Miért ilyen velem anya?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

20 éves vagyok, sajnos nagyon rossz a kapcsolatom anyukámmal, ő régen a saját anyjátol is sok rosszat és szigort kapott, és nemtudom miért de ezt adja tovább nekem!

18 évesen elköltöztem a páromhoz, 2 évig ott is laktam, pont emiatt mert egyszerűen nem tudok anyával együtt élni, mindig segitek otthon, nem járok bulizni se csavarogni, jó "gyereknek" tartom magam, tényleg semmi gond nincy velem, ha kérnek valamit szó nélkül megteszem.

Viszont anya mindenbe bele köt, ha megcsinálok itthon magamtól minden házi munkát, képes bele kötni abba az 1be ami nincs kész, és emiatt balhét csapni, nem szokott dícsérni. Ha valamit kérni szeretne nem szépen szól hanem kiabál és flegmázik, ezeréves dolgokat is képes felhozni, aminek semmi köze az adott témahoz..

A barátomat sem szereti, pedig soha nem ártott nekem és neki se!

Általába hétvégén nála szoktam aludni, és mikor elmegyek szombaton akkor is vitatkozik velem emiatt és mikor haza jövök akkor is.

A hétvégémet mindig megbélyegzi rossz kedvel, és folyton lelkiismeret furdalásom van miatta.

Igy megy ez nagyon régóta. Haza jövök és csak sírok.

Nem bízok benne, és soha nem is tudtunk semmi "olyan" dologról beszélni. Minden vágyam hogy az a tipikus anya-lánya kötődés meglegyen köztünk, de sajnos ez sose lesz, és nagyon távolinak érzem magamtól. Már nem is akarom hogy megöleljen..

Most hogy haza költöztem adtam neki még egy esélyt. De még jobban elrontta és nem tanult az előzőekből sem.

Szerintetek mit tegyek?

Előre is köszönöm!

2021. nov. 8. 17:03
1 2 3
 1/29 anonim ***** válasza:
94%
Az ilyen szülő tipikus eset: "Ha nekem rossz volt, akkor az én gyerekemnek is legyen rossz. Rajta vezetem le a feszültségemet". Hiába törekedsz a jó kapcsolatra, őt ez nem érdekli. Nézd levegőnek, attól majd agybajt kap. Aztán az első adandó alkalommal ismét otthagyod egyedül.
2021. nov. 8. 17:11
 2/29 anonim ***** válasza:
93%
Nárcisztikus személyiségzavar, nárcisztikus bántalmazás. Nem fogod tudni megváltoztatni.
2021. nov. 8. 17:29
 3/29 anonim ***** válasza:
100%

Basszus, akárcsak én írtam volna ezt a kérdést! Szinte minden, mondatról mondatra igaz!

Mindenbe belekötött, lehúzott folyamatosan, hogy nem vagyok képes semmire, nem viszem semmire. Akármit csinálok, semmi sem tetszik neki, kontrollálni akar, úgy kell táncolni, ahogy ő fütyül. Folyamatosan beleavatkozik a dolgaimba, mindent leszervez az én hátam mögött, minden hülyeség érdekli, és azt hiszi folyamatosan, hogy körülötte forog a világ. A pasimat is gyűlöli, pedig nem tett ellene semmit. Kiskoromban nem foglalkozott velem, se testvéremmel, csak a saját gondja érdekelte. Folyamatosan ordibált velem, gyakran pofont is kaptam tőle, ha valami neki nem tetszett. Az utóbbi 2-3 évben egyetemista lettem, és sok időt töltöttem a koliba, és mostanában nem szokott ordibálni, ritkábban is veszekszünk itthon, de 21 éves létemre akkor is kontrollálni akar, és mindig felhozza, hogy az ő idejében nem volt ez meg az.

Soha nem tudott bensőséges, mély kapcsolat kialakulni közöttünk, mindenféle női dolgok, és a szex témàja is tabu nálunk.

Sajnálom én is nagyon, hogy nincs jó kapcsolatom vele, de sajnos ezt nem lehet sehogy se kezelni, minél idősebbek, annál rosszabb lesz csak a helyzet ezen a téren. Ha idáig nem sikerült, ezután tuti nem lesz egészséges anya-lánya kapcsolat köztünk. Amikor valakinek elmondtam a problémám, ők is azt mondták, hogy megszomorodott nàrcisztikus személyisége van, és nem fog megváltozni. Úgy hogy csak kitartást kívánok neked, vedd körbe magad olyan emberekkel, akikkel jól érzed magad! Ha elköltözöl tartósan otthonról, azután úgy is csak annyit fogsz vele beszélgetni amennyit muszáj.

2021. nov. 8. 18:16
 4/29 anonim ***** válasza:
78%

[link]

Ez egy nárcisztikus anya teszt. Rengeteg videó van a neten, ami segít az áldozatokon, nagyon sajnálom!

2021. nov. 8. 18:26
 5/29 A kérdező kommentje:

3.válaszolónak: Sajnálom, hogy neked is ilyen a kapcsolatod vele!:(

Köszönöm, próbálok erős maradni!

2021. nov. 8. 18:27
 6/29 anonim ***** válasza:
94%
Anyukád sajnos szar mintát tanult, egyszerűen nem tudja hogy lehetne másként. Sok ilyen van: pedig maguk is szenvednek a helyzettől. Húsz éves vagy , sirdogálás helyett kezd elengedni a dolgokat, és lásd annak anyádat ami: egy menthetetlenül lelkileg megnyomorított embernek, aki nem képes megtanulni hogy ne ártson. Ne vele törődj, abba fektesd az energiádat inkább hogy te ne vidd tovább ezeket a kártékony dolgokat. Mert sajnos küzdeni kell érte hogy ne váljon az ember olyanná mint amit a szülőtől lát.
2021. nov. 8. 18:43
 7/29 anonim ***** válasza:
77%
És nem, nárcisztikus ez SEM, csak itt mindenre ráfogják. Ez nem több tanult szar mintánál: amin ha dolgozhatna, kitörhetne belőle. Sok bántalmazott lesz maga is olyan, mint aki őt gyötörte.
2021. nov. 8. 18:45
 8/29 anonim ***** válasza:
46%
Az ilyenre mondják azt, hogy nincs joga gyereket szülni. :)
2021. nov. 8. 19:32
 9/29 anonim válasza:
100%

Szia. Én 19 éves vagyok. Én anyukám is ilyen, egész nap takarítottam, és este már nem volt kedvem elmosni 3 edényt meg egy poharat, és bunkón kérdőre vont, hogy amíg ő a mamánál volt addig én miért nem mosogattam el. Volt már olyan is amikor a tesómmal játszottunk és véletlen beverte a fejét az ajtóba akkor ordítva kergetett fel a szobámba hogy megöl. Aznap este anyit sírtam hogy hánytam is. De például olyat is csinál, hogy amikor az autóban összekapunk valamin akkor képes felém hajolni, hogy megnézze milyen fejet vágok. Ha sírok az idegesíti, ordítani kezd akkor. De ütött is meg már nem egyszer, én a mamához szöktem el nem olyan régen. Akkor nagyon összevesztünk, de már kibékültünk. De mostanában megint elkezdte a beszólogatást. Facebookomat is feltörte 2 éve. Próbálkozik ugyan néha bizalmas dolgokról beszélni velem, de nekem ez nem megy, sokszor kinevetett már, másoknak is elmondta a dolgaim, és ezzel megalázott.

Szóval vannak durva dolgok, szerencsére van aki engem megvígasztal. Remélem nem gond hogy ilyen konkrét példákat írtam. Nagyon sajnálom hogyy ti is ilyen cipőben jártok :(

2021. nov. 8. 20:08
 10/29 anonim ***** válasza:
73%

18:45-ös 7 válaszolónak teljesen igaza van. Három megnézett video meg 12 újságcikk senkit nem tesz szakemberré, miközben lépten-nyomon diagnosztizálnak.

Az ilyen anyáknak az élet egyéb területei nem túl sikeresek, de itthon majd az lesz amit én mondok. Megparancsolom! Ha szülő, ha főnök, ha házastárs nyomja el, legyen ott nagy a pofája, adja vissza annak aki bántotta. Nem, a gyerekemet még pofán is vághatom, azt próbálja meg, hogy visszaadja! De tökéletes szülőnek tartja magát, mert ő "neveli" a gyereket. Tenni annyit lehet ellene, hogy gondosan gyűjtögeted mi az amit te majd sosem követsz el a sajátod ellen. Én így tettem, ezért tuti biztosan megoldható. Anyukának meg próbálj annyit mondani, hogy talán ne nevelni akarjon mindenáron, inkább szeretni. (Pofontávon kívül legyél azért.)

Ja, még annyi, ne legyél mindenáron jókislány, aki nem bulizik, nem csavarog, szépen viselkedik, sosem tudsz kilépni ebből a szerepből, át fognak taposni rajtad az életben. És ezt az attitűdöt sokkal nehezebb levetkőzni mint a rossz szülői minta továbbvitelét. A mintánál dönthetsz, hogy továbbviszed-e, de a púpos hát, behúzott nyak veled marad. Sok sikert kívánok!

2021. nov. 8. 21:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!