Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért érzem ezt megalázónak?

Miért érzem ezt megalázónak?

Figyelt kérdés

Tudni kell rólam, hogy alapból nagyon kicsi az önbizalmam, és nehezen nyitok mások felé, még a családom felé is mostanában. A szobámban ülök bezárkózva, mert otthon csak ott érzem jól magam. (Vannak barátaim is, akik között majdnem önmagam lehetek. Ők amúgy elfogadnának, de akkor is nehezen nyílok meg teljesen)

Szóval otthon szinte csak a szobámban vagyok, viszont ott önmagam lehetek. Felszabadutan táncolgatok, meg ilyenek, amit a család előtt sose tennék. Egyik nap is éppen táncoltam, amikor anyum benyitott. Nem szólt semmit arról amit látott, csak elmondta miért jött és aztán kiment. Mégis annyire megalázottnak éreztem magam, mintha azt a kis biztonságos részt, ahol önmagam lehetek elvette volna.

Utána következő alkalmakkor se szabadultam ettől az érzéstől, akármikor a szobámban táncoltam, vagy bármi, folyton az ajtó felé néztem, hogy nehogy bejöjjön valaki.

Nektek volt hasonló, hogy valaki tudomást szerzett valami olyanról, amit egyáltalán nem akartál neki megmutatni? (Napló, titkok, vagy tényleg bármi ilyesmi, ami neked fontos)

Hogyan szabadulhatnék meg ettől az érzéstől? Semmi rosszat nem csináltam, nem egy 18+os dolog közben nyitott rám, csak táncoltam, mégis legalább annyira megalázónak érzem.

2022. máj. 21. 21:43
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
55%
Kérdező, az problémás hogy még a saját családodtól is elzárkózol, csak gubbasztasz egyedül. Az nem lenne problémás hogy IDŐNKÉNT elhúzódsz, zárt ajtó mögött táncolsz, tornázol, akármit csinálsz (nálunk amúgy is alap ha valaki magára csukja az ajtót -nem bezárja-kopogni) De ha állandó jelleggel ezt csinálod, mit vársz? Milyen érzés lehet a családodnak hogy ennyire átlépsz rajtuk? Mikor kéne mondaniuk amit akarnak ha folyton a szobádban ülsz zárt ajtóval? Úgyhogy nem értem ,mit vársz anyudtól.
2022. máj. 22. 07:38
 12/24 anonim ***** válasza:
92%
Szerintem azért nem szólt, mert ismert és látta rajtad hogy jól érzed magad. Kérdezz rá mit gondolsz a történtekről. Ne gondold túl a dolgokat.
2022. máj. 22. 07:43
 13/24 anonim ***** válasza:
76%
Kérdező(csak kíváncsiságból) próbáltad már anyukád szempontjából nézni amit csinálsz? Hogy milyen érzés? Talán jobban megértenétek egymást....
2022. máj. 22. 07:49
 14/24 anonim ***** válasza:
70%
Anyád eddig is tudta, hogy táncikálaz a szobádban, mert még egy családi házban is lehet hallani zárt ajtón túl is, hogy ha valaki tornázik vagy táncol. Lábak dübögése, padlónyikorgás, kiszűrődő zene. Szóval anyádnak semmi meglepő nem volt ebben, valószínűleg tele volt a feje a napi teendőkkel, és nem foglalkozott ezzel egyáltalán. Szóval nem kell töprengeni ezen, mit gondolhatott. Szerintem ha rákérdeznél, nem is emlékezne rá, miről beszélsz.
2022. máj. 22. 08:59
 15/24 anonim ***** válasza:
58%

Bennem is felmerült, amit a #11 ír...

Ez messze túlmutat a kamaszok időnkénti "agymenésén", hogy egyedül akar lenni. Ez egy generalizált beszűkülés, introvertáltság.

2022. máj. 22. 10:14
 16/24 anonim ***** válasza:
63%

#9: én is a pszichológust javasoltam az 5-ben...

Ez nem egy normális hétköznapi jelenség.

2022. máj. 22. 10:15
 17/24 anonim ***** válasza:
70%

10: ez nem extro/intro kérdés, csak tisztán pszichológiai. Aki ilyen érzésekkel (önbizalomhiánnyal küzd), annak a gyökere az első életévekben keresendő. Még a legjobb helyeken is előfordul, hogy nincs meg az a figyelem a kisbaba/kisgyerek felé, amit igényelne, erre jönnek rá a kor aktuális hülye nevelési irányzatai - pl.ne vegyük fel, ha sír… Meg a szülők magánéleti problémái önmagukkal /egymással/ külvilággal. Szóval abban a nagyon érzékeny első pár évben, amikor az önbizalom, önértékelés zsigerileg meglapozódik, szinte teljesen az illető környezetén múlik minden.

Ezen tinédzserkortól már csak az alapos önismereti munka segít, pl. pszichodráma, pszichoterápia. Nagyon érdemes minél hamarabb elkezdeni, mert mint az látható, az agy képes teljesen különvalóságot teremteni és kis dolgokba is becsavarodhatunk végtelenül paranoiás természetének köszönhetően.

2022. máj. 22. 10:18
 18/24 anonim ***** válasza:
81%
Kérdező, hidd el, hogy ez csak a te fejedben van... És próbáld meggyőzni magadat, hogy nincs ebben semmiféle szégyen, vagy megalázó dolog.... Jól írja a #17, egy pszichológus segíthetne feltárni, hogy mi az oka ennek a nagy önbizalomhiánynak.
2022. máj. 22. 10:23
 19/24 A kérdező kommentje:

11es és persze a többiek:

Tudom, hogy nem egy egészséges doloh elzárkózni, de sajnos nem mindenkinél van egy őszinte, meleg, családias légkör otthon. Azt is tudom, hogy ezen az elzárkózás nem segít. De ez egy ördögi körnek tűnik. (Elzárkózok mert nem érzem jól magam közöttük-emiatt elhidegülünk-még rosszabb lesz a légkör) Próbálok nyitni, de ettől érzelmileg kimerülök, tehát ha vissza akarom nyerni az erőm, egyedül kell lennem.

Köszönöm, hogy komolyan vettétek, és segíteni akartatok. Féltem, hogy csak ilyen ,,ne hisztizz,, féle válaszok lesznek 😅 a pszichológuson gondolkodtam, de egyrészt félek az eredménytől, meg hogy ott se merek majd megnyílni. Bár a doki tudja a dolgát. Tudom, tudom a halogatás, meg a probléma elkerülni nem megoldás, de nem olyan egyszerű rászánni magam egy ilyenre.

(Amúgy mindig fülhallgatót használok, és nem tombolok tánc közben, tehát annyira nem hangos)

2022. máj. 22. 13:50
 20/24 anonim ***** válasza:
100%
Szertném anyukád örült,hogy picit boldognak lát. Én legalábbis örülnék...
2022. máj. 22. 14:01
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!