható is lehet a dolog, és így meg így lehet kézbentartani, akkor a szülőkkel is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!