Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit lehet kezdeni ilyen...

Mit lehet kezdeni ilyen szülőkkel?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Az a problémám kiskorom óta, hogy anyukám nagyon túlféltő. Viszont én már 25 éves vagyok és már nagyon idegesít ez az egész. Azt hittem, hogy ha felnövök, akkor abbahagyják ezt, de sajnos nem. Ha elmegyek valahova akkor az az első kérdés hogy "Hova mész?" aztán "Kivel mész?", "Mikor jössz haza?", "Ne maradj sokáig!"

Megértem az e mögötti dolgot, mivel én egyke gyerek vagyok. Nincsen testvérem és én is nagyon nehezen lettem a szüleimnek. Így természetes, hogy nagyon féltenek és tudni akarják, hogy hol vagyok, jól vagyok-e stb. Viszont ennyi idősen úgy érzem ez már kezd nagyon terhes lenni számomra.

A másik dolog, hogy mindenbe beleszólnak meg ők mindig mindent jobban tudnak. Állandóan kritizálnak meg amibe csak tudnak belekötnek. Pl az utóbbi időben felszedtem pár kilót, amit igyekszem leadni. Nem sok feleslegről van szó, de anyámtól folyton megkapom, hogy úristen hogy nézek ki stb. miközben anya és apa is eléggé túlsúlyosak.

Anyám konkrétan irányításmániás vagy nem is tudom mi a legjobb szó arra, ahogy viselkedik. Szeretne mindent az irányítása alatt tartani, mindennek úgy kell történnie ahogy ő elképzelte, mert ha nem képes akár agresszívan is viselkedni. Itthon mindenkit ő akar irányítani és úgy jár-kel a házban, mint valami terminátor. Ha valami nem tetszik neki, akkor kiabál és alig várja az ember, hogy elhallgasson végre. Zenét sem hallgathatok akkor amikor kedvem van hozzá. Csak akkor ha a szüleimet nem zavarja vagy épp nekik is olyan kedvük van, hogy megengedik. Máskülönben kikapcsoltatják velem.

A páromat is folyamatosan kritizálják, mint ahogy egyébként mindenkit. Ezért nem szomorkodom túlzottan emiatt, mert tisztában vagyok azzal, hogy ők mindenkibe találnak kifogásolni valót. De már lassan ott tartunk, hogy anyám beleakar szólni a kapcsolatomba. Ha elmegyünk a párommal randizni akkor mindig mondogatja, hogy ne maradjak sokáig, ezt meg azt ne csináljam meg ne gondoljam komolyan a párommal, mert ilyen meg olyan. Persze mindenkinek vannak hibái. Nekem is, a páromnak is, a szüleimnek is. De a szüleim egyszerűen túlféltenek, mindenbe beleszólnak, mindenbe belekötnek, mindenkit kritizálnak, semmi és senki nem elég jó nekik.

Ezek miatt a dolgok miatt már egy jó ideje gondolkodom a költözésen csak eddig még nem tudtam megvalósítani főleg az anyagiak miatt, de azon vagyunk a párommal, hogy mielőbb összetudjunk költözni. Biztosan abba is belefognak majd szólni meg hogy gondoljam át stb de úgy érzem nincs mit átgondolni. Szeretjük egymást a párommal és együtt képzeljük el a jövőnket plusz mindketten 20 felett vagyunk már itt az ideje önállósodni meg itthon sem birom már elviselni a szüleimet azok miatt amiket leírtam.

Próbáltam már velük beszélni ezekről a dolgokról, de mindig az a vége, hogy saját magamnak köszönhetem azt ahogy viselkednek velem és én legyek az egyetlen aki változtasson. Ők teljesen jól csinálnak mindent.

Valakinek viselkednek még hasonlóan a szülei? Mit tudott kezdeni velük?

Kezd már nagyon elegem lenni. Nem szeretném megszakítani a kapcsolatot velük, de szeretnék némi távolságot is tartani tőlük, hogy ne menjenek az idegeimre.

2022. máj. 18. 19:04
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
40%
Ez van, ha fiatalabb korodba papucs voltál és nem mondtál elégszer ellent a szüelidnek. Lehet sz*ul hangzik, de így van. Anyámék hasonló kaliber volt alig akart valahova elengedni fiatalabb koromba. KB 15 évesen kezdtem el azt hogy nem hagytam hogy bármit megtiltson nekem. Azóta nem liheg úgy a nyakamon, mert megszokta hogy úgyse az lesz amit ő akar. Ennek ellenére jó vele a kapcsolatom, mert már nem szól bele olyan dolgokba amik nem is tartoznak rá. Költözz el mihamarabb, aztán hidd el hogy észbe fog kapni mert tudja hogy ha csak kritizálna folyton már nem lennél muszáj találkozni velük mert külön laksz.
2022. máj. 18. 19:10
 2/25 anonim ***** válasza:
83%

"15 évesen kezdtem el azt hogy nem hagytam hogy bármit megtiltson nekem."

LOL. A nyúl viszi a puskát? 15 évesen gyerek vagy. És nem, nem azt csinálsz, amit akarsz.

2022. máj. 18. 19:21
 3/25 anonim ***** válasza:
17%
1-es vagyok. Jelenleg 20 éves vagyok, és nagyon jól tettem hogy kiálltam azért hogy ne mondják meg mit csináljak. Természetesen ésszerű keretek között. Pl akkor mentem haza amikor akartam, azzal mentem akivel akartam oda ahova akartam stb. Mondjuk én kicsit túlzásba vittem pár dolgot, de hát ilyen vagyok forr a vérem. Teszem hozzá, a legtöbb 15 éves azért nem olyan mint amilyen én voltam. Nem feltétlen ajánlanám nekik hogy csinálják úgy ahogy én, de azért 17-18 éves kortól már jobb ha azt csinál a gyerek amit akar. Ja és de, ha a nyúl viszi a puskát ha nem én már 15 évesen azt csináltam amit akartam :D És mennyivel jobb volt az életem azoknál akiket nyaggattak hogy gyere haza, csináld ezt meg azt.
2022. máj. 18. 19:28
 4/25 anonim ***** válasza:
87%

Én úgy törtem ezt meg hogy olyan dolgot csináltam 22 évesen amit ő TILTOTT. Szó szerint :D Felutaztam Budapestre egymagam, "titokban" (nem számoltam be neki róla) és amikor megtudta, üvöltött, ordított, kikészült.

Na azóta rájött hogy azt csinálok amit akarok, akkor amikor akarom. Meg sem próbál visszafogni mostmár.

5/25 anonim ***** válasza:
100%

No igen, az idomítható szülő nem az a típus amilyen a kérdezőé, bármilyen büszkék rá az ilyen hősök. :)

Kérdező, kezdd el a saját, felnőtt életedet. Elég egy héten egyszer találkozni velük, megváltoztatni senkit nem tudsz. De ha te döntöd el a kapcsolattartás mennyiségét és minőségét, nem otthon lakva már nem lesz a kezükben a gyeplő.

6/25 anonim ***** válasza:
18%

1-es és 3-as vagyok.

Hát 4-es, én 15 évesen mentem fel pestre (150km) aztán mikor anyám észrevette hogy nem vagyok otthon hivogatott meg azzal fenyegetett hogy rám hívja a rendőröket. Kikapcsoltam a telót, mikor haza értem másnap már nem is akart beszélni az egészről. Meg pl anyám először nem akarta engedni még azt se hogy motorozzak max robogóval, én meg az engedélye nélkül vettem nagymotort úgy hogy jogsim se volt még semmire. Meg minden ilyen b*romság. Legalább nem volt unalmas az életem, minden f*szságot megcsináltam ami eszembe jutott :D

2022. máj. 18. 19:33
 7/25 anonim ***** válasza:
84%
Mert hagyod, és ez ilyen egyszerű.
2022. máj. 18. 19:45
 8/25 anonim ***** válasza:
77%

EGyetértek azokkal, akik azt írják, hogy 15évesen el kellett volna kezdeni a lázadást. Lehet, hogy nem rögtön vmi extrém dologgal, de szépen határozottan...

Minél később, annál nehezebb a leszakadás. Főleg ha kontrollmániásak a szülők.

2022. máj. 18. 19:50
 9/25 anonim ***** válasza:
100%

Halló, ifjúság, ahogy a gyerekeket sem lehet egyformán nevelni, úgy a szülőket sem, az megvan? :)

A kontrollmániás, mint az elnevezésből is látható, nem féltő-szerető-megengedő, hanem kontrollmániás. Másik doboz.

2022. máj. 18. 19:59
 10/25 anonim ***** válasza:
81%

#1,3,6: tudod nem minden szülő idomítható. Az én 15 éves fiam is próbálkozott, csak nem motorral hanem hajóval. Őt a balatoni rendőrök hozták haza. Másnap nem volt hajója. Mert nem a nyúl viszi a vadászpuskát.

Kérdező, 25 éves vagy. Ezen csak a költözés segít.

2022. máj. 18. 20:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!