Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Toxikus család? Tényleg hátra...

Toxikus család? Tényleg hátra kell őket hagynom?

Figyelt kérdés

Már tettem ki ehhez hasonló kérdést, többet nem fogok. De egyszerűen szükségem van rá, hogy valahol ezt megoszthassam. Apám alkoholista, és folyton hívogatja anyámat. Kértem nem egyszer nem kétszer hogy ne csinálja, sokszor meg is ígérte, hogy abbahagyja, persze semmi nem változott. Minden "barátja", akik inkább csak ivócimborák, szintén alkoholista. Anyámmal külön élnek (elváltak), de egy panelon belül. Nem telik el hét hogy ne lenne valami cirkusz, külön elmagyaráztam neki szépen hogy a tanulmányaim mellett nem tudok ezzel foglalkozni, de semmi nem hat. A másik fele a dolgoknak a húgom. (én 20 vagyok húgom 18) A húgom akit szeretek, és akit bármi áron megvédenék. De istentelenül el van hízva, csúnya és ápolatlan az arca, bunkó, nincsenek barátai és imád kötekedni. Sajnos ma telt be a pohár vele szemben. Kimentem a konyhába, hogy igyak egy HELL zérót (segít a tanulásban) és egyből belém kötött hogy "nem iszol több energiaitalt mi"? Itt egyszerűen nem bírtam és elmondtam őt mindennek. Fel nem fogtam, hogy hogy van mersze valaki olyannak, akinek a hibáit estig lehetne sorolni mersze beszólni egy ilyen apróságért egy olyannak mint én (nem mondom hogy én tökéletes vagyok, de azért felsőoktatásban tanulok, edzek és figyelek magamra, na meg azért vannak barátaim is). Sajnos amikor elmentem mellette még meg is löktem vállal (nem annyira hogy elessen), de sikerült úgy "megijesztenem" hogy később el is kezdett sírni. Pestre ment anyám lakásába, és jó ideig ott is lesz valószínűleg. Akármennyire is jogosnak érzem az indulataimat, iszonyú bűntudat mardos, hogy túlreagáltam, és elkerülhettem volna az egészet ha ignorálom a megjegyzését. Apámnál ugyanez. Úgy érzem, meg akarom szakítani vele a kapcsolatot, mert képtelen (és szerintem nem is akar) megváltozni, plusz iszonyat minimalista az élethez való hozzáállása, hétköznapi nyelven "lúzer". Minimálbéres munkája van, ő is ápolatlan, csak akkor tökös legény amikor részeg, a lakása rendetlen. Ha nem a húgomról és az apámról beszélnék akkor könnyen hagynám őket a fenébe. De róluk beszélek. Róluk, akik hibáik ellenére nem rossz emberek, és szeretem őket. Apám egy nagyon törődő ember volt velem (főleg régebben), és habár már ott is irritált az a fajta meghunyászkodás ami őt jellemezte, volt humorérzéke és szeretett engem. A húgomban is ott van a humor, a segítőkészség, de egyszerűen mindkettőjüknél iszonyú túlerőben vannak a negatív jellemzők. Tudom magamról, hogyha eltűnnék az életükből, magamat okolnám, ha romlana az állapotuk. Nagyon sokszor próbáltam a húgomat rávenni a fogyásra, még edzőterembe is elmentem vele, de ki sem jött az öltözőből, csak megvárta amíg én végzek. Apámmal rengetegszer beszéltem már a piáról, volt hogy keményebben is, mert megint anyámat piszkálta. Nem akarom őket kizárni az életemből, de mindig felidegesítenek, olyan dolgokat mondok miattuk, amiket soha eszembe nem jutna egyébként. Ezért is utálom magam, könnyen túlzásokba esek, de évek óta tűröm ezt, és várom hogy valami történjen, de minden csak egyre rosszabb.

Tényleg az lenne az egyetlen megoldás hogy "búcsút veszek tőlük?" Hogyha nem, akkor mi lenne az? 20/F

2021. máj. 20. 16:32
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Alapvetően nem vagyok vele lekezelő. Most úgy írtam róla, de ezt soha nem teszem szóvá. Alapvetően nem akarnék beleszólni az életébe, de rengeteg ostoba szokása van, ami zavaró. Egy házban élünk, tehát alkalmazkodnunk kell egymáshoz. Viszont az, hogy minden este 2 órán keresztül zuhanyzik (ez nem túlzás, alig tudja nagyim kifizetni a vízszámlát), az hogy mindig zárva tartja a szobája ajtaját (napközben is, amikor azért bemenne az ember ha kell ez-az), hogy szereti generálni a feszültséget és hogy a beszólogatásból űz sportot néha sok. Nem mindig tudok jópofát vágni ezekhez, pláne ha esetleg (azért ilyen ritkán van) alapból kicsit feszültebb vagyok valami miatt. Anyámmal próbált együtt élni, de nem bírta anyám egy idő után elviselni, és vissza kellett költöznie hozzánk. Szeretném éreztetni, hogy "egoizmusom" ellenére békepárti vagyok, és ha valaki nem akar családon belüli balhét az én vagyok. Sosem szerettem vitázni, mert mindig magamat érzem felelősnek utána, de nincsenek kötélből nekem sem az idegeim. Ha ez most elfelejtődik, akkor igyekezni fogok az eddiginél is jobban figyelni az indulataimra, de tényleg csak én vagyok az akinek magába kell néznie? Engem nagyon sokat bántottak régen, mert vékony és nagyon pattanásos voltam. És éppen az ebből fakadó haragnak köszönhetem hogy most "jól nézek ki". A húgomnál ez a harag meg sem születik, mert ugye nem jár más emberek közé, mindig otthon van. Nekem nem az a célom, hogy én indítsam el benne ezt a haragot (amúgy sem tudnám mert nem érdekli amit mondok), én azt szeretném hogy ne is legyen erre a haragra szűkség. Volt idő amikor vékony volt, és nagyon jól nézett ki. Nem volt mindig ilyen. És ez az ami zavar. Sajnos esélytelennek látom, hogy én visszahozzam az akkori énjét (nem csak testileg nézett ki jobban, egy aranyos lány volt, akire rendesen jó volt ránézni).
2021. máj. 20. 17:46
 12/17 anonim ***** válasza:
100%
Drasztikusan fogalmazva: törődj a magad dolgával. (Kicsit kamugyanús egyébként a kérdés.) Azért b*szogatsz másokat, mert addig se kell a saját hiányosságaiddal foglalkozni. Nincs beleszólásod a húgod testalkatába, megjelenésébe, az apáddal kapcsolatban pedig baromian nem ismered az életet, ha egy alkoholistáról azt mondod, hogy nem is akar kigyógyulni. Ez egy az egyben pontosan annyira értelmetlen, mint hogy a lábtöröttről azt állítod, hogy nem is akar járni. Alkoholizmus és akarat egymást kizáró fogalmak, az alkoholista nem nem akar, hanem nem tud változtatni. Sejtszintű függőség. Nem szándék kérdése. A "toxikus" divatszóval pedig ne dobálózzál, mert se a húgodnak, se az apádnak köze nincs ehhez. Van viszont olyan tagja a családnak, akinek van ...
2021. máj. 20. 17:47
 13/17 A kérdező kommentje:
Rosszul esik látnom, hogy apám nem képes abbahagyni az ivást (és ezzel folyamatosan lejáratni magát), és rosszul esik a húgomat is így látni. Ha nem akarnak (vagy ténylegesen nem tudnak) változni, elfogadom. De akkor a húgom ne kötekedjen, apám pedig ne anyámat piszkálja. Ha ők ilyenek, elfogadom, de akkor vannak kikötéseim. Én is beszólogathatnék a húgomnak, mégsem teszem. Apám ha inni akar ám legyen, de nem tűröm el hogy anyámra hagy ne mondjam miket mondjon.
2021. máj. 20. 17:53
 14/17 anonim válasza:
100%
végigolvastam mindenkinek a véleményét és kicsit az fogalmazódott meg bennem, hogy olyan ez a helyzet mintha te elindultál volna egy úton (tanulás, egészség, edzés, barátok, stb) viszont mintha a családod (húgod, főleg apukád) visszatartana/lehúzna? Most ez lehet drasztikusnak tűnik, nem szántam sértőnek, csak én így ebből így látom. És talán pont ezért használtad rá azt, hogy toxikus...Tényleg én/a válaszolók nem nagyon tudhatjuk hogy mi nálatok a helyzet, csak találgathatunk. Nem mondom, hogy örökre hátra kell hagyni őket, de így első lépésként egy elköltözést megfontolnék. (a saját helyzetemben én is most ezt fontolgatom) Persze ha anyagilag megteheted. Ez nehéz, de talán úgy, hogy nincsenek körülötted fizikailag, meg a problémájukkal, megnézheted hogy boldogabb/kiegyensúlyozottabb vagy-e, ergo ők jelentették e a fő problémát, vagy önmagad. Egy kísérletet tenni nem rossz ötlet szerintem😃
2021. máj. 20. 18:34
 15/17 A kérdező kommentje:

Igazság szerint én is ezen agyalok. A hozzászólások alapján valószínűleg én is hibás vagyok ebben. Talán ha elköltöznék még jobb is lenne nekik? :D

Őszintén, anyagilag habár necces, de megtudom oldani. Talán az én hibám, amiért "piszkálom őket". Talán így van. Úgy néz ki, a kedvemért senki nem fog változni, bár ezt csak én erőltetem, és tényleg nincs jogom beleszólni az életükbe. Soha nem is ez volt a célom, én aggódom értük, főleg a húgomért, de talán pont én vagyok az aki miatt ilyen.

2021. máj. 20. 18:43
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

Egyáltalán nem akartam arra kilyukadni, hogy jobb lenne nekik, ha elköltöznél. Csak azt akartam írni, hogy a húgod is egy felnőtt nő és nem lehet ilyen mértékben bírálni a tetteit.

Amúgy az alapján, amit írtál te tűnsz a legelviselhetőbb embernek az említett családtagok közül (szerintem).

Azt én is utálom, ha valaki sokáig foglalja a fürdőszobát és abban is igazad van, hogy egészségesebb lenne lefogynia a húgodnak. A két eset viszont különbözik. Míg az elsőhöz van közöd, hisz te is ott laksz, a másodikhoz nincs. Így szerintem az elsőért szidhatod, jogosan, de a másodikért nem és szerintem nem fér bele az, hogy magadat jobbnak nevezed, őt meg rosszabbnak, amiért ő el van hízva, te meg nem vagy. Az ő élete, az ő döntése, nem lesz tőle sem jobb, sem rosszabb.

2021. máj. 20. 19:47
 17/17 anonim ***** válasza:

Kérdező, mi lett azóta?

Én amúgy leitattam volna fatert és magamra irattam volna a lakást a helyedben, haszonélvezettel. Aztán vittem volna neki minden nap egy üveg páleszt.

2023. nov. 18. 23:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!