Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Otthagytam az orvosit, a...

Otthagytam az orvosit, a szüleim sosem békülnek meg ezzel? Mit gondoltok, tudok változtatni ezen?

Figyelt kérdés

Másodévet csináltam most, de egyszerűen ez a másfél év teljesen tönkretett. Lelkileg, fizikailag.

Sosem éreztem magam orvosnak valónak, mikor jöttek a felvis sms-ek, abban reménykedtem, hogy hátha nem jutottam be egyik helyre sem. Utána nem örömöt éreztem, hanem félelmet, hogy úristen, mi vár rám, hogy fogom én elvégezni ezt... Mert igazából sosem szerettem se a biológiát, se a kémiát, fizikát. Tanultam, mert úgymond "ez volt a dolgom", ezt sulykolták otthon belém. De nem érdekelt. Megtanultam, mert meg kellett tanulnom.

Viszont az egyetemet úgy tudnám jellemezni, mint mikor középiskolában a legutáltabb tárgy, legrosszabb tanárával volt órám és már ébredéskor gyomoridegem volt. Na az egyetemen ez minden napos volt, vizsgaidőszakban a többszöröse. Emlékszem, sokszor már ébredés után sírtam, hogy én ezt nem bírom, nem is akarom. Ráadásul a szüleim erőltették ezt a monotonitást, hogy nekem a tanulás a dolgom, ne járjak el szórakozni, ne barátnőzzek, ne akarjak utazni, mert most ez a feladatom. És ettől is rosszul voltam, hogy belegondoltam abba, hogy nekem még évekig kellene ezt csinálnom. Nemhogy azt nem tudtam elképzelni, hogy orvos leszek, hanem azt sem, hogy lediplomázzak ott. Egyszerűen nem volt előttem ez a kép magamról. A tárgyaimmal sem úgy haladtam, ahogy kellett volna, az átlagom sem volt valami fényes...

A barátom is látta, hogy az utolsó félévben már nagyon nem önmagam voltam, és ő volt az első, aki megkérdezte tőlem, hogy akarom-e ezt egyáltalán. Először mondtam ki, hogy nem, és szerintem soha nem is akartam. De nyilván félek a szüleimtől, a véleményüktől, meg a kudarctól... És legfőképpen hogyha otthagyom az egyetemet, mihez kezdenék? Mondta, hogy körbekérdez ismerősöknél, hogy esetleg dolgozhatnék-e valahol kicsit jobb fizetésért. Végülis lett munkahelyem és decemberben én már tudtam, hogy ki fogok iratkozni (passziválással nem akartam húzni az időt). Mikor ez így realizálódott bennem, nem szomorúságot éreztem, hanem hatalmas megkönnyebbülést. Olyan volt, mintha korábban végig egy kéz szorította volna a torkomat és a gyomromat, és mikor eldöntöttem, hogy az orvosis "karrieremnek" vége, hirtelen a kéz eltűnt.

Most dolgozom január óta és nem mondom, hogy minden tökéletes és nincs rossz napom a munkahelyemen, de szeretem csinálni. Hasznosnak érzem magam, a munkatársaimmal is jól kijövök, hamar befogadtak (az egyetemen másfél év alatt kb 3 olyan ember lett, akivel tényleg jóban lettem). Nem innen tervezek nyugdíjba menni, most jelentkeztem két szakra is. De valószínűleg levelezőn fogom csinálni az egyetemet, mert tetszik a munkám, munkahelyem.

A szüleim viszont nagyon haragszanak még mindig. Januárban mondtam meg nekik, először jöttek azzal, hogy ne adjam fel, ez lehet csak egy nehezebb időszak és hogy igenis tanuljak, tegyem oda magam, de mondtam nekik, hogy már nincs hová és hogy ez inkább nekik volt fontos, nem nekem. Meghallgattam, hogy mekkorát csalódtak és hogy mi lesz így belőlem, mehetek majd párizsit szeletelni a Sparba, meg hasonlók. De őszintén, még a Sparban is szívesebben lennék eladó, minthogy még egyszer kinyissam a Sobottát...

A barátomat is szerették eddig, már rá is haragszanak, mert általa kerültem be a munkahelyemre. És hogy neki is inkább segítenie kellett volna tanulni, nem lebeszélni az egyetemről. De ő tanulni is segített, viszont mikor látta, hogy vizsgák előtt 2 nappal már nem eszem, éjszaka sírok a fürdőszobában a stressztől, meg 3-4 órákat alszom, azért ott érezte, hogy ez hosszútávon nem lesz jó.

Jelenleg nem sokat beszélünk, mióta elmondtam nekik a dolgot, nem is voltam otthon (barátommal élek).

Szerintetek erőltessem a békülést, vagy hagyjam, had emésszék még?

2022. febr. 20. 22:19
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
23%

A kapcsolatot ne szakítsd meg. Hívd fel őket rendszeresen, hogy hogy vannak. Tudósítsd őket, hogy milyen szakon tanulsz. Hogy mi a célod, mi a perspektívád. Hogy elmúltak a stresszes tüneteid.

Hogy szereted őket. Kérd, hogy bízzanak benned. Várják!

2022. febr. 21. 00:55
 12/28 anonim ***** válasza:
100%

A lehető legjobb döntést hoztad, és le a kalappal előtted, hogy ilyen bátor voltál. Én orvosként végeztem. Anyám ötlete volt az egész (ő annak idején ebbe az irányba akart menni, de nem jött össze neki, és ugye bejött a szokásos forgatókönyv, hogy a gyerek dolga asszisztálni ahhoz, hogy a szülő rajta keresztül éljen). Az egész személyiségem egyszerűen más területre van kitalálva. Sajnos én nem voltam olyan karakán, mint te, és azt értem el, hogy most csinálom munka mellett a másoddiplomát, mentem ami menthető, de alapvetően ülök az életem romjain.

A létező legjobb döntést hoztad, és ezért egyszer nagyon hálás leszel magadnak. Ami fontos, hogy legyenek céljaid, amikért tudj keményen dolgozni, mert abban az egyben igazuk van a szüleidnek, hogy kell egy jó szakma, ami kenyeret és függetlenséget ad. Viszont ez a szakma legyen olyan, amiben jól is érzed magad, és nem betegít meg.

2022. febr. 21. 07:15
 13/28 anonim ***** válasza:
94%
Szerintem hagyd hagy emésszék meg. Te felelősségteljesen döntöttél,és légy büszke magadra,hiszen nem csak rólad van szó, hanem emberi életekről. Magyarán még ha nagy nehezen diplomáztál volna, akkor a munkádban lett volna probléma, és egy ilyen hivatásban nincs helye utálatnak, sem kényszernek.
2022. febr. 21. 08:01
 14/28 anonim ***** válasza:
93%

Hagyd őket, majd megemésztik idővel.

De ha most hívogatod, csak tovább fognak cs.szegetni.

2022. febr. 21. 08:08
 15/28 anonim ***** válasza:
86%

En idén végzek orvosin, jól tetted, hogy otthagytad. Egy csomó ismerősöm van, aki évek óta bukdácsol, mert nem megy neki a tanulás, nem érdekli az egész szak, semmi motivációja azon kívül, hogy a szülei haragudni fognak, ha itthagyja az egészet, meg "ha már elkezdte"... Szerintem nem éri meg tönkremenni testileg-lelkileg egy olyan szakma érdekében, ami nem is érdekel és gyűlölöd az egészet.

A saját szüleimből kiindulva tudom, hogy egy szülőnek az, hogy felveszik a gyerekét orvosira nagyjából egy lottó ötössel ér fel. Egyből professzori címet meg Nobel díjat vizionálnak és az ezzel járó presztízs nekik sokkal többet jelent, mint bármelyik orvostanhallgatónak. Az én szüleim már akkor majdnem kitagadtak, mikor csak simán megcsúsztam egy vizsgával, valószínűleg sosem bocsátották volna meg, ha elvégzem. Remélem, hogy a te szüleinek azért többet számít gyerekük testi és lelki épsége, mint az a két betű a neve előtt.

2022. febr. 21. 08:15
 16/28 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon jól tetted, hogy ezt meglépted! Egy életed van, nem szabad beleragadni egy olyan dologba, ami nem megy és nem is áll hozzád közel. A szüleid majd megenyhülnek, mondd meg nekik, hogy a sparos parizerszeletelés és az orvos között azért van ám más is, ami az ember hivatása lehet. Egyébként pedig a parizerszeleteléssel sincs semmi gond, ha az ember azt szereti csinálni és normális bért kap érte. Én jogászként végeztem, nem a család presszionált erre, hanem én magamat, de már ezerszer megbántam. Az egyetem alatt végig a Tescoban dolgoztam pénztárosként és nagyon szerettem :) A megélhetéshez az már nyilván kevés lenne, de mikor diplomázás után elhelyezkedtem a szakmámban, a kezdő bérem alacsonyabb volt jó ideig, mint amit az egyetem melletti kasszázgatással kerestem.

Állj ki magadért Kérdező, a szüleid majd megbékélnek, ha látják, hogy boldogulsz. :)

2022. febr. 21. 08:38
 17/28 anonim ***** válasza:
8%
Én nem tudom hova tenni mikor valakinek van esze orvosira bekerülni és mégsem örül neki. Mi a mostani meló? Pucér nőket kell fényképezni? Mert akkor megértem. Túl hamar vetettél számot és értékelted eme lépést. 20 év múlva térj vissza rá, és ha akkor is azt mondod megérte akkor oké.
2022. febr. 21. 11:30
 18/28 anonim ***** válasza:
0%
Jó, de orvosi diplomával bármit tudnál kezdeni. Beteg emberek is mindig lesznek, menj vissza.
2022. febr. 21. 17:39
 19/28 A kérdező kommentje:

Persze, mert az orvosit csak úgy hobbiból el lehet végezni.. :D

Emberek, ez nem olyan szak, hogy a fele tárgyból kapunk megajánlott jegyet még szorgalmi időszakban, a maradékra pedig elég tanulni vizsgaidőszakban 3-4napot.

Valamint érdemes megnézni az is, milyen helyzetek uralkodnak ma az egészségügyben. Köszi, de köszi nem.

2022. febr. 21. 17:42
 20/28 anonim ***** válasza:
10%
Látom az orvosit nem végezted el de szuvenírként azért magaddal hoztad a "minden más szak szabadidőközpont" szólamot. Fordítva jobb lett volna: elvégezni arcnövelés nélkül
2022. febr. 21. 21:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!