Ha a 17 éves gyereked íróasztal fiókjában füvet találnál (nem különösebben elölhagyva de nem is különösebben elrejtve), mit tennél?
Nekem elég komoly pszichés betegségem van, inkább nem írom le.
Azóta beszéltünk (hamarabb hazajött, mint számítottam rá) és ott volt az íróasztalán a cucc. Kicsit elbeszélgettünk, aztán arra jutottunk, hogy nem fogja többet csinálni és én meg nem kutatok a fiókjában.
A tesójának nincs itthon füve, ez 100 százalék. Ő sem szív rendszeresen, talán havonta-két havonta egyszer az egyik haverjánál. Vele is beszélni fogok, hogy ezt az egészet nem különösebben kéne erőltetni.
Mindenkinek köszönöm!
32
Nem.
Hát én, aki életemben ki nem próbáltam a füvet, és kívülállóként a masszívabb füveseket irtó gáznak látom (folyton az utolsó fillérig elb***ott pénz, eltompult agy, bölcsnek képzelt kegyetlen hülyeségek hangoztatása), nem szóltam volna semmit.
Eleve a kutakodás miatt sem. Ráadásul mivel te is próbáltad, hülyén veszi ki magát, ha azon sápítozol, hogy ő is próbálta - mivel csak ennyiről tudsz biztosan.
De azért sem szólnék mert ha a gyerek valóban normális, értelmes, kiegyensúlyozott, akkor úgyis csak átmeneti szórakozás lesz neki, ami kikopik az életéből, vagy csak nagyon alkalmi jelleggel marad meg. Épp mint az alkohol. A kölykök valami nagy felnőttségként tekintenek az ilyesmire, sokszor túltolják, aztán kinövik.
Ha viszont hülye a gyerek, akkor csak megtanulja jobban eldugni, és ha le akar süllyedni a mocsárba, lesüllyed. Nem fogja az megállítani, hogy anyukája szólt, hogy nem szabad. Szerinted mit mond a haverjainak, mikor legközelebb kínálják? Anya lebeszélt róla? Meggondoltam magam, mert csúnya dolog?
A pánikrohamos történet nem érinti, mivel már tapasztalta, hogy rá nem így hat. Az illegalitással eddig is tisztában volt, és látja, hogy rengetegen füvezgetnek nyugodtan (ahogy 18 év alattiak isznak), kb senkire nem töri rá a TEK az ajtót. Így ez neki olyan riogatás, mint az, hogy ha sötétben mászkál, elrabolják. Van rá esély, de nem szokott megtörténni.
Maximum olyan módon szóltam volna, hogy mikor látom rajta a jeleket, úgy teszek, mintha abból jöttem volna rá ("te be vagy tépve? De remélem nem nagyon csinálsz belőle rendszert, és nem leszel egy szétfüvezett nyomorult. Meg nagyon nem ajánlom, hogy itthon tárold vagy árulni kezdd.") - aztán lehet róla részletesebben, mélyebben is beszélgetni.
33
Szerintem nincs mélyebb ok, azt gondolom, hogy ő kamasz, aki ki akar próbálni mindent.
Megkérdeztem, hogy miért szokott a haverjaival füvezni, erre azt mondta, hogy a fiú haverjai nem csinálják ill. a lány haverjai igen, de ő nem velük szokta. Ezt majd egy-két hét múlva még egyszer megkérdezem, hogy biztos legyek benne, hogy jól értettem-e.
Van ütőkártya a kezemben bőven, biztos vagyok benne, hogy egyelőre nem fogja csinálni. Én bízom benne.
Elszomorító volt látni azokat a kommenteket lepontozva, amik kicsit is a fű "mellett" szóltak.
Elöljáróban: Életemben nem füveztem, sima cigit szívtam illetve elektromosat is, de már egyiket sem.
Ettől függetlenül elég sokat tanultam a kábítószerekről egyetemen (vegyész vagyok), és azt kell mondjam, elkeserítően sokan félre vannak informálva.
Igen, a fű magyarországon illegális. Nem tisztem megmondani, hogy ez így jó vagy sem, mert az én véleményem ezt nem befolyásolja. Mértékkel használva, alkalmanként a marihuána nem olyan veszélyes, mondhatni ettől csak veszélyesebb drogok vannak. Feltéve ha normális minőségű és nincs mindenféle gyomirtóval vagy mással kezelve.
Anno a tanárunk az alkohollal hasonlította össze: Az alkohol sokmindenkire másképp hat, van aki elkezd énekelni, táncolni, van aki bealszik, meg van aki aggresszív lesz és tör-zúz. A marihuána esetében nem figyeltek meg ennyire eltérő hatásokat, inkább "leszabályoz", ellazít. Én ezért azt mondanám, hogy ha valaki alkalmanként és nem rendszeresen néha elszív egy füves cigit, az nem a világ vége, DE!!! szemmel tartanám, és figyelném, ne legyen rendszeres, mert ott már kezdődhetnek a problémák.
Másik: igen, elég gáz, hogy egy 17 éves majdnem felnőtt férfi cuccai közt turkálsz. Hidd el, ettől sokkal kellemetlenebb dolgot is találhattál volna, ami sokkal rosszabb szituációt szülhetett volna. Te ismered a fiad, de ha azt mondod, megbeszéltétek, és úgy alapvetően megbeszélsz vele dolgokat, bízz benne és ne kutakodj.
Harmadik: Bár nekem nincs gyerekem, de ha a 17 éves fiam/lányom lebukna előttem cigivel/füves cigivel, bár nem repesnék az örömtől, megbeszélném vele, hogy ha akarja, csinálja, de ésszel, felelősséggel.
Majdnem beírtam a piát is a sorba, de kivettem, mert az valamiért társadalmilag szinte teljesen elfogadott, hogy 18 éves kor alatt már isznak a fiatalok, pedig az is jogszabályba ütközik... Talán eljárt a szabályok felett az idő...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!