Hogyan érjem el a gyerekemnél hogy tiszteljen, anélkül hogy félne tőlem?
Nehéz kérdés, mert erről többkötetes tanulmányokat lehetne írni.
Soha nem ütöttem meg a gyerekemet (a kutyámat, macskámat sem:) és soha nem akartam, hogy féljen tőlem.
Arra viszont már korán ráneveltem, hogy a tetteknek következményei vannak, a jónak és a rossznak egyaránt.
Nem tiltottam, hanem elmagyaráztam, hogy mit és miért ne. Ezzel az értelmére hatottam, nem pedig csak értelmetlen korlátokat emeltem.
Egyszer hallottam tőle, amikor valakivel beszélt, hogy "Anyu ha valamit mond vagy ígér, arra nyugodtan mérget lehet venni!"
Életemben ennél nagyobb dicséretet nem kaptam.
És feltétel nélkül szerettem, akkor is amikor nem volt könnyű, mert gondok voltak vele, de soha nem elvakultan. A szeretetem nem "lefizetésben", kényeztetésben nyilvánult meg, hanem tettekben.
Ha valamit hibáztam, akkor a 3 éves gyerekemtől is képes voltam bocsánatot kérni, nem sérült a presztízsem.
Ma már családos felnőtt ember és tudom,hogy szeret és tisztel.
Következetesség.
Ha van egy adott szabály, akkor azt meg kell követelni, be nem tartása esetén retorzió. Ezt a szabályt te is tartsd be, magadnak se legyel elnező, nincs pl. fogmosás elbliccelése, vagy x óra után tv.
Ülj le vele beszelgetni, bizalmasan, de ezeket a beszelgetéseket ne mond mar el másnak, rokonnak se. Én nagyot csalódtam anyámban, mikor megtudtam, hogy a beszélgetéseinket elmondja apámnak és öreganyámnak is, akiket mondjuk nem akartam beavatni semmibe. Onnantól nem beszéltem vele és azóta is tudatosan építem le vele a kommunikaciót.
Ha tisztel, elérheti amit akar, ha nem akkor nem.
Ha neki a minimum is elég akkor legyen úgy!
Nem élheted az ő életét, aminek egyre nagyobb része fog az ő döntésein múlni, és nem lehetsz ott mindenütt.
Élj példásan, legyél türelmes, ha nem vesz rólad példát és hülyeségeket csinál akkor meg viselje következményeit.
Párom nővérének három gyereke van, rosszalkodnak mint az ördög, az egyik állandóan azzal szórakozott, hogy a széket rángatta hátulról amikor ültem rajta. Háromszor szóltam, negyedszerre feláltam róla, úgy hoyg a kisgerek magára rántotta a széket és beverte a fejét az ajtófélfába.
Többet nem szórakozott a székrángatással.
Következetesség: ha valamit ma szabad, azt holnap is. Ha megígérsz valamit, azt igyekezz betartani.
Diplomatikusság: adj neki döntési lehetőséget, és tiszteld a véleményét. pl mit együnk ma ebédre, ki mit szeret, mi van itthon? melyik játszótérre menjünk, hol mi van, milyen messze kell sétálni? tanítsd meg érvelni, véleményt formálni, és vedd komolyan ha leszabja a határait.
Ne nézd hülyének: Ez nagyon fontos, sok szülő infantilizálja a gyereket,hazudik neki ahelyett, hogy a saját szintjén elmagyarázna dolgokat. pl gólyás sztori ahelyett, hogy elmondod neki, hogy ott van anyu hasában a baba.
Ha szabályokat adsz meg, értesd meg vele miért: pl nincs telefon/ipad este 10 után, mert másnap kialvatlan leszel. aki főz, az nem mosogat vacsora után, így mindenki kiveszi a részét a munkából.
Következetesség, és legyen benne szigor.
Nem kell kőbunkónak lenni, de küzdjön mindig.
Ha mindig mindent megkap első szóra akkor se a dolgait nem fogja becsülni se senkit, mert megszokja hogy mindig minden van.
Néha hagyd rá az akaratait kel neki is élet tér, akkor is ha te hülyeségnek gondolod, de súlytalan ügyekben engedd néha dönteni.
Ha hülyeséget csinál is mindig próbáld higgadtan kezelni, hogy lássa rád számíthat.
Illetve nem árt ha az életébe rendszert viszel, szabadidő is része.
Töltesz vele időt. Ami neki fontos. Később természetes lesz és igénye lesz majd kamaszkor után is.
Kamaszkorban nem biztos :D
Egyébként sokat számít milyen géneket örököl.
Ha nem vagy következetes akkor az gáz lesz.
Szemtelen lesz, fejedre nő, és nem fog tisztelni.
Addig balhézik majd mindig ameddig el nem éri hogy az ő akarata érvényesüljön. Onnantól meg mindegy kinek mi a jó, már csak azért is balhé lesz hogy nehogy az legyen amit te szeretnél csak is azért.
Jelenleg a tisztelet tudó gyerekek vannak többségben, de egyre több a tiszteletlen akiket az internet nevelt és egymás hülyítik.
Fontos hogy járjon társaságba pláne ha egyke. Szocializálódjon.
Szembe találkozik más korabeli gyerekekkel akkor döbben rá hogy nem mindig azt csinál amit akar, ha pedig ő rosszindulatú lesz mással mások is azok lesznek vele. Tipikus példa az oviban ha összevesznek a játékon :)
Ha lesz testvére akkor hamar megtanulja :)
Egyébként leírni egyszerű, de végig csinálni szerintem nehéz.
"Szeretettel kell fegyelmezni"
Nesze semmi, fogd meg jól...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!