Szerintetek lehet valaki azért kényszerbeteg,mert igénytelenek a szülei?
A szüleim elég igénytelenek.
-Nem mosnak kezet wc-zés után
-Apám a nagy dolog után benne hagyja a szart a wc-ben(nem húzza le rendesen)
-Fogat ritkán mosnak,nem napi szinten
-Kinti munka után sem mossák meg a kezüket,összefogdosnak a lakásban dolgokat
-Ha lezuhanyoztak,képesek mezítláb járni a konyhában a kövön,amit nem mosnak fel minden nap,és benti kutyánk van.
-A mosogatás elég szegényes,sokszor zsíros marad a tányér,ételmaradékos az evőeszköz.
-Ha a kinti kukához nyúlnak nem mosnak kezet.
-Képesek beleenni olyan kajába,amiből mások is enni fognak
-Kinti cipővel bemásznak a szőnyegre
Na már most,én is a testvérem is kényszerbetegséghez közeli állapotba kerültünk.
Pl
-Könyökkel kapcsoljuk a villanykapcsolókat,kilincseket könyökkel nyitjuk
-Evés előtt még egyszer elmossuk az evőeszközöket.
-Én pl minden nap a csaptelepet is lemosom,mert ki tudja hol fogdosták össze.
Lehet ennek köze egymáshoz?Vagy genetika?
Nagynéném is hasonlóan kényszeres takarító.
"amivel oldod a szorongást."
Igen, és te mitől szorongsz? A koszos tányéroktól? Mint írtam, nekem szociális fóbiám van. Az egész életem egy szorongás, mert emberek között kell lennem, ha élni akarok, kommunikálnom kell velük.
Igen,sajnos nem lett volna szabad.
Én már 15 évesen tudtam kb,hogy én sosem fogom a génjeimet továbbörökíteni.
Mindketten isznak,mert szorongó alkatúak.
Anyám ráadásul baromi agresszív,ha iszik.
Én már fiatalon is megkérdeztem őket,ha ennyire szorongóak minek vállaltak 3 gyereket a mai világba?Attól nem féltek,hogy fogják őket felnevelni?
Konkrétan anyám azt hazudta apámnak,hogy terhes velem,így vette feleségül,aztán később meg is fogantam.
Öcsém a szocpol miatt kellett,majd végül a húgom besikerült,mert nem védekeztek.
Anyám oldalról rengeteg az alkoholista és mentális beteg,sok unokatestvére alkoholizmusban halt meg.
Szerintem azért,én sérültem a legjobban ebben a kapcsolatban,mert én voltam a legnagyobb gyerek,és idővel felvettem a "3.szülő szerepet".
A kosztól,koszos dolgok,baciktól mindig is féltem.
De a covid óta lett durva,akkor nagyon durván elkezdtem kezet mosni,ennél is többet.
De nálam is van szociális fóbia,generalizált szorongás.
Idegen helyen wc-re sem tudok menni,ahol emberek vannak.
Ez pl apámnál is volt,csak nála nem ennyire súlyos mértékben.
Szerintem ez nem verseny, akinek bármilyen természetű szorongása, fóbiája van - ami rendszerint önmaga számára a legnagyobb teher - mindenképpen szakorvosi segítséget, szükség esetén gyógyszerek szedését igényel.
A feladat, a lehető legjobbat kihozva lehetőségek szerint az életből ezt túlélni ... és nem továbbszaporodni.
Nekem nem bűntudatom volt,csak olyan érzésem,hogy "elrontottam".
És kezdtem elölről.
Amikor még nagyon az elején benne voltam,pl mikor kiszálltam a fürdőkádból olyan érzésem volt,hogy hozzáért a lábam a széléhez,ahogy kijöttem,ezért inkább visszamentem és megint megmostam a lábamat.
Volt,hogy teljesen kiszáradt a vádlim a sok klóros víztől.
Amíg kiérek a fürdőből a szobámig sok akadályon kell átmennem,és féltem,hogy valamihez hozzáértem,szennyeződés került a kezemre,így képes voltam elölről kezdeni többször is.
Itt nem a bűntudat a mozgató,hanem a félelem,szorongás,és ezt késztetett arra,hogy újra megismételjem.
56. De ha elrontottál valamit, akkor is bűntudatod van.
A kényszercselekedetek valóban a kényszergondolatok által generalizált szorongás csökkentéséért vannak, de ez nem tudatosúl a betegben, sőt semmit nem csinál tudatosan. Mert ha valaki tépi a haját, és megkérdezed tőle, hogy miért csinálja, akkor nem azt fogja mondani, hogy azért, mert szorong, hanem azt, hogy nem tudja, talán egy rossz szokása. Azért egy dolgot ne felejtsünk el, attól mert valaki kényszeres takarító, vagy kényszeres vásárló, kényszeres hazudozó, stb... az még nem kényszerbeteg. Mert a kényszerbetegség olyan apró és fárasztó dolgokban nyilvánul meg folyamatosan, amik értelmetlenek, és nem csak egy valamire hatnak ki. Ha nekem nem hiszel, nyugodtan kérdezz meg egy szakembert is, vagy olvass utána a dolgoknak.
Amúgy elárulom, hogy a szüleimmel nincs semmi probléma, normális emberek. Bennem mégis már kicsi koromtól kezdve kialakult a szociális fóbia, és akkor jöttek a kényszeres dolgaim.
Egyszerűen csak idegesít az, hogy manapság minden boldog-boldogtalan, azt hiszi, hogy depressziós, elmezavaros, stb, pedig csak össze kéne szednie magát, és abba hagyni a bőgést. Szenvednek, nyavalyognak, mást hibáztatnak a sz*r életükért, de arra nem képesek, hogy a saját életükön most már ők változtassanak. Igen, én szociális fóbiás vagyok, és képes vagyok minden nap az utcán, a munkahelyen szembenézni azzal, hogy emberekkel kell beszélnem, köztünk lennem, velük barátkozni, megvédeni magam. Kiállok a közösség elé, ha arra kérnek, hogy mondjak el valamit. Nem sírok, hogy bárcsak a szüleim fel sem neveltek volna, meg szedjék már össze a szennyest a fürdőszoba padlójáról, hanem azon dolgozok, hogy minél előbb egy boldog, önálló ember legyek, aki nem fél másokkal szemben kimondani a problémáit. Nem gyártom a kifogásokat, és nem várom, hogy a szerencse az ölembe hulljon. Tudom, mennyi esélyem van egy 21 éves lányként, kevés fizetéssel úgy egy saját lakásra, hogy alig merek emberekkel tárgyalni, de nem érdekel. Ha fát hasítanak a hátamon, akkor is elérem a céljaimat, és ebben nem fog sem a covid, sem a koszos tárgyak, sem semmi megállítani. Szerencsére engem még úgy neveltek, hogy a földről is nyugodtan megehettem a kaját, nem lesz tőle semmi bajom, és mai napig makkegészséges is vagyok. K*rvára lesz*rom, hogy a szüleim hogyan élik az életüket, az ő bajuk, én magamért mindent megteszek azért, hogy elégedett legyek. Ahol élek, az ő házuk, ők dolgoztak meg érte, ha nem tetszik valami, vehetem a sátorfámat és mehetek. Felépíthetem magamnak a saját életemet, ahol én hozom a szabályokat. Sokkal jobb is, mint egyésznap ezért meg azért nyavalyogni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!