Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan mondjam ezt el a...

Hogyan mondjam ezt el a szüleimnek?

Figyelt kérdés
Apukám nevelőapját egy roma származású ember halálra késelte mikor még ő gyerek volt és azóta mérhetetlenül gyűlöli őket, nem érti meg, hogy nem minden roma bűnöző. Anyukám úgyszint utálja, de inkább csak nagyon undorodik tőlük, semmi jót nem tudnak kinézni egy cigány származású emberből. Nekem 3 hónapja van egy barátom, akinek az apukája roma és látszik is rajta, emiatt nem merem bemutatni a szüleimnek. Az ő családjuk teljesen normálisan él, ők maguk is elítélik az olyan romákat, akik bűnöznek, hisz az apukája rendőr. Az anyukája teljesen magyar és a kisvárosban, ahol élnek a házi orvos asszisztense, mindenki kedveli a családjukat, jóravaló emberek. A barátom is jó tanuló, sportol, normális barátai vannak, kedves és tisztelettudó. Attól félek a szüleimet ez nem fogja érdekelni, amint meglátják vagy elmondom, hogy roma az apukája ki fognak rám akadni. Folyton mondogatják, hogy nekik mindegy kivel jövök össze, de cigány a házunkba be se léphet. Nővérem régebben barátkozott egy roma lánnyal, akivel abszolút semmi gond nem volt és ők már ezért is állandóan balhéztak vele, tiltották tőle. Szégyellem, hogy a szüleim ennyire rasszisták, nem tudnak különbséget tenni az emberek közt, nekik mindenki rossz és bűnöző, akiben van roma vér. Nem szeretném titkolni tovább és szeretném felvállalni a barátomat, de nem akarom annak kitenni, amit a szüleimtől kapna. Szeretnék ma vagy holnap leülni velük és megbeszélni, hogy legalább ismerjék meg, mert nem olyan, mint amilyennek ők mindenkit gondolnak. Annyira rossz érzés, hogy az ő családja imád engem, én pedig bemutatni se merem nekik. Szerintetek hogyan mondjam el? Eleinte csak célozgassak vagy egyből mondjam, hogy az apukája roma? Van rá esély, hogy rasszista szülők megenyhülnek és elfogadják, hogy én őt szeretem?
2022. febr. 14. 13:25
1 2 3 4
 1/33 anonim ***** válasza:
60%
Szerintem ne keveredj.
2022. febr. 14. 13:28
 2/33 anonim ***** válasza:
80%

Ne bokd ki rogton, hogy az apja roma, eleg a foglalkozasukat tudni. A fiun mennnyire latszik kulsore? Ha rajta nem, akkor igazabol nincs is problema, bemutatod, megkedvelik (ha tenyleg rendes srac, akkor ugye nem lehet gond), aztan utana mar nem fogja erdekelni oket, hogy a szulei milyen szarmazasuak, es talan be is latjak, hogy vannak normalis emberek is koztuk.

A fiu tudja, hogy a szuleid rasszistak? Őt errol nem artana felvilagositani, hogy ha q szuleid elotte is budos ciganyoznak, ne vegye magara... vagy annyi a kapcsolatnak. Hat nehez kerdes.

2022. febr. 14. 13:31
 3/33 anonim ***** válasza:
84%
A fiú és a családja tudja a háttértörténetet, vagy előttük is titkolózol? Én kiszállnék egy olyan kapcsolatból, ahol a partnerem családja gyűlöl a származásom miatt. Túl sok a negatívum, túl erős, és a várható dolgok is tragikusak. Ennyi év negatív beidegződése nem fog megváltozni, ha megnyílsz a szüleidnek, valószínűleg kidobnak otthonról, mehetsz lakni a srácékhoz. Eleve úgy állj neki a megbeszélésnek, hogy legyél összecsomagolva, ne egy szál pólóban kelljen elmenned.
2022. febr. 14. 13:41
 4/33 anonim ***** válasza:
31%
Remélem, nem valami érzékenyítő tréning bevezető előadásáról van szó...
2022. febr. 14. 13:47
 5/33 anonim ***** válasza:
33%

Szerintem is először a barátodról mesélj, majd említsd meg, hogy mit dolgoznak a szülei, mennyire kedvesek, és csak utána azt, hogy az egyik szülője roma. Ha rögtön letámadnak, emlékeztesd őket arra, hogy a srác nem tehet a származásáról. Ő azt semmivel nem tudta befolyásolni, ahogy a te apukád sem azt, hogy ő meg magyarnak született, éppen ezért undorító dolog valakit olyasmi miatt elítélni, amibe ő maga is csak “belecsöppent”, és tenni nem tud ellene.

Ha tényleg semmi nem hat, ne mutasd be a barátod a szüleidnek, legalább ameddig egy picit meg nem enyhülnek. Ne tedd ki őt annak, hogy ilyen rasszista emberek közé kelljen mennie.

2022. febr. 14. 13:47
 6/33 A kérdező kommentje:
Látszik egy kicsit a barátomon is, mert barnább a bőre, de a viselkedése egyáltalán nem olyan, ahogy a szüleinek sem. Elmondtam nekik, hogy a szüliem hogyan állnak ehhez a dologhoz és miért ilyenek. Nem voltak meglepve, tudják jól, hogy az emberek többsége előítéletes. Pont ezért nem szeretik ők sem az olyan romákat, akik nem tudnak beilleszkedni a társadalomba, mert miattuk őket is elítélik, legalább is amíg nem ismerik milyen emberek valójában. Először talán anyukámmal beszélek róla, ő azért kicsit szerintem megértőbb lesz és apukám is jobban meghallgatja őt. A barátom nem erőlteti, hogy bemutassam, de nekem ez már nyomasztó és a szüleimnek se akarok hazudni.
2022. febr. 14. 14:03
 7/33 anonim ***** válasza:
21%

Mennyi idös vagy te meg a barátod?

Mennyire fontos neked ez a kapcsolat és mennyire fontosak a szüleid?

2022. febr. 14. 14:05
 8/33 A kérdező kommentje:
19 éves vagyok, a barátom 18 éves. Még nem tart régóta a kapcsolatunk, de nagyon fontos, szerelmes vagyok azt hiszem. A szüleim is fontosak természetesen, de nem fogok szakítani a barátommal a kedvükért.
2022. febr. 14. 14:13
 9/33 anonim ***** válasza:
58%

Kérdező már ne haragudj, de előítélet az, amikor valós tapasztalatok nélkül, benyomások hiányában utálsz valakit pl mert meleg. Jelen esetben tapasztalatról beszélünk. És gondolom meséltek mást is, amit tapasztaltak.

Én se tudnám ezt elfogadni az apádként bocs.

De hogy ne legyen kétséged, nekem is az első csajom egy rendes fél roma volt. Soha nem kezdenék kapcsolatot újra romával, félromával, így 40 év után sem, akkor se ha nincs más.

2022. febr. 14. 14:16
 10/33 anonim ***** válasza:
38%

Én a helyedben megkérdezném az egyik barátnőmet meg a szüleit, hogy ha gáz van nem-e tudnám meghúzni magam náluk egy kis időre (utána keresel albérletet).

Azt elmondanám a szülőknek az igazat. Ha hepciáskodnak megmondanám, jó oké akkor én most elmegyek ès addig ne is keressetek, amíg nem tudjátok a páromat elfogadni. Ha tényleg szeretnek egy idő utan váloztanának a hozzáállásukon.

2022. febr. 14. 14:25
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!