Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit lehet kezdeni ilyen...

Mit lehet kezdeni ilyen szülőkkel?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Az a problémám kiskorom óta, hogy anyukám nagyon túlféltő. Viszont én már 25 éves vagyok és már nagyon idegesít ez az egész. Azt hittem, hogy ha felnövök, akkor abbahagyják ezt, de sajnos nem. Ha elmegyek valahova akkor az az első kérdés hogy "Hova mész?" aztán "Kivel mész?", "Mikor jössz haza?", "Ne maradj sokáig!"

Megértem az e mögötti dolgot, mivel én egyke gyerek vagyok. Nincsen testvérem és én is nagyon nehezen lettem a szüleimnek. Így természetes, hogy nagyon féltenek és tudni akarják, hogy hol vagyok, jól vagyok-e stb. Viszont ennyi idősen úgy érzem ez már kezd nagyon terhes lenni számomra.

A másik dolog, hogy mindenbe beleszólnak meg ők mindig mindent jobban tudnak. Állandóan kritizálnak meg amibe csak tudnak belekötnek. Pl az utóbbi időben felszedtem pár kilót, amit igyekszem leadni. Nem sok feleslegről van szó, de anyámtól folyton megkapom, hogy úristen hogy nézek ki stb. miközben anya és apa is eléggé túlsúlyosak.

Anyám konkrétan irányításmániás vagy nem is tudom mi a legjobb szó arra, ahogy viselkedik. Szeretne mindent az irányítása alatt tartani, mindennek úgy kell történnie ahogy ő elképzelte, mert ha nem képes akár agresszívan is viselkedni. Itthon mindenkit ő akar irányítani és úgy jár-kel a házban, mint valami terminátor. Ha valami nem tetszik neki, akkor kiabál és alig várja az ember, hogy elhallgasson végre. Zenét sem hallgathatok akkor amikor kedvem van hozzá. Csak akkor ha a szüleimet nem zavarja vagy épp nekik is olyan kedvük van, hogy megengedik. Máskülönben kikapcsoltatják velem.

A páromat is folyamatosan kritizálják, mint ahogy egyébként mindenkit. Ezért nem szomorkodom túlzottan emiatt, mert tisztában vagyok azzal, hogy ők mindenkibe találnak kifogásolni valót. De már lassan ott tartunk, hogy anyám beleakar szólni a kapcsolatomba. Ha elmegyünk a párommal randizni akkor mindig mondogatja, hogy ne maradjak sokáig, ezt meg azt ne csináljam meg ne gondoljam komolyan a párommal, mert ilyen meg olyan. Persze mindenkinek vannak hibái. Nekem is, a páromnak is, a szüleimnek is. De a szüleim egyszerűen túlféltenek, mindenbe beleszólnak, mindenbe belekötnek, mindenkit kritizálnak, semmi és senki nem elég jó nekik.

Ezek miatt a dolgok miatt már egy jó ideje gondolkodom a költözésen csak eddig még nem tudtam megvalósítani főleg az anyagiak miatt, de azon vagyunk a párommal, hogy mielőbb összetudjunk költözni. Biztosan abba is belefognak majd szólni meg hogy gondoljam át stb de úgy érzem nincs mit átgondolni. Szeretjük egymást a párommal és együtt képzeljük el a jövőnket plusz mindketten 20 felett vagyunk már itt az ideje önállósodni meg itthon sem birom már elviselni a szüleimet azok miatt amiket leírtam.

Próbáltam már velük beszélni ezekről a dolgokról, de mindig az a vége, hogy saját magamnak köszönhetem azt ahogy viselkednek velem és én legyek az egyetlen aki változtasson. Ők teljesen jól csinálnak mindent.

Valakinek viselkednek még hasonlóan a szülei? Mit tudott kezdeni velük?

Kezd már nagyon elegem lenni. Nem szeretném megszakítani a kapcsolatot velük, de szeretnék némi távolságot is tartani tőlük, hogy ne menjenek az idegeimre.

2022. máj. 18. 19:04
1 2 3
 11/25 A kérdező kommentje:

Az az igazság, hogy tényleg kicsit későn kezdtem el úgymond lázadozni kb 19 éves koromban és addigra már nagyon megszokták, hogy az van amit ők akarnak. Viszont mint írtam édesanyám elég határozott és mondhatni nem tűr ellentmondást. "Amíg az én kenyeremet eszed addig én parancsolok" elven nevelt. A nevelésével elérte, hogy ne merjek túl sokszor ellent mondani neki. Ezt nem tudom írásban teljesen átadni, de egyszerűen olyan a személyisége, hogy mindig az kell legyen, amit ő akar. Ha nem az van, akkor kiabál vagy megpróbál manipulálni és beléd beszélni az ő álláspontját és ezzel azt akarja elérni, hogy úgy viselkedj ahogy ő akarja. Ha úgy viselkedtem volna, mint az egyik kommentelő, aki arról számolt be, hogy elutazott több km-re engedély nélkül és a telefont se vette fel, akkor engem biztosan egy nagy pofonnal üdvözölt volna és 2 hétig hallgathattam volna az ordítozást plusz egy csomó ideig nem engedett volna el sehova. Szóval nálunk nem volt szerencsés túl lépni azt a bizonyos határt. Egyébként fizikai bántalmazást sosem kaptam, de ha nagyon átléptem volna a határt, akkor nem biztos, hogy pofonok nélkül megúsztam volna.

Jelenleg amit a legjobban féltek az a párkapcsolatom. Nem akarom, hogy belerondítsanak vagy leakarjanak beszélni erről a kapcsolatról. Felnőtt vagyok és úgy gondolom eltudom dönteni mi a jó nekem és kivel vagyok boldog. Ha a kapcsolat mégse működne, akkor is ne azért érjen véget, mert mások beleszóltak, hanem mi döntöttünk úgy, hogy jobb külön.

Szeretnék végre a sarkamra állni és úgy élni az életemet, hogy a szüleim nem szólnak bele a döntéseimbe, nem ellenőrizgetnek stb.

A költözést pár hónap múlva tervezem, de hogy pontosan mikor az csak az anyagiaktól függ, hogy mikor érzem úgy, hogy pénzügyileg készen állok rá meg a párom is. Már előre látom, hogy az sem lesz könnyű menet. Szerintem nem csupán én hiányoznék nekik, hanem ez a kontroll alatt tartás is. Ha elköltöznék nem tudnák állandóan, hogy hol vagyok, kivel vagyok, mit csinálok és nem tudnák folyamatosan osztani az észt, hogy mit csináljak, miben hogyan döntsek stb.

2022. máj. 18. 20:45
 12/25 anonim ***** válasza:
87%

Költözz el, nincs itt más megoldás!

18 évesen elköltöztem otthonról, mert az még hagyján hogy megkérdezik hova és kivel megyek, mikor jövök, mert az normális, de hogy berontottak a szobámba kopogás nélkül, az már gáz volt. Aztán egy szakítás miatt 25 évesen visszaköltöztem pár hónapra, de alig vártam hogy újra külön mehessek. Az anyám ágyba hozta a reggelit "annyira örült hogy otthon vagyok megint". Úgyhogy kézzel-lábbal kerestem a lehetőséget, szerencsére volt egy külföldi ösztöndíj is amit ki tudtam használni.

Már 35 vagyok de még mindig szól hogy használjak naptejet, meg aggódik állandóan minden miatt. Szerencsére 400 km-re lakunk így csak telefonon tud nyomasztani.

2022. máj. 18. 21:25
 13/25 anonim ***** válasza:
100%
Költözz el. Dolgozol? Tegyél félre, adj bele az otthoni kiadásokba, elkerülendő az "amíg az én kenyérért eszed" jellegű kinyilatkoztatásokat. Amíg otthon laksz, ez nem fog változni. Illetve lehetőleg ne 3 házzal költözz arrébb, hanem minimum a város másik felébe.
2022. máj. 18. 21:37
 14/25 anonim ***** válasza:
32%
Ha ezt tényleg 25 évesen írtad... A hetedikeseim különbül fogalmaznak.
2022. máj. 18. 22:00
 15/25 anonim ***** válasza:
35%

Azt értsd meg hogy nekik is van egy természetük, és tökéletes ember vagy szülő nem létezik. Ahogyan tökéletes gyerek sem. Én 40 évesen jutottam el arra a pontra hogy elfogadtam a szüleimet, előtte nem. Megértettem őket. Mivel már felnőtt vagy, természetes hogy nem mindig egyezik a gondolkodásotok,de rosszat biztosan nem akarnak neked. A rosszmájú megjegyzések meg azért vannak, mert szeretné ha fogynál, csak nem tudja szeretettel kifejezni ezt normálisan.

A legfontosabb amit írni akarok neked, az az, hogy ha lesz gyereked akkor megtudod hogy mennyire lehet érte aggódni, mindegy hány éves.

2022. máj. 18. 22:09
 16/25 anonim ***** válasza:
100%
25 évesen saját lábra kell állni minden téren.
2022. máj. 18. 22:52
 17/25 A kérdező kommentje:

Tisztában vagyok azzal, hogy senki sem tökéletes és akit szeretünk azt igyekszünk elfogadni olyannak amilyen, de úgy érzem ez részükről nincs így. Ha elfogadnának és magamért szeretnének, akkor nem kritizálnának egyfolytában. Ők mindenkibe a hibákat keresik, mindenkit kritizálnak, mindenkiről mondják a sokszor negatív véleményüket. Sokszor ők azok, akik nem fogadnak el másokat, folyton megy a másik kioktatása, kritizálása és kb mintha elvárnák, hogy mindenki megváltozzon az ő kedvükért vagy nem is tudom.

Én értem, hogy ezekkel a dolgokkal ők csak jót akarnak, de nagyon rosszul kommunikálják felém. Pl értem, hogy anya azt szeretné, hogy lefogyjak, mert nem akarja, hogy elhízzak és ebből valami egészségügyi gondom legyen, de szerintem ezt nem úgy kellene tudatnia velem, hogy bántó dolgokat vág a fejemhez pl jaj meghíztál jó lenne ha lefogynál. Azzal, hogy megbánt meg megsért azzal semmi nem jót nem ér el.

A gyerekért való aggódást is értem, de minden életkorban másra van szüksége a gyereknek és 25 évesen már nem számítok gyereknek. Sok szülőn azt látom, hogy annyira aggódik a gyereke miatt, hogy hogyan fog tudni boldogulni az életben, de ha féltjük a gyereket annál rosszabb. Nem lesz önálló és mindig a szüleire kell támaszkodnia. Pedig pont az lenne a cél, hogy ahogy nő a gyerek úgy egyre önállóbb legyen és mire eljut a felnőtt korig addigra képes legyen önállósodni és eltartani, de a túlféltő szülők gyermekei erre nehezebben képesek.

2022. máj. 18. 23:47
 18/25 anonim ***** válasza:
0%

Kedves 10-es, 1,3,6 OS vagyok.

Hát rám nem hívtak soha rendőröket szerencsére a szüleim. Annyira nem elvetemültek. Mondjuk mikor lenyúltam apám kocsiját és elmentem vele Sopronba egy csajhoz akkor lecsesztek rendesen. Meg voltak rendőrségi ügyek is pár dolog miatt. De hiába hiszik magukat okosnak a szülők, amelyik szülő tilt az hazudni tanít.

2022. máj. 19. 00:16
 19/25 anonim ***** válasza:
100%
18:as nem én hívtam rendőrt a gyerekre hanem elkapaták a rendőrök. És bizonyos dolgokat tiltani kell. Pl a jogosítvány nélküli vezetést. Neked szerencséd volt, hogy nem lett bajod. Vagy másnak.
2022. máj. 19. 05:24
 20/25 anonim ***** válasza:
100%
3as, poénos mikor egy kisgyerek pampog. Anya, felnőtt vagyok már nagy 15 éves ne szólj bele mit csinálok. De pénzt azért adjál :-D
2022. máj. 19. 06:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!