Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Melyik kötödés, szeretet az...

Melyik kötödés, szeretet az erősebb? Az amit gyerekkorodban a szüleid iránt éreztél, vagy az, amit szülőként a gyereked iránt érzel?

Figyelt kérdés

2021. jún. 13. 19:51
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ez egyénenként változó.

Engem például gyerekkoromban ütöttek, vertek. Így egy cseppet sem kötődöm a szüleimhez. Igazából az sem érdekel, hogy élnek vagy halnak.

A gyerekem iránti kötődés egyértelműen erősebb. A világon a legerősebb.

2021. jún. 13. 20:57
 12/21 anonim ***** válasza:
96%

Amut szülőként érzek, egyértelmű.

Emlékszem, gyerekkoromban arról beszélgettünk, ki halna meg a szüleiért. Mindenki azt mondta, hogy ő meghalna értük, én is, de közben olyan rosszul éreztem magam, mert tudtam, hogy ez nem igaz, akármennyire szeretem is őket. Szülőként viszont a gyerekeimért gondolkodás nélkül feláldoznám magam.

2021. jún. 13. 20:59
 13/21 anonim ***** válasza:
97%
A feltétel nélküli szeretet csak a szülő részéről a gyerek felé van meg. Minden más viszonyban, vagy akár fordítva már nincs meg. Szerintem a gyermek iránt érzett szeretet a legnagyobb. Ahogy a legnagyobb fájdalom az ő elvesztésük
2021. jún. 13. 21:00
 14/21 anonim ***** válasza:
100%

Nem mindegy mikor es miylen a kapcsolat

0-10 évesen volt ugyanolyan erős, mint most a gyerekeimmel, de leváltam otthonról, nyilván nem lehet olyan erős most a szüleimmel, mint a 3 éves gyerekemmel.

Aztán, ha felnő, akkor majd vele is lazább lesz.

2021. jún. 13. 21:12
 15/21 anonim ***** válasza:
Szerintem azért nagyon más dolog, mivel egyik tekintetben még egyedül elesettnek érezheted amgad, a másik oldalról meg ugye te vagy aki óvja a szeretteit.
2021. jún. 13. 21:56
 16/21 anonim ***** válasza:
100%
A kisgyereknek kb 10 éves korig a szülő (vagy aki neveli, szereti)a minden. Mivel tőlük függ a jóléte, a biztonsága.Aztán ahogy nő, válik le folyamatosan róluk. Normális szülőnek a gyereke a legfontosabb.
2021. jún. 13. 22:09
 17/21 anonim ***** válasza:
65%
#7-es válaszom kicsit bővebben: adott mondjuk egy 35 éves anyuka és a 10 éves gyereke. ,,Optimális” esetben a szülőnek a gyermek elvesztése legalább annyira fáj, mintha a gyermek vesztené el valamelyik szülőjét. Utána üres lesz a világ számára: hatalmas űrt hagy maga után.
2021. jún. 13. 22:22
 18/21 anonim ***** válasza:
100%

Nem lehet osszehasonlitani.

Ok: kisbaba, kisgyerekkorunkbsn a szülő, elején főleg az anya a minden, teljes fuggoseg van...fokozatosan valunk le rola, fejlodik ki az entudatunk, alakul a szemelyisegunk majd latjuk kiskamasz kamasz korban szuleink hibait is...

Szulokent elejen nem kotodunk a gyerekunkhoz, de nelkulunk nrm maradna eletben es tudjuk gondoskpdni kell rola, meg minden adott, hogy ezt ki is valtsa belolunk pl nagy szemek, pici szaj...2 honaposan mar mosolyog. Ha snyuka szoptat termrlodik az oxitocin, endorfin stb. Es kialakul a kotodes...(rossz esetben nem) beleszeretunkna gyerekunkbe.

Ebbol talan latszodik miert nrm lehet a kettot osszevetni.

Gyerekkent ha nem kotodom nem elek tul, felnottkent ha a gyerekemhez nem kotodom nem lesz szsporulat. (Pl kirakom a kukaba, atpasszolom a nagyiknak...)

2021. jún. 13. 23:12
 19/21 anonim ***** válasza:
100%
Szülőként a gyerekhez erősebb.
2021. jún. 14. 03:23
 20/21 anonim ***** válasza:
100%
Teljesen más szerintem. Gyerekként függsz is a szülőktől és nélkülük hát kábé nem maradnál életben (főleg az első néhány évben) :D Ezt nyilván tudatalatt sejtik a gyerekek is, és emiatt ragaszkodnak jobban. De ez lassanként, ahogy a gyerek "önfenntartóbbá" válik, kezd szépen enyhülni. Szülőként viszont nem hiszem, hogy a ragaszkodás, az aggodalom, a törődés, a szeretet úgy anblock enyhül idővel. Jó, nyilván vannak azok az időszakok, pl kamaszkorban, amikor átértékeled, hogy biztos kellett-e neked ez a gyerek, de nem hiszem, hogy kevésbé aggódnál ha mondjuk a 40 éves gyereked telefonál, hogy balesete volt és kórházba került, mintha a 14 éves gyerekedről lenne szó. Míg azért mondjuk 40 évesen elveszíteni a szüleidet, bár szomorú meg minden, de annyira közel sem traumatizál, mint pl 14 vagy főleg 4 évesen. Szóval a gyerekek szülők felé irányuló szeretete folyamatosan változik és a kötődés, a ragaszkodás mértéke a felnőtté válás folyamán egyre csak csökken, míg a szülők szeretete viszonylag állandó.
2021. jún. 14. 07:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!