Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért érzem ezt megalázónak?

Miért érzem ezt megalázónak?

Figyelt kérdés

Tudni kell rólam, hogy alapból nagyon kicsi az önbizalmam, és nehezen nyitok mások felé, még a családom felé is mostanában. A szobámban ülök bezárkózva, mert otthon csak ott érzem jól magam. (Vannak barátaim is, akik között majdnem önmagam lehetek. Ők amúgy elfogadnának, de akkor is nehezen nyílok meg teljesen)

Szóval otthon szinte csak a szobámban vagyok, viszont ott önmagam lehetek. Felszabadutan táncolgatok, meg ilyenek, amit a család előtt sose tennék. Egyik nap is éppen táncoltam, amikor anyum benyitott. Nem szólt semmit arról amit látott, csak elmondta miért jött és aztán kiment. Mégis annyire megalázottnak éreztem magam, mintha azt a kis biztonságos részt, ahol önmagam lehetek elvette volna.

Utána következő alkalmakkor se szabadultam ettől az érzéstől, akármikor a szobámban táncoltam, vagy bármi, folyton az ajtó felé néztem, hogy nehogy bejöjjön valaki.

Nektek volt hasonló, hogy valaki tudomást szerzett valami olyanról, amit egyáltalán nem akartál neki megmutatni? (Napló, titkok, vagy tényleg bármi ilyesmi, ami neked fontos)

Hogyan szabadulhatnék meg ettől az érzéstől? Semmi rosszat nem csináltam, nem egy 18+os dolog közben nyitott rám, csak táncoltam, mégis legalább annyira megalázónak érzem.

2022. máj. 21. 21:43
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
86%
Tegyünk kis rendet a fogalmak között. A pszichológus nem orvos (“doki”). Pszichoterapeuta ugyan lehet bölcsész végzettségű pszichológus és orvosit végzett pszichiáter is, ez egy extra képesítés. De utóbbitól intenélek, mert neked - leírásod alapján - valószínűleg pszichiáterre nincs szükséged, csak vezetett önismereti munkára. Ha tehát klinikai szakpszichológussal (ismétlem, ez nem orvos!) pszichoterápiát kezdesz, ott - jó szakember esetén - nem lesz ítélkezés, skatulyázás, “diagnózis”. (Gondolom, ezt érted “eredmény” alatt.) A terápia valódi eredménye az lesz, hogy kiismered az érzéseidet, csökkennek a félelmeid, változnak az érzelmi reakcióid helyzetekre, felvállalod magad stb.
2022. máj. 22. 21:47
 22/24 A kérdező kommentje:
Bocsi ha összekevertem dolgokat. Nekem az orvos (doki) az aki gyógyít. És végülis a pszichológus is segít gyógyulni, csak ő nem fizikailag, hanem mentálisan, és mondjuk ott a páciensnek is bele kell tennie a munkát, nem elég csak egy gyógyszer.
2022. máj. 23. 08:17
 23/24 anonim ***** válasza:
A “gyógyszer” sohasem “elég”. A pszichiátriában alkalmazott szereket arra találták ki, hogy ha egy mentális állapot olyan szinten elborítja az ember agyát, hogy nem tud érdemileg részt venni az önismereti munkában, pszichoterápiában, akkor lenyugtatja annyira, hogy ez létrejöhessen. Tehát a szer egy segédeszköz a súlyos esetekre, hogy a valós terápia létrejöhessen. Terápia nélkül tilos lenne a használata, mert ugye ez nem egy oki kezelés és nagyon drasztikusak a mellékhatásai ahhoz, hogy az ember úgy szedje, hogy közben esélye sincs - a terápia általi - javulásra.
2022. máj. 23. 12:54
 24/24 A kérdező kommentje:

Ja, azt nem arra értettem. Hanem pl ha influenzás vagy, akkor szedsz gyógyszert és pihensz és ennyi. Meggyógyulsz.

Egy mentális betegségnél nem elég csak a pszichológusra bízni a dolgot, ott a páciensnek is ,,dolgoznia,, kell.

Így értettem, de amúgy félreérthetően fogalmaztam.

2022. máj. 23. 19:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!