Szülők, megengednétek a gyereketek párjának, hogy beköltözzön?
Szerintem ha nem muszáj ne költözz be. 1-2 éjszakára maradni oké, de az állandó ottlakás előbb-utóbb konfliktust okoz, akkor is, ha übercukik a párod szülei.
Ha a kedves párod össze akar költözni, akkor - ha nem is egy egész lakást-, de egy szobát ki tudtok bérelni. (Mellékesen 25 évesen azért az ember fél lábbal amúgy is kint van/vagy szeretne lenni a szülői fészekből). Ha ő dolgozik, te meg kapnál otthonról anyagi támogatást, szerintem ez lenne a legkorrektebb.
Egyébként a te szüleid mit szólnának ehhez? Beszéltél velük már erről?
Igazad van és ez is egy nézőpont.
Csakhogy a Csjt.-ben nincs olyan megkötés a rokontartásnál (mert nagykorú esetén már így hívják) hogy csak akkor jár a nagykorú tanulónak, ha otthon, vagy kollégiumban él.
Ezzel a leginkább az a gond, amit a 10-es válaszomban is írtam, hogy egy szülő - hacsak nem milliárdos - nem szokta kedvelni azt aki, mindegy, hogy fiú vagy lány - eltartatja magát a gyerekükkel.
Ezzel az opcióval én oda se mertem volna állni a szüleim elé, hogy
"Figyeljetek, beköltözne az Akárki, de nektek nem lesz pénzben, mert én fizetek neki mindent!"
Azonnal vágták volna ki, de én is mehettem volna utána, ahol aztán azt tartok el, akit akarok,...ha olyan hülye vagyok.
15!
Ismerem a rokontartas szabályait. Ha te is, akkor tudod, hogy ez nem jár alapból. Pert kell indítani érte. A gyerektartastol elteroen itt fennállhat az érdemtelenség, előnyt élveznek a kiskorú, tartalma szoruló gyerekek, a szülő maga és az összeg ha ezek után még megítélik, a gyermektartasdij fele, negyede. Tehát sorra megy a kérdező egy havi 5e forinttal, aminek azt koszonhetne, hogy a szüleivel valo kapcsolatnak onnantól befellegzett. Legalábbis nálam ezzel járna.
Ha felnőtt, és együtt akar élni valakivel, oldja meg. Amíg ez nem megy, addig jöhet hozzám a barátjával teszem azt kéthetente egy hétvégére. Ha ez nem tetszik, akkor így jart
Kevered az elváltakkal. Tegyük már rendbe!
Akkor kell pert indítani, ha elvált szülőkről van szó és a gyerek nagykorúságával megszűnik az anya jogosultsága. Ebben az esetben is csak akkor, ha az apa vitatja a továbbiakat. Ilyen esetben indíthat a nagykorú gyerek pert ráadásul mindkét szülő ellen kb. 20-20%-ban, de erről a körülmények és a szülők anyagi helyzete döntő.
Normális családi helyzetben nem indít pert senki senki ellen, hanem a szülők támogatják a nappalin, megszakítás nélkül tanuló gyereküket, nem pedig megkönnyebbülve valami pasi nyakába varrják.
Ráadásul ebben az esetben a nagykorú perelhet rokontartásért és meg is nyeri!
Nem, nem keverem az elvaltakkal.
Ha a nagykorú gyerek kikoltozik a szülői házból, igényelhet rokontartast. Ugyanúgy, ahogy a szülei, vagy a testvére is tőle.
Pert akkor kell illetve lehet indítani, ha a szülő nem akarja a nagykorú gyerek életét finanszírozni. Tehát ha a kérdést vesszük alapul, akkor Julika simán oda költözhet a Janihoz, hiszen nagykorú, de a, a szülei ezt nem kötelesek finanszírozni és b, ha Julika és Janika egy hét után szakít, nem kell Julikat vissza költözni se engedni. Ha Julikanak nem tetszik ez a helyzet, akkor beperli az anyját emg az apját aztan a bíró majd eldönti, jár e neki valami.
17,
Amúgy először közlöd, hogy nincs igazam, aztán meg de, mégis....
ABBAN van igazad, hogy gondolhatod így is, de a törvény nem így rendelkezik. És ezt írtam a 17-es válaszomban:
"Igazad van és ez is egy nézőpont.
Csakhogy a Csjt.-ben nincs olyan megkötés a rokontartásnál (mert nagykorú esetén már így hívják) hogy csak akkor jár a nagykorú tanulónak, ha otthon, vagy kollégiumban él."
Innentől kezdve nincs kedvem falra hányni a borsót.
Felőlem nyugodtan zsarolhatod a 19 éves gyerekedet a megélhetésével, ha összeköltözik a szerelmével. Én biztos nem tenném, mert ezzel kiszolgáltatott helyzetbe hozom és még lehet, hogy a tanulást is abbahagyja, hogy valahol ne ingyenélő legyen.
...és ez teljesen független attól, hogy én örülök e az összeköltözésnek vagy sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!