Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Vagy otthon vagyok, és úgy...

Vagy otthon vagyok, és úgy kezelnek mint egy 6 évest, vagy Pesten, és nem törődnek velem. Mit tegyek?

Figyelt kérdés

25 éves nő vagyok, Pesten élek.

Amióta Pestre kerültem, nagyon megromlott a kapcsolatom a szüleimmel. Előtte olyanok voltak, mint a legjobb barátok, bármit elmondhattam.

Két választásom lett, miután elkerültem. Vagy otthon vagyok, és úgy kezelnek, mint a 6 éves gyereket, nagyon durván alkalmazkodnom kell lelkileg. Nem nagyon mondhatok nemet, mert akkor megrökönyödnek. Mindenről be kell számolni, pl. Hogy miért nem eszek, miért nem kérek csokit, miért iszom ennyi kávét, miért nem kérek most ebédet, akkor mikor fogok enni, stb.

Ha meg visszamegyek Pestre, akkor nem keresnek, nem reagálnak ha én keresem őket. Múltkor egy hónapig nem mentem haza, mert dolgom volt, éltem az életemet, és annyit nem kérdeztek hogy elek-e. Most otthon vagyok, és már kezdődik, hogy muszáj visszamennem Pestre?

Egyszerűen meghalok ezektől a szélsőségektől. Lelkileg nagyon szenvedek. Próbáltam beszélni velük erről de nem lehet.

Két véglet van: vagy otthon vagyok és jó a kapcsolat, kiállnak értem, stb, vagy Pesten vagyok és elvágnak velem mindent. Múltkor azt mondták hogy igen, választanom kell.

Ilyenkor mit tehetek? Számomra ez nagyon durva, és nagyon sokat sírok miatta. Nem azt várom, hogy minden nap beszéljünk, de az, hogy akkor olyan, mintha nem léteznék az durva.

2022. jan. 30. 13:06
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
93%

Ilyen esetben az egyetlen értelmes megoldás, hogy éled a saját életedet!

A szüleid ezzel a módszerrel akarnak kisgyereknek megtartani, ezért zsarolnak ilyen szinten.

Ha nem mégy vissza hozzájuk, nem keresed öket, önállósodsz, akkor egy-két év után legkésöbb rájönnek, hogy ez nem müködik tovább, és utána vagy tartják veled rendesen a kapcsolatot, vagy továbbra is megleszel nélkülük.

2022. jan. 30. 13:21
 2/23 anonim ***** válasza:
79%
Szülőket el kell engedni. Akáremennyire gonosznak hangzik most ez, de fosd le őket nagy ívben. Szülőnek joga nincs már beleszólni az életedbe, főleg így felnőttként. Az ilyen érzelmi manipulátor szülők pedig nem szülők. A gyerek az nem tárgy, meg haszoncikk. Különálló élőlény, nekik abban kimerültek a feladatuk, hogy elérted a felnőttkort. Utána kötelesség elengedni a gyereket. Aki ezt nem teszi, az meg mentálisan beteg. Bár a leírásod alapján épp elég torzulás van a szüleid fejében. Én a helyedben elmennék pszichológushoz segítséget kérni, mert sokat tudnak ilyen ügyekben. Viszont semmiképp ne engedj az érzelmi manipulációknak. Fel kell fogniuk a szülőknek is, hogy felnőtt ember lettél és pápá van. De neked is el kell őket engedni. Ahhoz, hogy egészségesen fejlődjön egy ember jelleme, ahhoz le kell szakadni a szülőkről, különben nem lesz sosem önálló az ember, hanem egy nagyranőtt kisgyerek lesz örökre. Rengeteg ilyen ember van, de szopóka lesz később nekik. Nézd, majd előbb-utóbb, amikor egyedül mardnak és magányosak lesznek, majd akkor eszükbe jut, hogy talán nem így kellett viselkedni. Ha meg nem, hát az ő veszteségük. Fosd le őket, akármennyire is nehéz most. De tényleg keress fel szakembert, az a legjobb megoldás.
2022. jan. 30. 13:25
 3/23 anonim ***** válasza:
86%
Ez az ő kicsinyes bosszújuk azért, mert otthagytad őket. Alakíts ki Pesten egy baráti kört, vagy legalább barátkozz egy emberrel, akit érdekelnek a mindennapjaid. Így nem lesz fájó, hogy nem törődnek veled a szüleid.
2022. jan. 30. 13:42
 4/23 anonim ***** válasza:
91%

Merj nemet mondani! Felnőtt vagy, nagyjából önálló élettel, megteheted. Nem sértés ha ellentmondasz nekik, kötelességük volna figyelembe venni az igényeid. Ha nem beszélnek veled magukkal is kitolják, előbb utóbb meg fogod unni ezt a dolgot, és a szomorúság átcsap haragba.

Próbáld meg elmagyarázni nekik hogy el fognak veszíteni ha így viselkednek veled, és téged is boldogtalanná tesz a helyzet.

2022. jan. 30. 13:53
 5/23 anonim ***** válasza:
97%

Azt mondták választanod kell? Az igen!

Nos ez esetben én sokkal inkább választanám a felnőtt életet, minthogy mindig el kelljen számolnom vele anyuciéknak, hogy mikor, mit és mennyit eszem, mint a dedóban.

Mondd meg, hogy ha választani kell, a normális életet választod, nem a gyerekként kezelést, de azért jobban esne, ha így is szóba állnának veled, és elfogadnák a teljesen normális kirepülésedet, ahogy az összes többi szülő is képes normális mértékű kapcsolatot tartani az önállósuló gyerekével.

Aztán menj. Ha képesek, képesek, ha nem, nem. Lehet hogy csak hosszabb idő után unják meg a hisztit.

2022. jan. 30. 14:19
 6/23 anonim válasza:
81%

Szia! Nem bántam meg, hogy elolvastam, amit írtál. Milyen érdekes ez a helyzet. Azon gondolkodtam pont, hogy ugye írod, hogy mikor eljössz, akkor ők nem keresnek, nem reagálnak. Ez direkt van. Olyan, mint ha azt csinálnák, hogy: ,, Na, elmentél, akkor majd megtudod, milyen nélkülünk, és szaladsz te majd haza!!! '' Ez tényleg olyan érzet, mint egy zsarolás, hogy te ne menjél el. Érzelmi zsarolás.

Azt megérteném, hogy féltenének, ha te valami nagyon rossz kicsapongó nő volnál, és látnák, hogy megint egy bajos dolgot akarsz csinálni és kérlelnének, hogy figyelj oda mit csinálsz. De itt nem ez van. Te ugye szeretnéd a kis életedet elkezdeni, boldogulni egyedül is. Normálisan.

Írod, hogy még beszélni se lehet erről velük. Még ilyet. Ha meg velük vagy, ugye semmit sem csinálhatsz önállóan, pedig 25 vagy. Itt valami nagyon nem stimmel a szüleiddel.

Gondolom menekülsz ebből a helyzetből, ami otthon van. Gondolom Pesten van rokonod vagy barátod, akihez tudsz menni, ugye írod, hogy maradni is tudsz ott.

Amit mondani tudok: Ne készítsd ki nagyon magad, ha lehet. Tartsd magad. Lelkileg az évek alatt gondolom megvizselt ez. Ha ilyenek veled, hogy látod, hogy hajlamosak arra, hogy még 40 évesen sem hagynának élni, boldogulni, muszály, hogy vagy otthon, vagy üzenet formájában megmondd nekik, hogy értsék meg, felnőtt lettél és szeretnél boldogulni egyedül. Nem árt, ha egyenesen megmondod a szemükbe, hogy mit tesznek veled. Azt is, hogy miért nem tudsz együtt élni velük. Ha sikerül a saját kis életedet rendezned, van lehetőséged nem tőlük függni, azt mondom, hogy ne maradj velük, mert ha te abba belerokkansz, nem éri meg, hogy 25 évesen tönkremenj. Ha viszont nem sikerülne még boldogulnod, max tűrsz egy kicsit otthon, aztán amint tudsz, lépsz. De ezt nem tehetik veled, soha nem fogják engedni, ha ezt hagyod, és a végén erőd se lesz ellenállni nekik. Ha meg nem hallgatnak meg, akkor ne legyen lelkifurdalásod. Így jártak, jöjjenek rá ők.

Egy idő után írd majd meg mi lett ennek a történetnek a vége. Mert érdekel. Kitartás!

2022. jan. 30. 14:27
 7/23 anonim ***** válasza:
84%
Nagy mágusok a szüleid, már jól meg is bénítottak téged. Elérték, hogy akkor is velük foglalkozz, rajtuk gondolkodj mikor a környéken sincsenek. Jó ez neked? Mivel még csak sírdogálsz miatta, úgy tűnik, elfogadod a dolgot. Majd ha végre dühös leszel, akkor teszel is magadért. Nem rossz érzés ám a harag, az már tettekre sarkall. Amíg csak apátlan-anyátlan árvaként sírdogálsz Pesten, addig a félelem uralja az életed. Miért nem veszed a kezedbe a gyeplőt?
2022. jan. 30. 14:28
 8/23 anonim ***** válasza:
87%
De miért is választanád a hazaköltözést, ha kb hülyének néznek otthon? Nem értem a logikájukat… egyértelmű a döntés. Vagy szerintük majd 30 évesen is el fogsz számolni, miért nem ettél eleget a húslevesből?
2022. jan. 30. 14:31
 9/23 anonim ***** válasza:
86%

Durva érzelmi zsarolás.

Ne reagálj, ne keresd őket. Majd abbahagyják a durcázást.

2022. jan. 30. 14:53
 10/23 anonim ***** válasza:
67%
KÉrdező, kérj segítséget (pszciholoógus, coach, bármi...) - mert az jön le, hogy te sem tudsz leválni, függetleníteni magadat. Persze ez betudható a szüleid viselkedésének - de 25évesen meg kell tanulnod ezeekt a helyén kezelni.
2022. jan. 30. 14:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!