Felnőttként milyen hibákat láttok a szüleitek nevelési módszereiben? Mit csinálnátok másképp a saját gyereketekkel?
Már külön élek a szüleimtől, de az utóbbi időben eszembe jutott pár elb#szott dolog, amit a szüleim csináltak és elgondolkodtam. Ha páran válaszoltok és érdekel valakit, akkor szívesen leírom én is a gondolataim.
Nem csak "nyilvánvaló" dolgok érdekelnek (pl. ütöttek-vertek, stb), hanem apróságok is jöhetnek.
Én azt csinálnám másképp, hogy nem lenne "rangbeli" különbség a családban a felnőtt és a gyerek között, senkinek nem érne többet a szava. Nem lenne arra nevelve a gyerek, hogy ha a felnőttek beszélnek, akkor ő kussol, csak mert. Természetesen azt megtanítanám neki, hogy nem illik félbeszakítani másokat, de nem azzal az indoklással, hogy azért, mert ő felnőtt, te meg gyerek vagy.
Illetve nálunk anyám mindig támogatóbb, megértőbb volt, de csak addig, ameddig apám nem volt jelen. Ha ő is ott volt, akkor minden korábbinak ellentmondva az ő pártjára állt minden alkalommal. Pl. anyám még vigasztalt is, ha mondjuk kaptam egy rossz jegyet (nem azért, mert ne tanultam volna, hanem mondjuk véletlenül elnéztem vagy félreértettem egy feladatot), aztán mikor apám is tudomást szerzett a dologról, akkor kórusban sajnálkoztak, hogy a híd alá fogok kerülni meg elfelejthetem az egyetemet. Apámnak szokása volt a munkahelyi feszültségét rajtunk levezetni (szerencsére "csak" szóban), anyám egyszer sem tette szóvá neki, hogy lehet, hogy egy kicsit túlzás "h.lye p.csa" és hasonló, lelket melengető kifejezésekkel illetni a lányait (kisgyerekként is), akik annyit követtek el, hogy épp ott voltak és léteztek, mikor ő fel volt b.szva.
Inkább leülnék vele beszélni, ahelyett, hogy megverem, ordibálok.
Következetesebb lennék, nem lenne ez az 1x így, másszor úgy. Hol a határ?
Nálam ott rontották el, hogy elkényeztettek, mindent megcsináltak, elintéztek helyettem. 19 évesen tanultam meg levelet feladni a postán, mert azt is ők intézték. Mára életképes lettem, de még mindig utálok mindenféle ügyintézést, húzom-halasztom.
Másik, hogy túlságosan féltettek, tiltottak a fiúktól, a buliktól, a cigitől az italtól, ennek az lett az eredménye, hogy amikor egyetemre kerültem, elszabadult a pokol. Túlzásba estem a fent említett dolgokkal.
Ezeket jól elrontották, de nem hibáztatom őket, mert első gyerek voltam, nem volt még tapasztalatuk a nevelésben.
29/N
Mindent máshogy csinálnék, kezdve azzal, hogy szerető, támogató, elfogadó légkört biztosítanék a saját gyerekemnek, hogy bízhasson bennem és bármit meg merjen beszélni velem. (Nekem ehelyett csak annyi jutott, hogy "nekünk mindenről tudnunk KELL, nekünk mindent el KELL mondanod". Hát, kösz, inkább nem). A hibák sora ott kezdődik, hogy két ember a nyolcvanas években spórolni akart az óvszeren, a többi már csak ennek a folyománya. A születésemtől fogva megpróbáltak belenyomi A Tökéletes Gyerek(c) öntőformába, sosem törődvén azzal, hogy esetleg saját személyiségem, saját képességeim, saját érdeklődési köreim lesznek. Csak az számított, hogy jól(=kitűnően) teljesítsek az iskolában, senkit sem érdekelt, hogy jó-e nekem így, ők gyenge tanulók voltak annak idején, ezért nekem jónak kellett lennem. Burokban tartottak, nem járhattam sehova, nem szocializálódhattam, amikor ideje lett volna; még az is megesett, hogy a saját születésnapi köszöntésemre sem engedtek el. Apám a tulajdonaként kezel, fiúk közelébe alig engedett - na nem mintha bármikor is különösebben érdekeltem volna őket -, még abból is nagyjelenet csinált, amikor látta, hogy a többi osztálytársamhoz hasonlóan puszival köszöntem el tőlük.
Annyit üvöltöttek (és üvöltenek) velem, hogy mindig azt kívántam, inkább pofoznának fel, az hamarabb megvan és gyorsabban gyógyul, mint a lelki sérülések. Soha nem hallottam azt, hogy büszkék rám, sem azt, hogy "állj ki magadért, ne hagyd, hogy bárki is madzagon rángasson". Egyetlen épületes tanácsuk: "hagyd magad, előbb szabadulsz". Esküszöm, azt is kinézem belőlük, hogy ha a szemük láttára erőszakolna meg valaki, akkor is azzal jönnének, hogy hagyjam magamat, előbb szabadulok. Már kiskoromban is úgy láttam, hogy nagyon rájuk fért volna, ha összejártak volna más - épeszű - szülőkkel, így a saját szemükkel láthatták volna, hogy máshogyan is lehet ezt csinálni.
29-es: Saját példámból tudom, hogy van, akit az se térít észhez.
Anno az érettségim napján mutterom elvállalta, hogy burdzsázik az érettségiztető bizottságra-szendvicset csinál, üdítőt hoz, stb.-. Kiderült, hogy ABC sorrendben hívnak be, én és a haverom ennek a végén kullogtunk vezetéknév szempontjából. Gondoltuk, kimegyünk a boltba, ami volt kb. 5 percre gyalog. Jött mutterom, megkérdezte, hova megyünk, elmondtuk. Elkezdett üvölteni, hogy hazamegy a vérbe, de úgy, hogy a suli belezengett. Rá kb. 1 percre belebotlott haverom anyukájába, aki csak annyit mondott:"Hát, a lányodat akkor se tudnám keresztre feszíteni, ha többet haza se menne.". Megjegyzem, egy nem túl visszafogott nő ő se, aki ezt mondta. Később a haverom mondta, hogy ha az egyetemi éveim alatt továbbra is így beszél velem, ne lepje meg, ha diploma osztó után szarni fogok a fejére. És egy percre sem szállt magába... Amúgy én is sejtettem gyerekkoromban már, hogy anyám a legpolkorrektebben megfogalmazva is klinikai eset.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!