Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Otthagytam az orvosit, a...

Otthagytam az orvosit, a szüleim sosem békülnek meg ezzel? Mit gondoltok, tudok változtatni ezen?

Figyelt kérdés

Másodévet csináltam most, de egyszerűen ez a másfél év teljesen tönkretett. Lelkileg, fizikailag.

Sosem éreztem magam orvosnak valónak, mikor jöttek a felvis sms-ek, abban reménykedtem, hogy hátha nem jutottam be egyik helyre sem. Utána nem örömöt éreztem, hanem félelmet, hogy úristen, mi vár rám, hogy fogom én elvégezni ezt... Mert igazából sosem szerettem se a biológiát, se a kémiát, fizikát. Tanultam, mert úgymond "ez volt a dolgom", ezt sulykolták otthon belém. De nem érdekelt. Megtanultam, mert meg kellett tanulnom.

Viszont az egyetemet úgy tudnám jellemezni, mint mikor középiskolában a legutáltabb tárgy, legrosszabb tanárával volt órám és már ébredéskor gyomoridegem volt. Na az egyetemen ez minden napos volt, vizsgaidőszakban a többszöröse. Emlékszem, sokszor már ébredés után sírtam, hogy én ezt nem bírom, nem is akarom. Ráadásul a szüleim erőltették ezt a monotonitást, hogy nekem a tanulás a dolgom, ne járjak el szórakozni, ne barátnőzzek, ne akarjak utazni, mert most ez a feladatom. És ettől is rosszul voltam, hogy belegondoltam abba, hogy nekem még évekig kellene ezt csinálnom. Nemhogy azt nem tudtam elképzelni, hogy orvos leszek, hanem azt sem, hogy lediplomázzak ott. Egyszerűen nem volt előttem ez a kép magamról. A tárgyaimmal sem úgy haladtam, ahogy kellett volna, az átlagom sem volt valami fényes...

A barátom is látta, hogy az utolsó félévben már nagyon nem önmagam voltam, és ő volt az első, aki megkérdezte tőlem, hogy akarom-e ezt egyáltalán. Először mondtam ki, hogy nem, és szerintem soha nem is akartam. De nyilván félek a szüleimtől, a véleményüktől, meg a kudarctól... És legfőképpen hogyha otthagyom az egyetemet, mihez kezdenék? Mondta, hogy körbekérdez ismerősöknél, hogy esetleg dolgozhatnék-e valahol kicsit jobb fizetésért. Végülis lett munkahelyem és decemberben én már tudtam, hogy ki fogok iratkozni (passziválással nem akartam húzni az időt). Mikor ez így realizálódott bennem, nem szomorúságot éreztem, hanem hatalmas megkönnyebbülést. Olyan volt, mintha korábban végig egy kéz szorította volna a torkomat és a gyomromat, és mikor eldöntöttem, hogy az orvosis "karrieremnek" vége, hirtelen a kéz eltűnt.

Most dolgozom január óta és nem mondom, hogy minden tökéletes és nincs rossz napom a munkahelyemen, de szeretem csinálni. Hasznosnak érzem magam, a munkatársaimmal is jól kijövök, hamar befogadtak (az egyetemen másfél év alatt kb 3 olyan ember lett, akivel tényleg jóban lettem). Nem innen tervezek nyugdíjba menni, most jelentkeztem két szakra is. De valószínűleg levelezőn fogom csinálni az egyetemet, mert tetszik a munkám, munkahelyem.

A szüleim viszont nagyon haragszanak még mindig. Januárban mondtam meg nekik, először jöttek azzal, hogy ne adjam fel, ez lehet csak egy nehezebb időszak és hogy igenis tanuljak, tegyem oda magam, de mondtam nekik, hogy már nincs hová és hogy ez inkább nekik volt fontos, nem nekem. Meghallgattam, hogy mekkorát csalódtak és hogy mi lesz így belőlem, mehetek majd párizsit szeletelni a Sparba, meg hasonlók. De őszintén, még a Sparban is szívesebben lennék eladó, minthogy még egyszer kinyissam a Sobottát...

A barátomat is szerették eddig, már rá is haragszanak, mert általa kerültem be a munkahelyemre. És hogy neki is inkább segítenie kellett volna tanulni, nem lebeszélni az egyetemről. De ő tanulni is segített, viszont mikor látta, hogy vizsgák előtt 2 nappal már nem eszem, éjszaka sírok a fürdőszobában a stressztől, meg 3-4 órákat alszom, azért ott érezte, hogy ez hosszútávon nem lesz jó.

Jelenleg nem sokat beszélünk, mióta elmondtam nekik a dolgot, nem is voltam otthon (barátommal élek).

Szerintetek erőltessem a békülést, vagy hagyjam, had emésszék még?

2022. febr. 20. 22:19
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
99%
Leülnék egyszer velük beszélgetni... Az én lányom a stressztől autoimmun betegségeket produkált,kihullott a haja, a végén én magam beszéltem le az egyetemről. Egy percig se bánd, az életed, az egészséged fontosabb a pénznél, a szüleid álmainál. Ha annyira tetszik neki az orvosi pálya, végezze el ő az orvosit. Ha ezt elmondtad nekik, akkor hagyd őket, hogy megemésszék a dolgot. A te életed, a te döntésed.
2022. febr. 20. 22:34
 2/28 anonim ***** válasza:
96%

egy közeli családtag története: bár őt nem vették fel az egyetemre (nem orvosi. más szak volt.. nem is fontos)- hozzám jött sírni, mi lesz most vele, otthon emiatt bántják. Ő (nekem) egyértelműen olyan lány, akinek a szépségiparban kellett elhelyezkednie. Mondtam neki, hogy tanuljon ... menjen el kozmetikusnak, mert ettől lesz boldog. Ne foglalkozzon a szülőkkel. Elvégezte.. 2 éve dolgozik kozmetikusként, amit imád, saját maga ura.. nincs főnöke...önálló életet él.. még pár hónapja is cseszegette az apja, hogy miért nem tanult tovább... erre ő letette elé a havi bevételeit.. mennyit keres... befogta az apja a száját :)

Lehet 1-2 hetet adnék emésszék, de sokáig ne húzd a békülést, minél tovább vársz, annál nehezebb.

De találd meg önmagad! Mi az a munka amit szívedből csinálsz és tanuld azt meg, abban viszont legyél profi! :)

Anya vagyok, de soha nem értettem meg azokat a szülőket, akik rákényszerítik a gyereküket vmilyen sulira. A gyerekeink nem a tulajdonunk. Mindenkinek a saját életét kell élnie, mi szülőként meg ott vagyunk mögöttük, hogy segítsük őket. Bármihez is kezdenek az életükben.

2022. febr. 20. 22:41
 3/28 anonim ***** válasza:
96%
Feltehetően a szüleid a saját álmuk megvalósulását látták volna abban, ha orvos leszel. Csak éppen a szülők sokszor nem ismerik igazán a gyereküket és nem a gyerekhez keresik meg a megfelelő tanulmányokat.
2022. febr. 20. 22:41
 4/28 A kérdező kommentje:

Nálam is már voltak testi tünetek.

Hajhullás szintén, vagy hogy nem ettem egész nap, esetleg falási rohamok 1-1 óra után, ha éppen megkönnyebbültem. A ciklusom is totál rendszertelen lett, ahogy egy idő után már aludnom sem sikerült altatók nélkül. Aztán állandó jelleggel megjelent ez a folyamatosan szorongó érzés bennem, mintha minden nap azt vártam volna, hogy valami rossz fog történni.

2022. febr. 20. 22:42
 5/28 anonim ***** válasza:
81%
Ha tényleg tervben van az esti tagozat, - és azt írtad, tervben van - akkor lehet enyhülni fognak majd, ha az új szakot megkezded, s látják, hogy nem "párizsit akarsz szeletelni", vannak terveid. Ezekről egyébként beszéltél a szak elhagyásának kimondása mellett? Hisz nem arról van szó, hogy semmit sem akarsz csinálni, hanem az orvosit nem akarod csinálni. Hangsúlyoztad, hogy a jelenlegi munkádra nem végcélként tekintesz? Ha igen, akkor azért annyira nem megalapozott a sértődöttség, az egyetem első éveiben sokan váltanak, mire megtalálják magukat. Valamennyire lassan "erőltetném" a békülést, jó ürügy, hogy éppen hol tart a felvételi eljárás, hátha elfogadják, hogy mást szeretnél. Előbb-utóbb egyébként is kénytelenek lesznek, a kérdés, hogy mennyi időre van szükségük.
2022. febr. 20. 22:44
 6/28 anonim ***** válasza:
100%

"Szerintetek erőltessem a békülést, vagy hagyjam, had emésszék még?"

Egy fél évet érdemes várni. Addigra ők is megemésztik, meg látják, hogy a munkahelyeden helyt állsz. Ha belekezdesz valami másba (másik szakba), akkor talán azt is örömmel nyugtáznák.

Magánvélemény: Családapaként írom, hogy fölfordul a gyomrom az olyan szülőtől, aki ilyen tünetek mellett is erőltetné a gyerekénél azt a szakot. Én eleve nem erőltettem volna az orvosit, ha te nem akarod. De még ha a te döntése is lett volna, ha ilyen tüneteket produkáltál volna, én magam kértem volna, hogy hagyd abba, mert semmilyen végzettség nem ér annyit, hogy testileg-lelkileg tönkre menj bele.

2022. febr. 20. 23:17
 7/28 anonim ***** válasza:
90%

6-os a válaszod első fele: kibírnád ha fél évig nem foglalkozna veled a gyereked? -szerintem sokkal nehezebb ennyi hónap után rendbe hozni egy kapcsolatot...

válaszod második felével teljesen egyetértek :)

2022. febr. 20. 23:31
 8/28 anonim ***** válasza:
100%

7-re:

A kérdés megválaszolhatatlan, mivel nekem elképzelhetetlen (ld. 6. válaszom második fele), hogy így viselkedjek vele.

Amúgy nemcsak a gyerek kezdeményezheti a békülést, a kapcsolatfelvételt, hanem a szülő is. Pláne, ha rájött, hogy nem úgy kellett volna viselkednie.

2022. febr. 20. 23:40
 9/28 anonim ***** válasza:
88%

jogos... tényleg te se tudod elképzelni ezt a helyzetet, mint ahogy én sem..

persze.. a szülő is kezdeményezheti (kezdeményezhetné) de mi van ha ő nem teszi?

arról "vitatkozni" ki kezdje a békülést, teljesen felesleges, hisz mindenkinek más a temperamentuma, máshogy gondolkodunk-érzünk.. szerintem erre itt ilyen kevés infó mellett nem lehet korrekt választ adni, csak megpróbálni segíteni

2022. febr. 20. 23:50
 10/28 anonim ***** válasza:
Pár hete volt egy iylen kérdés, olvasgasd el az ottani válaszokat is.
2022. febr. 21. 00:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!